Παπαρήγα: Η κάλπη συνιστά διαπάλη ανάμεσα σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα

Παπαρήγα: Η κάλπη συνιστά διαπάλη ανάμεσα σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα

«Η ένταση στο Αιγαίο είναι όπλο, στα χέρια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «τα Νέα» παραχώρησε η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία αναφέρθηκε στην ένταση με την Τουρκία, στον ΣΥΡΙΖΑ και στην επιλογή της να κατέβει ξανά με το ΚΚΕ στις εκλογές.

Εθνικές εκλογές σε συνθήκες ακραίας πόλωσης. Ποιο είναι το διακύβευμα;

Το διακύβευμα για το λαό βρίσκεται στον αντίποδα του διακυβεύματος που θέτει η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, τα υπόλοιπα κόμματα. Στην κάλπη αναμετρώνται κομματικά ψηφοδέλτια, στην πραγματικότητα συνιστά διαπάλη ανάμεσα σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα: Το ένα περιλαμβάνει τις δυνάμεις του κεφαλαίου, που περνάνε κάθε μέρα σε νέες επιθετικές κινήσεις κατά του λαού και τα κόμματα που διαχειρίζονται τα συμφέροντά του με διάφορες παραλλαγές, που καταλήγουν στον ίδιο αντιλαϊκό σκοπό. Το άλλο είναι η εργατική τάξη, οι φτωχοί αυτοπασχολούμενοι στις πόλεις και στην ύπαιθρο, η νεολαία και οι γυναίκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, οι επιστήμονες και καλλιτέχνες και όλοι όσοι υποφέρουν από την καταθλιπτική πίεση των μονοπωλίων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το ζητούμενο δεν είναι αν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή συνεργασίας με τα προσωπεία της κεντροδεξιάς ή κεντροαριστεράς, αλλά αν ένα μεγαλύτερο μέρος του λαού στείλει ψήφο - μήνυμα ότι μπορεί η οικονομική καπιταλιστική κρίση να του άδειασε της τσέπες, όμως του απέφερε πολιτική πείρα: Χειραφέτησης από την ασφυξία των ψεύτικων διλημμάτων του μονοδρόμου της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αυτοπεποίθησης στην δύναμή του να δώσει δυναμική στον αγώνα για τα οξυμμένα προβλήματα του, ετοιμότητας απάντησης στη νέα βάρβαρη ατζέντα της ΕΕ, να βάλει εμπόδια, να αποσπάσει να διεκδικήσει τα δικαιώματα του.

Η Κεντρική Επιτροπή στο κάλεσμά της για τις εκλογές προτάσσει 19 άξονες συγκεκριμένων κοινωνικών προβλημάτων για συσπείρωση και συμπόρευση, ώστε απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση να υψωθεί  η -όσο γίνεται πιο αποτελεσματική- εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση. Αυτή η εξέλιξη εξαρτάται από την ενίσχυση του ΚΚΕ στην κάλπη και την συμπόρευση μαζί του νέων δυνάμεων στο κίνημα. Όταν εμείς αναφερόμαστε στο κίνημα, εννοούμε τον οργανωμένο αγώνα που ριζώνει στον τόπο δουλειάς, στη λαϊκή συνοικία, στον κλάδο, στην περιοχή, στους χώρους της παιδείας, που συνενώνεται πανελλαδικά σε αντικαπιταλιστική, αντιμονοπωλιακή, διεθνιστική κατεύθυνση. Αυτό το κίνημα είναι σε θέση να φέρει σε δύσκολη θέση την επόμενη κυβέρνηση, να ενσαρκώσει τη γνήσια λαϊκή αντιπολίτευση.

Η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ο δρόμος της ταξικής πάλης για την αντιμετώπιση οξυμμένων προβλημάτων, αλλά και της συγκέντρωσης δυνάμεων με λαϊκή επιλογή την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων, την εργατική, λαϊκή εξουσία.

Τουρκική προκλητικότητα. Θεωρείτε πιθανό ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο και για ποιους λόγους η Άγκυρα επιδιώκει την ένταση;

Ήδη από κυβερνητικά στελέχη των ΗΠΑ, αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, αλλά και στην Ελλάδα έχουν διατυπωθεί ανησυχίες για ένα θερμό επεισόδιο στη διάρκεια επιχείρησης αναχαίτισης. Αυτό το επεισόδιο ακόμα κι αν αποφευχθεί δεν δικαιολογεί εφησύχαση του ελληνικού λαού, όταν η περιοχή φλέγεται κυριολεκτικά, καθώς ο δρόμος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι ποτισμένος με το αίμα των λαών. Η ένταση στο Αιγαίο είναι όπλο, στα χέρια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, άσκησης εκβιασμών και στο εσωτερικό της κάθε χώρας, ώστε να προετοιμάζονται οι λαοί να δεχθούν αρνητικές για τα συμφέροντα τους «λύσεις», να δέχονται αδιαμαρτύρητα οι χώρες τους να μετατρέπονται απ΄ άκρη σε άκρη σε αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση εξαπόλυσης πολέμων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε και τη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τα έδωσε όλα. Η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής δεν άνοιξαν το στόμα τους, επιδοκίμασαν. Για τον κ. Βαρουφάκη επίσης δεν υπάρχει θέμα, επικροτεί.

Γιατί ΚΚΕ και ποιος είναι ο στόχος του Κόμματος σε αυτές τις εκλογές;

Το ΚΚΕ να βγει στην κάλπη πιο δυνατό, πράγμα που σημαίνει πολλαπλάσια δύναμη του ίδιου του λαού. Να κάνουν το βήμα χιλιάδες αγωνιστές ρίχνοντας το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, καθώς είναι ορατές θετικές διεργασίες, μεγαλύτερο ενδιαφέρον να μας ακούσουν σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, έχουν εκτίμηση για το ρόλο του στην λαϊκή αντίσταση-διεκδίκηση. Την αντιλαϊκή γραμμή τη διαμορφώνει στη βουλή κατά πρώτο λόγο η εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά παίζει ρόλο και τι αντιπροσωπεύουν τα κόμματα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής, ψήφισαν την πλειοψηφία των νομοσχεδίων που έκαναν προκλητικές παραχωρήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, την ίδια ώρα που έτρεχαν τα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα. Και όταν για τις ανάγκες της καταξίωσής τους ως αντιπολιτευόμενης, αντιΣΥΡΙΖΑ δύναμης τα καταψήφιζαν, πρόβαλλαν προσχηματικές διαδικαστικού χαρακτήρα δικαιολογίες και όχι θέματα αρχής.

Αποδείχθηκε ότι το δίλημμα δεξιά-αντιδεξιά εξελίχθηκε σε συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ο «αντιδεξιός» και «αντιΠΑΣΟΚ» ΣΥΡΙΖΑ συγκυβέρνησε με τους ΑΝΕΛ, τώρα συμπορεύεται με πρωτοκλασσάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και άλλα πρώην στελέχη της ΝΔ π.χ. την κυρία Παπακώστα. Αυτοί που εξέπεμπαν μύδρους κατά Βαρουφάκη σήμερα θωπεύουν το ΜΕΡΑ25, άλλοι κλείνουν το μάτι στο Βελόπουλο, ως πιο χρήσιμο για το σύστημα από την