Στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας

Στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας

Εγκαινιάζει την έναρξη κατασκευής αγωγού με τον Βούλγαρο ομόλογό του

Με ένα μαύρο τζιπ, το οποίο οδηγούσε ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ, έφτασε στον χώρο των εγκαινίων έναρξης των έργων κατασκευής του IGB ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα, στο σχόλιο δημοσιογράφου αν είναι καλός οδηγός ο κ. Μπορίσοφ, ο κ. Τσίπρας απάντησε «πολύ καλός» όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν δύο νεαρές, ντυμένες με παραδοσιακές στολές, πρόσφεραν στον κ. Τσίπρα ψωμί και μέλι.

Αυτή την ώρα διεξάγεται κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών και θα ακολουθήσει η επίσημη τελετή.

H έναρξη λειτουργίας του αγωγού αναμένεται το 2020. Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η χώρα μας προωθεί όλα τα έργα υποδομής, τα οποία θα διασφαλίσουν τις συνθήκες ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο TAP, ο κάθετος διάδρομος, τμήμα του οποίου είναι και ο IGB, ο East-Med, ο πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη που σχεδιάζεται, ο σταθμός υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε με τρίτη δεξαμενή,  είναι έργα που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι ο διασυνδετήριος αγωγός IGB αποτελεί ένα εμβληματικό έργο και μια βασική συνιστώσα της κάθετης διασύνδεσης των Βαλκανίων. Ενισχύει τη θέση της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου για την περιοχή, ενώ έχει προφανή οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, εφόσον στην κατασκευή θα συμμετάσχουν και ελληνικές εταιρείες. Θα αντλεί αέριο, τόσο από τον TAP, ο οποίος θα αρχίσει να λειτουργεί το 2020, όσο και, μελλοντικά, από τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Η προώθηση του κάθετου διαδρόμου αναβαθμίζει σημαντικά τη θέση της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και θέτει τις βάσεις για μια ενεργή πολιτική οικονομικής συν-ανάπτυξης, συνεργασίας και οικονομικής ευημερίας για την περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.