Τσίπρας: Ο λαός θα απαντήσει στην προπαγάνδα, την συκοφαντία, στο ψέμα και την απάτη

Τσίπρας: Ο λαός θα απαντήσει στην προπαγάνδα, την συκοφαντία, στο ψέμα και την απάτη

Το βράδυ της Κυριακής θα δούμε, ποιος θα γελάει και ποιος θα κλαίει, είπε ο πρωθυπουργός

Μήνυμα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες την Κυριακή έστειλε από την κεντρική πλατεία της Λάρισας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Γεμίσατε την πραγματική πλατεία της Λάρισας, όχι την ιμιτασιόν και δίνετε μήνυμα νίκης την Κυριακή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους πολίτες της Λάρισας. «Ο κάμπος σήμερα ακυρώνει τις δημοσκοπήσεις της συμφοράς, δεν υπάρχει αμφιβολία μετά την παρουσία σας εδώ, για το ποιος θα γελά και ποιος θα κλαίει το βράδυ της Κυριακής», είπε. Πρόσθεσε ότι οι πολίτες σήμερα στέλνουν «στα αζήτητα την προπαγάνδα των επιτελείων, τα ψέματα και την εικονική πραγματικότητα. Έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας, της κάλπης, της λαϊκής ετυμηγορίας».

«Νόμιζαν ότι αρκεί να έχουν αγοράσει εφημερίδες και κανάλια, επικοινωνιολόγους και δημοσκόπους, για να τους εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός. Νόμιζαν, ότι αυτό αρκεί, για να ξαναγυρίσουν πίσω, οι ίδιοι, στις θέσεις εξουσίας που τους έλειψαν και να γυρίσουν πίσω και το λαό, στο βαθύ σκοτάδι των μνημονίων», είπε. «Είχαν προδιαγράψει, ότι θα κάνουν εκλογικό περίπατο. Νόμιζαν, ότι ο ελληνικός λαός θα παραδοθεί. Τον υποτίμησαν όμως για άλλη μια φορά», σημείωσε και τόνισε πως όπως στις προηγούμενες αναμετρήσεις «το ίδιο θα πάθουν και την Κυριακή», καθώς «ο ελληνικός λαός θα δώσει απάντηση στην προπαγάνδα, την συκοφαντία, στο ψέμα και την απάτη».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «ο λαός πως γνωρίζει, ποιος λεηλάτησε τις δυνατότητές του και ποιος χρεοκόπησε τη χώρα, ποιοι είναι αυτοί, που ζητούν να ξαναγυρίσουν, για να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν και ποιος έδωσε τη μεγάλη μάχη για να βγει η χώρα στο ξέφωτο». Συνεχίζοντας την επίθεση στη ΝΔ, είπε ότι «το χειρότερο είναι, ότι παρουσιάζονται αμετανόητοι. Ακόμη και το ΔΝΤ, οι σκληροί τεχνοκράτες, βγαίνουν και παραδέχονται, ότι ρήμαξαν την Ελλάδα την καταστροφική τετραετία '10-'14, ότι ρήμαξαν μια χώρα και μια οικονομία για να σωθούν οι τράπεζες».

Ο πρωθυπουργός είπε, ότι «μόνο η ΝΔ μιλά για success story τα χρόνια του κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Μόνο ο κ. Μητσοτάκης, που ονειρεύεται να συνεχίσει το έργο των απολύσεων και των περικοπών. Μόνο αυτοί μας λένε, ότι είχαν ιστορία επιτυχίας, ο κ. Μητσοτάκης και ο αντιπρόεδρός του, που όταν απέλυε γιατρούς και έκοβε δαπάνες από την υγεία, έλεγε ότι είναι δικά τους τα μέτρα, όχι της τρόικας, μη τυχόν και του πάρει η τρόικα τη δόξα».

«Όμως ο λαός» τόνισε «δεν ήρθε στο προσκήνιο το 2015, για να γυρίσει στην αφάνεια το 2019. Ήρθε για να διαφεντεύει και ο κυρίαρχος λαός θα αποφασίσει, ποιος θα κυβερνά αυτόν τον τόπο». «Ό,τι πέτυχε η κυβέρνηση αυτή, το πέτυχε χάρη στη στήριξη του λαού», είπε και τόνισε ότι «αυτή η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τις κατακτήσεις του λαού και όσα κέρδισε με τις θυσίες του».

Μιλώντας για τα μέτρα στήριξης που ψήφισε η κυβέρνηση, τόνισε ότι «δεν είναι παροχές αυτά που δίνει σήμερα η κυβέρνηση, είναι οι θυσίες του λαού αυτές που επιστρέφονται». Τόνισε ακόμη, ότι «από την πρώτη στιγμή, σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, αυτή η κυβέρνηση έδωσε τη μάχη για την στήριξη της κοινωνίας και των αδύναμων. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κατοχύρωση της καθολικής και δωρεάν πρόσβασης στην Υγεία για 2,5 εκατ. ανασφάλιστους, τις 19.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους.

Σημείωσε επιπλέον, ότι «αυτή η κυβέρνηση έδωσε τη μεγάλη μάχη και χάρη στην αξιοπιστία που κέρδισε και την ανάκαμψη της οικονομίας που κατάφερε να πετύχει, όπως είπε, «να μην εφαρμοστεί η αχρείαστη περικοπή των συντάξεων απ' την 1.1.2019». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αύξησε τον κοινωνικό προϋπολογισμό από 700 εκατ. το 2015 στα 3,2 δισ. «για να μην μείνει κανένα μόνος του στις δυσκολίες της ζωής».

Είπε ότι όλα αυτά τα πέτυχε η κυβέρνηση έχοντας απέναντι της όχι μόνο την τρόικα του εξωτερικού, αλλά και την «τρόικα του εσωτερικού». «Πότε εδώ στην Ελλάδα να πηγαίνουν χέρι-χέρι με το ΔΝΤ, πότε στην Ευρώπη να παρακαλάνε το Σόιμπλε και τους ακραίους να κρατήσουν γερά, να μην υποχωρήσουν σε καμία από τις παράλογες απαιτήσεις τους."Βάστα Σόιμπλε και Βάστα ΔΝΤ". Αυτά έλεγαν, αυτά έγραφαν, όταν δίναμε εμείς τις μάχες για την κοινωνική πλειοψηφία» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Τις τελευταίες μέρες δείχνουν το πραγματικό σκληρό πρόσωπο τους, που κοιτά τον κόσμο από τη σκοπιά των ολιγαρχών και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, χωρίς έγνοια για τον άνθρωπο του μόχθου» είπε, συνεχίζοντας την επίθεση προς τον πρόεδρο της ΝΔ. «Αυτό κάνουν, όταν μιλάνε για το ξεπερασμένο 8ωρο και την επταήμερη εργασία και μετά βγαίνουν και λένε ότι έκαναν λάθος, όταν θέλουν να βάλουν δημοσίους λειτουργούς στο σύστημα υγείας να δουλεύουν για να κερδίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες των ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων, όταν με περισσή αλαζονεία χωρίζουν τους πολίτες σε κατηγορίες: Ο ψυκτικός από το Περιστέρι και ο μάνατζερ από την Εκάλη. Οι λίγοι και εκλεχτοί που θα διοικούν και οι πολλοί που θα υπακούν», ανέφερε.

«Ε, λοιπόν εμείς εδώ, από τη Θεσσαλία τους λέμε: Πάρτε το χαμπάρι. Τώρα αλλάξανε τα πράγματα. Στην Ελλάδα θα διοικούν οι πολλοί και θα υπακούνε οι λίγοι. Θα είναι κυρίαρχος ο ελληνικός λαός, θα είναι αυτός που δίνει εντολές. Γιατί έχει έρθει η ώρα των πολλών», υπογράμμισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τη νέα οικονομική πολιτική, που έχει εγκαινιάσει η κυβέρνηση μετά την έξοδο από τα μνημόνια, που θα παίρνει τα βάρη από τους πολλούς και που με δικαιοσύνη να μοιράζει τις δυνατότητες και τις ανάσες και τις ελαφρύνσεις. Αναφερθείς στην περασμένη ΔΕΘ, εξήγησε ότι γι' αυτό τότε ανακοίνωσε και ψήφισε η κυβέρνηση την μείωση του ΕΝΦΙΑ, το επίδομα ενοικίου για 240.000 οικογένειες, τις 10.000 προσλήψεις για την ειδική αγωγή και τη βοήθεια στο σπίτι, αλλά και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους αγρότες.

Επεσήμανε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή τη 13η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους, με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας, τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά και στην ενέργεια στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο. Τόνισε, ότι αυτά τα μέτρα στήριξης που ήδη εφαρμόζονται, καλείται ο λαός να τα εγκρίνει την Κυριακή στην κάλπη. «Αυτό είναι και το κεντρικό δίλημμα των ευρωεκλογών, είτε το θέλουμε, είτε όχι: Η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας και τα μέτρα ελάφρυνσης, η ψήφος στη ΝΔ είναι εντολή κατάργησης αυτών των μέτρων» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, στο τι έχει κάνει η κυβέρνηση για το νομό της Λάρισας, ανακοινώνοντας ότι «μπροστά μας έχουμε μια πολύ μεγάλη εξέλιξη, για την οποία έχει δουλέψει πολύ ο υπουργός, ο Σταύρος Αραχωβίτης και ο Βασίλης Κόκκαλης: Σχεδόν 900 εκατ. ευρώ απελευθερώνονται άμεσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για επενδύσεις και μεγάλα δημόσια έργα στον αγροτικό τομέα. Επίσης, για την υποστήριξη της παραγωγής χρηματοδοτούμε με 71 εκατ. αρδευτικά έργα στη Θεσσαλία».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την έγκριση χρηματοδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ και εθνικών πόρων για την περίοδο 2015-2019, ύψους 279 εκατ. ευρώ (τριπλασιασμός κονδυλίων σε σχέση με την τετραετία 2010-2014), έγκριση για την Περιφέρεια Θεσσαλίας έργα ύψους σχεδόν 1 δισ., (τριπλασιασμός σε σχέση με την τετραετία 2010-2014 που ήταν 348 εκατ.), την ολοκλήρωση της αναδημιουργίας της λίμνης της Κάρλας, που εκκρεμούσε σχεδόν 20 χρόνια, τη δημιουργία νέου Εμπορευματικό Κέντρο στη Λάρισα, την ολοκλήρωση που προχωρά της ηλεκτροκίνησης του σιδηροδρόμου για την γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, την παραχώρηση στον Δήμο Λαρισαίων στρατόπεδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του στρατοπέδου Τζήμα και μια έκταση 60 στρεμμάτων από το στρατόπεδο Μπουγά, την αναστύλωση του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας. Μίλησε για τη δημιουργία στον νομό δομές για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Είπε ότι, η μεγάλη προσπάθεια έχει γίνει για τον αγροτικό τομέα. Ειδικότερα ανέφερε, ότι «παραλάβαμε μια χώρα όπου η αγροτική ασφάλιση ήταν ελλιπής και όπου το 2026 θα εκμηδενιζόταν η βασική σύνταξη», ενώ «σήμερα οι αγρότες είναι ενταγμένοι στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και πάνω από το 90% πληρώνει το ελάχιστο ασφάλιστρο». «Έχουμε θεσπίσει το αφορολόγητο έως 12.000 ευρώ για τις ενισχύσεις του 1ου πυλώνα και το πλήρες αφορολόγητο για τον δεύτερο πυλώνα, συνολικά, 9 στους δέκα αγρότες έχουν σήμερα αφορολόγητο», πρόσθεσε.

«Εμείς διασφαλίσαμε μάλιστα, ότι οι αγρότες εισπράττουν έγκαιρα, τις επιδοτήσεις τους, ενώ ο κ. Μητσοτάκης είχε προτείνει να συμψηφιστούν τα χρέη των αγροτών με τις επιδοτήσεις: Να πάρει δηλαδή το κράτος τις επιδοτήσεις μέσα από την τσέπη των αγροτών, ενώ εμείς θεσπίσαμε το ακατάσχετο μέχρι 7.500 ευρώ στους λογαριασμούς του κάθε αγρότη». Επεσήμανε ακόμη τη θέσπιση της κατάργησης του Τέλους Επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες, τη μείωση φορολογίας για τους Συνεταιρισμούς από 13% στο 10%, την έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα για τους αγρότες μέλη συνεταιρισμών.

Παίρνοντας αφορμή από συνθήματα των συγκεντρωμένων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε πως «το ποιος θα είναι πρωθυπουργός, ποιος θα κυβερνά τη χώρα, θα το αποφασίσει ο λαός, όχι οι μιντιάρχες και οι δημοσκόποι». Σχολιάζοντας δε τη σεναριολογία στα social media περί πολιτικών εξελίξεων, που θα ακολουθήσουν ανάλογα με τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στις ευρωεκλογές, που προεξοφλείται σε αυτά τα σενάρια υπέρ της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε, ότι «δεν έχουν καταλάβει, τι θα γίνει, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει με πολλές μονάδες και πως «τότε, ναι, θα έχουμε εκλογές, αλλά μάλλον και στη ΝΔ θα έχουν εκλογές», υπονοώντας αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το δίλημμα της ευρωκάλπης δεν είναι ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, αλλά με ποια πολιτική θα κυβερνηθεί η χώρα, γιατί είναι πολλά τα γεράκια των τεχνοκρατών που περιμένουν...», είπε αναφορικά με τα θετικά μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση. Είπε ότι «οι αντίπαλοί μας το είπαν καθαρά: Δεν εγγυόμαστε την 13η σύνταξη, γιατί είναι λαϊκισμός και ανέφικτο, δεν το αντέχει η οικονομία, δεν εγγυόμαστε την εφαρμογή κανενός μέτρου στήριξης των πολλών, γιατί θέτει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας». «Ψηφίζουμε για να μη γυρίσουμε ποτέ ξανά πίσω στις μνημονιακές πολιτικές», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...