Μητσοτάκης: Είμαστε φειδωλοί στις δεσμεύσεις μας, στόχος η ανάπτυξη

Μητσοτάκης: Είμαστε φειδωλοί στις δεσμεύσεις μας, στόχος η ανάπτυξη

«Όλοι ξέρουν ποιος είναι ο Ρασπούτιν»

Στην προσέλκυση επενδύσεων και την πάταξη της γραφειοκρατίας αναφέρθηκε ως στόχο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, απαντώντας και στα όσα του προσάπτει ο ΣΥΡΙΖΑ περί «οδοστρωτήρα» των εργασιακών δικαιωμάτων.

Υπενθύμισε πως το κόμμα του έχει μιλήσει εδώ και καιρό για την ανάγκη της χώρας για διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής ενώ τόνισε πως στις εθνικές εκλογές δεν θέλει μόνο να καταψηφιστεί αυτή η κυβέρνηση αλλά και να υπερψηφιστεί μία πολιτική που μπορεί να φέρει καλύτερες μέρες.

«Στη ΔΕΘ θα αποτυπώσουμε το οικονομικό μας πρόγραμμα σε ορίζοντα 4ετίας και θα αντιληφθούν όλοι πως τα πράγματα άλλαξαν και η χώρα έχει σοβαρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, η οποία θα σκύψει πάνω στα προβλήματα και θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά.

Για όσους λένε πως η ΝΔ θα έρθει σαν οδοστρωτήρας για τα κοινωνικά δικαιώματα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για απόπειρα της κυβέρνησης να δημιουργήσει fake news. «Ναι, θα έρθουμε σαν οδοστρωτήρας να σαρώσουμε τα εμπόδια που κρατούν πίσω τις επενδύσεις στη χώρα, αναφέρομαι καταρχήν στην περιττή γραφειοκρατία» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πως ουδέποτε αναφέρθηκε στα κοινωνικά δικαιώματα». Επισήμανε πως «ο κόσμος της εργασίας θα είναι ωφελημένος από την πολιτική μας, θέλουμε οι εργαζόμενοι να είναι συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία. Αυτά όμως δεν αναφέρονται γιατί χαλάνε τη σούπα, χαλάνε την εικόνα που θέλουν να  φτιάξουν για μας ότι τάχα δεν νοιαζόμαστε για τους εργαζόμενους».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του κόσμου των επιχειρήσεων και του κόσμου της εργασίας. «Εάν πω στους επιχειρηματίες, θα σας διευκολύνω με μείωση φόρων, έχω και απαιτήσεις, να προσέχουν τους εργαζόμενους, να δίνουν καλύτερους μισθούς, να φέρουν τις καταθέσεις πίσω στις ελληνικές τράπεζες για να στηρίξουν τη ρευστότητα» σημείωσε.

Ο νέος προϋπολογισμός του 2020 που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ θα συμπεριλαμβάνει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και του ΕΝΦΙΑ, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως οι δεσμεύσεις του είναι αδιαπραγμάτευτες, πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και πως η ΝΔ έχει μεγάλη αξιοπιστία στις Βρυξέλλες. «Είμαστε φειδωλοί στις δεσμεύσεις μας, δεν έχω τάξει πολλά πράγματα και στόχος μας είναι η ανάπτυξη» επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να υπόσχεται ότι θα φέρει ανάπτυξη όταν μετά από 4,5 χρόνια είναι πενιχρή» υποστήριξε, ενώ δήλωσε πως δεν εμπόδιζαν μνημονιακές δεσμεύσεις τον κ. Τσίπρα να υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για το Ελληνικό, να ανακουφίσει τη μεσαία τάξη από τα υπερπλεονάσματα.

«Επέλεξα να γυρίσω πάλι την Ελλάδα με διαφορετικού τύπου περιοδείες, για να απευθύνω πρόσκληση ενότητας σε όλους τους πολίτες και σε όσους δεν μας επέλεξαν στις προηγούμενες εκλογές» είπε στην έναρξη της συνέντευξής του.

Αναφέρθηκε και στην υπόθεση Novartis και την αίσθηση που έχει προκαλέσει η επιστολή Αγγελή τονίζοντας σχετικά  «Οι καταγγελίες είναι σοβαρές και θα πρέπει να διερευνηθούν. Οι καταγγελίες θα φτάσουν στη Βουλή. Είμαι αποφασισμένος να υπερασπιστώ  τη θεσμική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης»

«Όλοι τον ξέρουν. Και ο κ. Τσίπρας τον ξέρει, ας μην κοροϊδευόμαστε. Υπουργός του είναι. Δύο υπουργοί υπάρχουν στη Δικαιοσύνη. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας» απάντησε σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με το πρόσωπο στο οποίο γίνεται αναφορά σε δημοσιεύματα με το προσωνύμιο «Ρασπούτιν».

Fake news χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τα περί απολύσεων στο Δημόσιο από τη Νέα Δημοκρατία εάν έρθει στην κυβέρνηση. «Δεν θα γίνει καμία απόλυση στο δημόσιο».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «το δημόσιο πρέπει να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη με άξιους δημόσιους υπάλληλους», τονίζοντας παράλληλα πως θα υπόκεινται σε αξιολόγηση, «όχι την πολιτική αξιολόγηση αλλά αξιολόγηση επιβράβευσης των καλύτερων».

«Γιατί μέσα από ένα σύστημα αξιολόγησης να μην μπορεί να προοδεύσει;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «οι δημόσιοι υπάλληλοι, η μεγάλη πλειοψηφία, θέλει την αξιολόγηση γιατί είναι άξιοι συμπολίτες μας».

«Μπορούμε να ξεφύγουμε από το 1 προς πέντε; Ναι. Αν η οικονομία αναπτυχθεί θα κάνουμε περισσότερες προσλήψεις, θα προσλαμβάνουμε όμως πραγματικά εκεί που υπάρχει ανάγκη»., συνέχισε.

«Γιατί οι προσλήψεις τα τελευταία χρόνια δεν αφορούν επιστημονικό προσωπικό;», διερωτήθηκε ακόμη. «Θα κάνουμε προσλήψεις στην παιδεία, στην υγεία, στην αστυνομία, αλλά όχι πελάτες μας, αλλά ειδικό προσωπικό».

«Δεν θα κάνουμε προσλήψεις δεξιά και αριστερά. Είναι θέμα προτεραιοτήτων εκεί που χρειαζόμαστε θα προσλαμβάνουμε».

«Έχω διάθεση να οικοδομήσω μια νέα σχέση με τον Πρόεδρο Ερντογάν» δήλωσε ως προς τα θέματα που έχουν να κάνουν με την Τουρκία, τονίζοντας, όμως, πως πρέπει να γίνουν βήματα από την πλευρά της 'Αγκυρας που θα μειώνουν την ένταση. Κάλεσε, επίσης, την Τουρκία να προχωρήσει στις ενέργειες για άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Αναφερόμενος στην Αλβανία διεμήνυσε ότι «εάν δεν σέβεται τα δικαιώματα της μειονότητας, θα υπάρχει ζήτημα στην ευρωπαϊκή της προοπτική».

Εκτίμησε τέλος πως «συμπολίτες μας που ψήφισαν κόμματα, δεξιά της ΝΔ “θα ξανασκεφτούν στις εθνικές εκλογές και θα έλθουν προς της ΝΔ”», για να υπογραμμίσει: «Θα είναι πολύ σημαντικό για τη δημοκρατία και τη χώρα να μείνουν εκτός Βουλής το κόμμα του κ. Βελόπουλου και η Χρυσή Αυγή».