Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαγοράσει την ψήφο συνταξιούχων

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαγοράσει την ψήφο συνταξιούχων

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις μεώσεις στις συντάξεις τα τελευταία 4 χρόνια

Για απόπειρα εξαγοράς ψήφων από συνταξιούχους με την παροχή της λεγόμενης 13ης σύνταξης έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον τ/σ Star.

Όπως είπε «πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική περίοδο χορηγείται επίδομα λίγες ημέρες πριν από εκλογές. Η κυβέρνηση προσπάθησε να εξαγοράσει κάποιες ψήφους, δίνοντας ένα επίδομα, το οποίο δεν υποτιμώ, είναι χρήσιμο για τους συνταξιούχους και το οποίο δίνεται κουτσουρεμένο». Πρόσθεσε δε, ότι «οι συνταξιούχοι έχουν δει μειώσεις έως 40% στις συντάξεις τους τα τελευταία 4 χρόνια, τους έκοψαν το ΕΚΑΣ, έχουν χάσει περίπου 2.500 ευρώ από το ετήσιο εισόδημά τους».

Ερωτηθείς αν η δική του κυβέρνηση θα διατηρήσει αυτήν την λεγόμενη 13η σύνταξη, απάντησε ότι από το 2020 θα υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός τήριξης των συνταξιούχων, ο οποίος θα δημιουργηθεί στη βάση ενός ρυθμού ανάπτυξης της τάξης του 4%. Ο πρόεδρος της ΝΔ διερωτήθηκε «γιατί η κυβέρνηση, γιατί ο πρωθυπουργός δεν ψήφισε την τροπολογία για την κατάργηση του αφορολογήτου;» και συμπλήρωσε: «Εγώ δεσμεύομαι ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου. Άλλά εγγυόμαι τις 12 συντάξεις οι οποίες σήμερα δεν είναι εγγυημένες. Για το ΕΚΑΣ έχουμε πει ότι από τον επόμενο χρόνο θα μπορούμε να εγγυηθούμε ένα μοναδικό μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων».

Οι συνταξιούχοι θέλουν δουλειές για τα παιδιά και τα εγγόνια τους

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, ότι από την σύνταξη σήμερα δεν εξαρτώνται μόνο οι συνταξιούχοι, αλλά και τα άνεργα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους και συμπλήρωσε: «Μας ενδιαφέρει το παιδί και το εγγόνι να μπορεί να στηρίξει τον συνταξιούχο, βρίσκοντας δουλειά. Δεν λένε τίποτα για επενδύσεις και νέες δουλειές. Εκεί εστιάζεται το δικό μας σχέδιο». Διερωτήθηκε αν «υπάρχει κάποια δικαιολογία, γιατί οι εμβληματικές επενδύσεις, όπως το Ελληνικό, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί;», προσθέτοντας ότι «μπορούν να δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης και τόνισε ότι «εμείς ξέρουμε πως να φέρουμε επενδύσεις στη χώρα».

«Τα νέα άνεργα παιδιά τα οποία θα βρουν δουλειά σε μία νεά επένδυση στην Ελλάδα θα είναι οι ελιτ ή οι πολλοί;», διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποστήριξε, ότι «έχω μπλεχτεί με αυτούς τους διχασμούς». «Εγώ δεν είμαι με τους πολλούς ή με τους λίγους. Είμαι με όλους. Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελληνων» είπε και πρόσθεσε ότι «αυτός ο διχασμός και η πόλωση δεν μας ταιριάζει, δεν μας αξίζει».

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε την αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Άρη Βελουχιώτη, επισημαίνοντας ότι «δεν έχω ακούσει κανέναν στις περιοδείες μου, να μου μιλάει για τον εμφύλιο». Υπενθύμισε δε, ότι «πριν από 30 χρονια Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Χαρίλαος Φλωράκης άφησαν πίσω την πιο τραυματική περίοδο και είπαν "να το κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο, να κάνουμε πράξη την εθνική συμφιλίωση"».

Ερωτηθείς σχετικά με τις θέσεις της ΝΔ για τα εργασιακά, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Είναι κακό να βλέπουμε την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας και να προτείνουμε λύσεις; Όταν δεσμεύομαι, ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ, αυτό είναι για τις ελίτ ή για τους πολλούς εργαζόμενους; Όταν δίνω αγώνα, γιατί από την επιτυχία μιας επιχείρησης πρέπει να είναι πρώτα ωφελημένοι οι εργαζόμενοι, είναι υπέρ της ελίτ;».

Απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε για την επταήμερη εργασία, έκανε λόγο για «προσπάθεια άθλιας προπαγάνδας» και τόνισε ότι «μίλησα ξεκάθαρα για επταήμερη λειτουργία και όχι επταήμερη εργασία. Δοθηκαν εξηγήσεις και επιμένει η προπαγάνδα και η μονταζιέρα να βάζει λόγια στο στόμα μου που δεν έχω πει».

Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι κρατική η δημόσια υγεία

Για τη θέση της ΝΔ σχετικά με την Υγεία, ο κ. Μητσοτάκης είπε, ότι «το κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει δημόσιες υπηρεσίες», για να συμπληρώσει ότι «η δημόσια υγεία δεν είναι υποχρεωτικό να είναι κρατική» υποστηρίζοντας ότι «αν ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στο δημόσιο σύστημα υγείας, μπορούμε να το συζητήσουμε». «Γίνεται παντού. Γίνεται ήδη στην Ελλάδα» τόνισε.

Προκάλεσε δε τον πρωθυπουργό «να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση, για όσα λέμε. Την έμφαση που δίνουμε στην πρόληψη, τις δωρεάν εξετάσεις για γυναίκες που μπορεί να κινδυνεύουν από καρκίνο του μαστού, να μιλήσουμε για τους καρκινοπαθείς, για το πως θα αναβαθμίσουμε τα νοσοκομεία μας. Υπάρχουν όλα στο πρόγραμμά μας».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι απολύτως κοστολογημένο και συμπλήρωσε: «Η ελληνική οικονομία δεν υπεραποδίδει ως προς την ανάπτυξη, αλλά ως προς την υπερφορολόγηση. Η ελληνική κυβέρνηση ήταν μνημονιακότερη των μνημονιακών. Θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά που σε υπερθετικό βαθμό πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Τσίπρας μου επιτίθεται από ανασφάλεια

Απαντώντας για την άρνηση τους να παραστεί σε μία τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό, είπε ότι «όταν η Βουλή κλείσει και πάμε σε εθνικές εκλογές, όσα debate θέλει». Αναφέρθηκε δε στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται από τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «εμένα μου βγάζει ανασφάλεια». Όπως είπε «βλέπω τον αντίπαλό μου να αφιερώνει ένα μεγάλο κομμάτι των ομιλιών του σε προσωπικές του επιθέσεις. Δεν σας κάνει εντύπωση, ότι εγώ σας μιλώ για το μέλλον; Και αντίστοιχα ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού χρόνου από την κυβέρνηση αναλώνεται σε προσωπικές επιθέσεις; Εμένα μου βγάζει ανασφάλεια».

Ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε στην οικονομία, λέγοντας ότι «στη βασική πρόβλεψη, στο ρυθμό ανάπτυξης, η κυβέρνηση απέτυχε. Πάρτε παράδειγμα από άλλες χώρες. Είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει υπεραπόδοση, αλλά υπερφορολόγηση. Για μένα είναι δέσμευση, εντός 18 μηνών η χώρα να επιστρέψει στη λεγόμενη δανειακή βαθμίδα. Να δανείζεται δηλαδή όπως η Πορτογαλία ή η Κύπρος».

Εκτενή αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ στον τομέα της ασφάλειας, λέγοντας ότι επί δικής του κυβέρνησης «θα αφεθεί η Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, θα ενισχυθεί. Μιλάω με τους αστυνομικούς. Είναι δυνατόν να έχουν λήξει τα γιλέκα των αστυνομικών; Είναι δυνατόν να τους αφήνουμε με περιπολικά σαράβαλα. Εντός ενός έτους η ΕΛ.ΑΣ. θα αποκτήσει καινούργια περιπολικά. Θα ξαναφτιάξουμε την Ομάδα ΔΕΛΤΑ και θα κάνουμε 1.000 προσλήψεις για την Ομάδα ΔΙΑΣ».

«Ως προς κουκουλοφόρους μπαχαλάκηδες» οι οποίοι όπως είπε «έχουν ως είδωλό τους τρομοκράτες» αυτό «θα αντιμετωπιστεί με την απαραίτητη αυστηρότητα». «Δεν θα επιτρέψω σε 30 αλήτες, τραμπούκους, να κρατάνε μια πόλη όμηρο» είπε και συμπλήρωσε ότι «έχουμε υποχρέωση να ξανακάνουμε τον Έλληνα πολίτη, να αισθάνεται ασφαλής». «Δεν αποτέλεσε ποτέ η ασφάλεια προτεραιότητα για την κυβέρνηση αυτή» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «Θα αποτελέσει για την επόμενη».

Αναφερόμενος στο σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», είπε ότι «η απάντηση είναι ούτε τους τελειώνω, ούτε με τελειώνουν». «Προχωρώ με όλους τους Έλληνες» συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι «αυτός ο διχασμός που είναι εγγεγραμμένος στο γονιδίωμα του ΣΥΡΙΖΑ», εξακολουθεί να υπάρχει.

Δεν υπάρχει ζήτημα νοθείας

Ερωτηθείς σχετικά με την δήλωση του γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη περί σχεδίου αλλοίωσης του αποτελέσματος των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα νοθείας» και συμπλήρωσε ότι «εμείς καλούμε τους νεοδημοκράτες, να είναι πάνω από όλες τις κάλπες. Απευθύνω έκκληση, υπάρχει πλατφόρμα για εκλογικούς αντιπροσώπους».

Για την τουρκική προκλητικότητα ο κ. Μητσοτάκης είπε, ότι «ο χρόνος αυτή τη στιγμή δουλεύει αντίστροφα» και τόνισε ότι η Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου». Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε, ότι «θα υποστηρίξουμε το brand της ελληνικής Μακεδονίας ως την πραγματική Μακεδονία. Θα ενισχύσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να κατοχυρώσουν μακεδονικά σήματα».

Τέλος, αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε, ότι «εμείς στις Περιφέρειες έχουμε δώσει πολιτική διάσταση. Θέλουμε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες και τους τρεις μεγάλους δήμους. Το ταμείο το βράδυ των εκλογών δεν θα αφορά μονο τις ευρωεκλογές, αλλά και τις περιφερειακές και τις δημοτικές. Τα συμπεράσματα θα βγουν από όλες τις κάλπες».

Παρακαλούμε περιμένετε ...