«Κλείδωσαν» οι πρόωρες εθνικές εκλογές – Στις 7 Ιουλίου θα στηθούν οι κάλπες

«Κλείδωσαν» οι πρόωρες εθνικές εκλογές – Στις 7 Ιουλίου θα στηθούν οι κάλπες

Τι ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα

Αυτό που ακουγόταν ως επικρατέστερο σενάριο, τελικά «έκλεισε» και οι κάλπες θα στηθούν ξανά στις 7 Ιουλίου.

Οι ψηφοφόροι θα κληθούν να ψηφίσουν για τις εθνικές εκλογές την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου.

Πρόκειται για απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόϊτερ. Σύμφωνα με τον  Δημήτρη Τζανακόπουλο: «η απόφαση του πρωθυπουργού είναι πράγματι, οι εκλογές να γίνουν στις 7 Ιουλίου για να μην διαταραχθεί η διαδικασία των (σχολικών) εξετάσεων». Ενώ συμπλήρωσε ότι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στις 10 Ιουνίου για να ζητήσει την προκήρυξη των εκλογών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος «οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου με την παρούσα κυβέρνηση και όχι υπηρεσιακή, με την επίκληση, ως εθνικού λόγου, την ανάγκη ομαλής πορείας της οικονομίας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού ανέφερε, ότι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στις 10 Ιουνίου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να ζητήσει διάλυση της Βουλής, εξήγησε ότι επελέγη η 7η Ιουλίου, προκειμένου να μην διαταραχθεί η διενέργεια των εισαγωγικών εξετάσεων και αφού προηγουμένως υπήρξε επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Παιδείας.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις αρμοδιότητές της. «Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του πρωθυπουργού και διορισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης καθώς η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από τον Σεπτέμβριο του 2015», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξουν οι προβλεπόμενες αλλαγές στις ηγεσίες των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τζανακόπουλος είπε, ότι «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα αποτιμηθεί πολιτικά» και πρόσθεσε ότι «η συζήτηση περί ευθυνών που πυροδοτείται από αλλότρια κέντρα, δεν έχει νόημα αυτή την στιγμή, δεν έχει νόημα να αποδίδονται προσωπικές ευθύνες». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος και αποφασισμένος να υπερασπιστεί ιδέες, αξίες και οράματα και έχουμε την δυνατότητα να ανατρέψουμε την κατάσταση».

Αναφερόμενος στις αιτίες της ήττας, σημείωσε ότι «ένας από τους βασικούς λόγους ήταν η πολιτική συνθήκη του μνημονίου, που αναγκαστήκαμε να διαχειριστούμε. Παραλάβαμε μία δύσκολη κατάσταση όπου ένα 25% των πολιτών ήταν αποκλεισμένο από τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας. Επιλέξαμε να επικεντρώσουμε την προσπάθεια στο να αποκαταστήσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, δεν πετύχαμε να δημιουργήσουμε καλύτερες βιοτικές συνθήκες. Είναι λίγος ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει από την έξοδο από τα μνημόνια και δεν έχουν φανεί τα θετικά αποτελέσματα της νέας οικονομικής πολιτικής».

«Δεν έχει προλάβει η έξοδος από τα μνημόνια, να παράξει θετικά αποτελέσματα για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «δεν είναι και εφικτό σε μόλις οκτώ μήνες να επηρεαστεί με καταλυτικό τρόπο η ζωή των πολιτών». «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι λογικό να υπάρχει και φθορά και δυσαρέσκεια από την πλευρά των πολιτών, ωστόσο υπάρχει ένα 24%, που αποφάσισε να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό θα βασιστεί και η επόμενη προσπάθεια» συμπλήρωσε.

Λίγο αργότερα, ο κ. Τζανακόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζει, ότι ανέφερε εκ παραδρομής, ότι με την προκήρυξη εθνικών εκλογών απαιτείται η αλλαγή του υπουργού Εσωτερικών και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ενώ προβλέπεται η αλλαγή μόνο του υπουργού Εσωτερικών.