Τσίπρας: Ο Κώστας Καραμανλής άνοιξε την πόρτα στα μνημόνια

Τσίπρας: Ο Κώστας Καραμανλής άνοιξε την πόρτα στα μνημόνια

Επίθεση του πρωθυπουργού σε Καραμανλή, Παπανδρέου, Σαμαρά

Ευθείες βολές κατά του Κώστα Καραμανλή εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τ/σ Open, με αφορμή την παρέμβαση χθες του πρώην πρωθυπουργού στην παρουσίαση των υποψήφιων βουλευτών της ΝΔ στο νομό Θεσσαλονίκης.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Καραμανλής «μίλησε 16 λεπτά, πάνω κάτω 1,5 λεπτό για κάθε χρόνο σιωπής» και πρόσθεσε «σεβαστή η επιλογή του, αλλά δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι εγώ, όπως και όλοι οι πολίτες, ανέμενα να έχει κάποια δόση αυτοκριτικής για τα δικά του πεπραγμένα. Μπορεί να μην ήταν πρωθυπουργός στα μνημόνια, ωστόσο ήταν ο πρωθυπουργός που άφησε ανοιχτή την πόρτα στα μνημόνια». καταλόγισε δε στον πρώην πρωθυπουργό, ότι «επέλεξε να φύγει, έχοντας πλήρη εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν η χώρα».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στους άλλους δύο προκατόχους του, Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά. Όπως είπε «ο επόμενος (σ.σ. Παπανδρέου) μάλλον δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε, έλεγε "λεφτά υπάρχουν", οδήγησε τη χώρα στην "αγκαλιά" του ΔΝΤ και αυτός επέλεξε να φύγει και να παραδώσει στον επόμενο, σε ένα μη εκλεγμένο πρωθυπουργό. Ο μεθεπόμενος, ο κ. Σαμαράς μιλούσε για Ζάππεια και επέλεξε να παραδώσει στο λεγόμενο σχέδιο της "αριστερής παρένθεσης" μια λεηλατημένη χώρα, 28% ανεργία, 300.000 λουκέτα, με άδεια ταμεία».

Τόνισε ακόμη, ότι «η ιστορία έχει γράψει, ότι και οι τρεις διατελέσαντες πρωθυπουργοί, με διαφορετικές ευθύνες ο καθένας, μας έβαλαν στα μνημόνια και εγώ είμαι ο πρωθυπουργός, που έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια». Είπε ακόμη, ότι «θα ήμουν πολύ ευτυχής, να ήμουν πρωθυπουργός σε τέτοιες συνθήκες (σ.σ. σημερινές)», υπογραμμίζοντας ότι «εγώ παρέλαβα το 2015 άδεια ταμεία. Έπρεπε να μαζέψω τα ασυμμάζευτα». Πρόσθεσε δε, ότι «θα με κρίνουν η Ιστορία και ο λαός. Είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Εκείνοι την έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια. Εγώ κατάφερα εκεί, που αυτοί απέτυχαν».

Ο κ. Σαμαράς έχει μεγάλες ευθύνες για το σκάνδαλο Novartis

Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση Novartis και τον διαβόητο «Ρασπούτιν» που καταγγέλλει η ΝΔ, ο κ. Τσίπρας απάντησε λέγοντας «φωνάζει ο κλέφτης, για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Επανέλαβε, ότι ο κ. Σαμαράς έχει μεγάλες πολιτικές ευθύνες για το ζήτημα της Novartis, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν μίλησε για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, τονίζοντας ότι «αυτό είναι κάτι, που θα το εξετάσει η δικαιοσύνη. Και το πράττει, αν και με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς».

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Σαμαρά στο πρόσωπο που χαρακτηρίζεται από τη ΝΔ ως «Ρασπούτιν» της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός είπε, ότι «ο κ. Σαμαράς αυτό που κάνει, ενώ έχει όλη την ευθύνη, την πολιτική και ερευνάται και η ποινική του ευθύνη, είναι να θέλει να εκδικηθεί πολιτικούς του αντιπάλους, επειδή τόλμησαν να προωθήσουν στην δικαιοσύνη υποθέσεις» και διερωτήθηκε: «Αυτή είναι η επιλογή του κ. Μητσοτάκη;».

Με αφορμή δε τα κομματικά δάνεια, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την ΝΔ, ότι «κάνει μια πολυδάπανη καμπάνια, με εκατ. ευρώ στο διαδίκτυο. Από πού βγαίνουν τα χρήματα, όταν χρωστά 280 εκατ. και δεν πληρώνει φράγκο;». Και απάντησε ο ίδιος, «από χορηγούς. Να μας πουν από ποιους», προεξοφλώντας όμως «σιγά να μην απαντήσουν».

Είπε ακόμη, μιλώντας σε ποδοσφαιρικούς όρους, ότι «ο κ. Μητσοτάκης από τις ευρωεκλογές και μετά έχει βάλει 11 παίκτες στην άμυνα, παίζει κατενάτσιο και στέλνει την μπάλα στην εξέδρα, αποφεύγοντας να δίνει απαντήσεις. Και σε αμιγώς πολιτικούς όρους, ο κ. Μητσοτάκης αρνείται το ντιμπέιτ, αρνείται τον προγραμματικό διάλογο», είπε ο πρωθυπουργός. «Και ναι μεν είναι τακτική, αλλά έχει και τη σκοπιμότητα να μην γνωρίζει ο ελληνικός λαός» είπε.

Το «παιχνίδι μπορεί να γυρίσει»

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις εθνικές εκλογές, τονίζοντας ότι «το πρωί της 7ης Ιουλίου οι κάλπες θα είναι άδειες» και σημείωσε ότι «θεωρώ ότι ο ελληνικός λαός θα έρθει να ψηφίσει με διαφορετικά κριτήρια, σε σύγκριση με αυτά των ευρωεκλογών». Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «έχει δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο κλίμα και μία παράσταση νίκης της ΝΔ».

Αιτιολόγησε την απόφασή του να προκυρήξει εθνικές εκλογές, λέγοντας ότι «μόλις καταγράφηκε η σαφής τάση, ότι ο λαός ήθελε κάτι διαφορετικό, προχώρησα σε προκήρυξη εκλογών, επισημαίνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά, που κάποιος χάνει ευρωεκλογές και προχωρά σε κήρυξη εθνικών εκλογών». Τόνισε ακόμη, ότι «μία παρατεταμένη εκλογική περίοδος θα δημιουργούσε ζημιά στην οικονομία, στον τουρισμό και κυρίως σε μία περίοδο, που τα εθνικά μας θέματα βρίσκονται στο προσκήνιο».

Ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να παραδεχθεί, ότι το 36% των πολιτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015, δεν είναι «ΣΥΡΙΖΑίοι, αλλά ανήκουν στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη και μας έδωσαν μια γενναία εντολή, ένα γενναίο «δάνειο», το οποίο -θεωρώ- ότι το αξιοποιήσαμε με εντιμότητα, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και ταυτόχρονα κάναμε μεγάλη τομή στην εξωτερική πολιτική». Πρόσθεσε ότι κατά τις ευρωεκλογές «μας πιστώνουν ότι βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά μας χρεώνουν ότι αργήσαμε».

Δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος, θυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το προηγούμενο των ευρωεκλογών του 2014, όταν πήρε 26% πολύ κοντά στο σημερινό ποσοστό και μετά, στις εθνικές εκλογές αύξησε το ποσοστό του κατά 10 μονάδες. «Μαθηματικά είναι απόλυτα εφικτά να καλύψουμε τη διαφορά των 500.000 ψήφων. Εξαρτάται από τη συμμετοχή στην κάλπη, πόσοι και ποιοι θα ψηφίσουν» είπε.

Απαντώντας στο ερώτημα, τι θα γίνει μετά την 7η Ιουλίου, εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία κάποιου κόμματος, τόνισε ότι όποιο κόμμα κερδίσει, έστω και με μία ψήφο τις εκλογές, έχοντας το μπόνους των 50 εδρών, αυτό θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Σχολιάζοντας δε τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη περί αδιεξόδου και νέων εκλογών αν η ΝΔ δεν έχει την αυτοδυναμία, κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «λέει παραμύθια με δράκους, που δεν υπάρχουν» και είπε ότι «απειλεί την κοινωνία, πως αν δεν του δώσει "λευκή επιταγή", θα πάει σε νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο. Φανταστείτε να του δώσει ο λαός "λευκή επιταγή". Θα γίνει ανεξέλεγκτος».

Υποστήριξε δε, ότι «εάν στις 8 Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα, που θα είναι μπροστά έστω και με μία ψήφο, τότε θα υπάρξει κυβέρνηση». «Θα σχηματίσουμε μία προοδευτική κυβέρνηση, με προοδευτικό προσανατολισμό και προοδευτικό πρόσημο», είπε και συνέχισε «πιστεύουμε στη μη νόθευση της επιλογής του ελληνικού λαού και γι’ αυτό προτείναμε την απλή αναλογική. Στον πυρήνα της υπάρχει η προϋπόθεση των συνεργασιών».

Χαρακτήρισε ως ακραίο σενάριο το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον υπό τις τρέχουσες συνθήκες, καθώς μία τέτοια συνεργασία όπως είπε, θα γίνονταν «μόνο υπό ακραίες συνθήκες».