Τσίπρας: Ο EastMed ανοίγει δρόμο για εμπέδωση σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή

Τσίπρας: Ο EastMed ανοίγει δρόμο για εμπέδωση σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή

«Η συμφωνία σηματοδοτεί την αξιοποίηση από την Ελλάδα της δικής της ΑΟΖ»

Στο ρόλο που θα παίξει ο αγωγός EastMed στην σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εστίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην υπογραφή σύμβασης μίσθωσης του Ελληνικού Δημοσίου με την κοινοπραξία Exxon Mobil-Total-ΕΛΠΕ για την αξιοποίηση ενεργειακών κοιτασμάτων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, ότι το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη συνδέεται με τον εντοπισμό σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο. Κοιτασμάτων, κυρίως φυσικού αερίου, που αποτελεί και το καύσιμο-γέφυρα για την μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. «Τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου επέλεξαν τον δρόμο της συνεργασίας για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε το EastMed Forum, όπου συμμετέχουν κράτη της ΕΕ (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία), του αραβικού κόσμου (Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή) καθώς και το Ισραήλ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων στην παρούσα φάση βρίσκεται η δημιουργία ενός αγωγού, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τις νέες περιοχές παραγωγής προς την ευρωπαϊκή αγορά, με σημείο εισόδου στην Ευρώπη την Κρήτη (EastMed).

«Ο αγωγός αυτός μπορεί να αναδειχθεί σε μια σπουδαία "γέφυρα" για την Ανατολική Μεσόγειο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Η συμφωνία σηματοδοτεί την αξιοποίηση από την Ελλάδα της δικής της ΑΟΖ»

«Η συμφωνία που υπογράφεται σήμερα σηματοδοτεί την αξιοποίηση από την Ελλάδα της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), στα βήματα των άλλων κρατών της περιοχής», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Σε συνεργασία με ενεργειακούς κολοσσούς, θα αναζητήσουμε κοιτάσματα στα νότια της Κρήτης, που εφόσον εντοπιστούν θα προσθέσουν και την Ελλάδα στις χώρες παραγωγούς της περιοχής. Ανοίγει, έτσι, ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο, με σημαντικά δυνητικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώσαμε διασφαλίζει ότι τα οφέλη αυτά θα αποδοθούν τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στο Δημόσιο, τόσο στη φάση της έρευνας όσο και σε πιθανή μελλοντική φάση εκμετάλλευσης κοιτασμάτων», πρόσθεσε.