Ο Τσακαλώτος συνεχίζει να θέλει την Γιόχανσον, προανήγγειλε επαναφορά του ΕΚΑΣ

Ο Τσακαλώτος συνεχίζει να θέλει την Γιόχανσον, προανήγγειλε επαναφορά του ΕΚΑΣ

Μείωση του ΦΠΑ για τον καφέ και τα ροφήματα στα ράφια

O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε την επαναφορά του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αποκαλύπτοντας, παράλληλα, ότι θα μειωθεί στο 13% ο ΦΠΑ για τον καφέ και άλλα ροφήματα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και πως θα επανέλθει η έκπτωση για την εφάπαξ καταβολή φόρων και θα αυξηθεί το όριο του ακατάσχετου λογαριασμού για τους επαγγελματίες.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός ανέφερε ειδικότερα για το ΕΚΑΣ ότι η κατάργησή του «ήταν μια από τις μεγάλες ήττες του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να το παραδεχθώ. Στη διαπραγμάτευση που κάναμε, κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις. Σκεφτόμαστε την επαναφορά του, με διαφορετική μορφή, πιο στοχευμένο».

Τσακαλώτος: Μείωση του ΦΠΑ για τον καφέ και τα ροφήματα στα ράφια

Ερωτηθείς για τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «η συζήτηση για τα μέτρα συνεχίζεται στην Βουλή. Θα υπάρχουν τροπολογίες για μείωση στο 13% του ΦΠΑ για τον καφέ και άλλα ροφήματα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ», προσθέτοντας πως δυστυχώς δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να μειωθεί ο ΦΠΑ και για τα σερβιριζόμενα ροφήματα σε καταστήματα εστίασης. Σχετικά με τους συνεπείς φορολογούμενους, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα επανέλθει η επιβράβευση για όσους εξοφλούν εφάπαξ τους φόρους και τις υποχρεώσεις τους, επισημαίνοντας ότι εξετάζεται εάν η έκπτωση που θα χορηγείται θα ανέρχεται στο 2% του ποσού.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι με τροπολογία σήμερα θα προβλέπεται η αύξηση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού, από τα 1.200 ευρώ που είναι τώρα, ώστε να δοθεί «ανάσα» κυρίως στους επαγγελματίες. Το όριο θα «χτίζεται» ανάλογα με το πόσο συνεπής στις υποχρεώσεις του είναι ο οφειλέτης, και ο υπουργός έκανε λόγο ουσιαστικά για μια «κλίμακα συνέπειας».

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι το πακέτο των θετικών μέτρων που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, «δεν είναι προεκλογικά μέτρα. Όλα αυτά έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο, μετά το τέλος των μνημονίων. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο. Αυτό είναι το σχέδιο μας: να βγούμε από το μνημόνιο και να κάνουμε σιγά- σιγά τα μέτρα των παροχών». Πρόσθεσε ότι «ξέρουμε ότι δεν είναι καλά τα πράγματα, ξέρουμε ότι ζορίζεται ο κόσμος. Έπρεπε να φθάσουμε έως τον Απρίλη για να δώσουμε το πλεόνασμα από το δημοσιονομικό περιθώριο που υπήρχε και για αυτό είχαμε ένα πιο κοινωνικό πακέτο για το 2019 και πιο αναπτυξιακό για το 2020».

Ανέφερε ότι «στα τέσσερα χρόνια που διαπραγματεύομαι εγώ και όλη η ομάδα, λέγαμε αυτός ο φόρος πόση απόδοση θα έχει; Λέγαμε εμείς 800 εκατ. ευρώ, έλεγε η Κομισιόν 500 εκατ., έλεγε το ΔΝΤ 20 εκατ. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι θέλαμε, είχαμε επιβολή. Τώρα όμως μπορούμε να κάνουμε το δικό μας πρόγραμμα, το δικό μας σχέδιο και να ενημερώσουμε τους θεσμούς. Τώρα που είμαστε εκτός μνημονίου έχουμε κοστολογήσει τα μέτρα και συγχρόνως κάνουμε και άλλα πράγματα. Αν δείτε το πακέτο που έχουμε για τον Αύγουστο και τη ΔΕΘ, μαζί με αυτά που ανακοινώσαμε "χθες" και εκείνα για το 2020, είναι ένα πακέτο».

Ο υπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας πως «καταθέτουν τροπολογίες για να είναι ακόμη πιο γενναιόδωροι, αλλά δεν μας λένε πόσο είναι το κόστος τους. Ο Γιώργος Χουλιαράκης κοστολόγησε το πρόγραμμα της ΝΔ στα 5 δισ. ευρώ για φέτος και 9 δισ. έως το 2022. Η ΝΔ δεν μας απάντησε. Είναι τόσο το κόστος;».

Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ, δήλωσε πως «τον μειώσαμε φέτος και θα τον μειώσουμε και του χρόνου», προσθέτοντας ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση της ΝΔ για οριζόντια μείωση του φόρου κατά 30%. Είπε ότι υπήρξαν αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ εφέτος, αρνούμενος πάντως ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών επιβάρυνε τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπως το Κερατσίνι και το Πέραμα.

Για την προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου το 2020, ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι πέρυσι τέτοια εποχή έλεγε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις και μερικούς μήνες αργότερα ελήφθη η σχετική απόφαση, καλώντας όλους να μην βιάζονται και ουσιαστικά προεξοφλώντας ότι το ίδιο θα γίνει και με την μείωση του αφορολόγητου. Όπως ανέφερε, «στον προϋπολογισμό του 2020 θα έχουμε και τις προτάσεις μας για τη μη μείωση του αφορολόγητου και για τα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει, αλλά και επιπλέον μέτρα», μεταθέτοντας ουσιαστικά τις ανακοινώσεις για τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε πρέπει η Ελλάδα να καταθέσει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά με το νέο σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, είπε ότι «επί τέσσερα χρόνια ήμασταν υπό σκληρή επιτήρηση και πίεση των δανειστών και παρά ταύτα κατορθώσαμε να αυξήσουμε τα όρια προστασίας, ενώ οι δανειστές ήθελαν η κάλυψη του "νόμου Σταθάκη" να αφορά μόνον σε όσους παίρνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, δηλαδή τους φτωχότερους των φτωχών».

Για τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ ότι μπορεί να μιλήσει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πολιτικά και ιδεολογικά, απάντησε ότι «δεν τσιμπάω από αυτά τα πράγματα».

Στο γιατί έμεινε στην κυβέρνηση το 2015 στις δύσκολες ώρες της διαπραγμάτευσης, απάντησε πως το αποφάσισε όταν ένας συντοπίτης του στην Πρέβεζα του είπε «καμάρι μου, μην διανοηθείς να φύγεις από την κυβέρνηση. Τώρα εγώ έχω ανάγκη την Αριστερά και όχι σε 10 χρόνια, όταν η ανάπτυξη θα είναι στο 4%». Ενώ, σε ό,τι αφορά στο ευρωπαϊκό τοπίο είπε «πόσο χλευασμό αντιμετωπίσαμε όλοι εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ όταν λέγαμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη. Τώρα, γιατί οι σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη θέλουν να μιλούν με εμάς και να μαθαίνουν από εμάς; Δείξαμε ότι μπορούμε να επηρεάσουμε και να αλλάξουμε τα πράγματα, κάτι που είναι αναγκαίο ειδικά τώρα με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».

Τέλος, στην παρότρυνση να επιμείνει στο φλερτ με τη Σκάρλετ Γιοχάνσον και να βρει ανταπόκριση, απάντησε «από το στόμα σας και στου Θεού το αυτί!», ενώ αμέσως μετά δέχθηκε με χαμόγελο την έκπληξη της εκπομπής με το μήνυμα που του έστειλε η «σωσίας» της ηθοποιού.