Τσίπρας: Θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη η διαδικασία ορισμού ηγεσίας στη Δικαιοσύνη

Τσίπρας: Θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη η διαδικασία ορισμού ηγεσίας στη Δικαιοσύνη

Ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε αποφασισμένος στο Υπουργικό Συμβούλιο να μην κάνει πίσω

Αποφασισμένος να προχωρήσει η κυβέρνηση στον ορισμό νέας ηγεσίας στην Δικαιοσύνη, εμφανίσθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός κατά την ειδήγησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε, ότι η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σημείωσε ότι σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι για λόγους δεοντολογίας και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση. Επιτέθηκε δε στη ΝΔ, λέγοντας ότι «η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες». «Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της» είπε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Απαντώντας στις θέσεις που εξέφρασε η ΝΔ, σχολίασε ότι η ηγεσία της ΝΔ «δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα, αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση, προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί».

Κλείνοντας, ανέφερε ακόμη ότι «η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν».