Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδιανέμει την φτώχεια

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδιανέμει την φτώχεια

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εθνικές εκλογές μετά την ήττα του στις 26 Μαΐου

Η οικονομία βρέθηκε στο επίκεντρο της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είπε ότι «δεν έχουμε την ίδια οικονομική πολιτική με τον ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας ότι «τον ΣΥΡΙΖΑ τον ενδιαφέρει, πως θα αναδιανείμει τη φτώχεια».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ξεδιάντροπη προεκλογική παροχή» τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ενώ ερωτηθείς αν διαφωνεί με αυτά, είπε ότι «αναγνωρίζω απόλυτα, οτι οποιαδήποτε βοήθεια σε όποιον έχει ανάγκη τα επιδόματα, είναι σημαντικό». Έσπευσε δε να επισημάνει, ότι «όμως δεν μπορούμε μακροχρόνια να στηρίζουμε το κοινωνικό κράτος, αν δεν υπάρξει ανάπτυξη» και δεσμεύτηκε ότι με την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ «θα αυξηθούν οι πόροι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στο 1 δισ. ευρώ».

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε βέβαιος για τη νίκη του κόμματός του, λέγοντας ότι «το μήνυμα για μια ισχυρή λαϊκή προοπτική το λαμβάνω σε όλη την Ελλάδα». Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό, την επομένη της ήττας του στις ευρωεκλογές, να παραιτηθεί και να προκηρύξει εθνικές εκλογές. «Πρώτος ο κ. Τσίπρας έθεσε το πλαίσιο της εκλογικής αναμέτρησης στις 26 Μαΐου είπε και πρόσθεσε, ότι «οπότε, μετά τις εκλογές, όταν θα ηττηθεί, θα πρέπει να πάει στο Ζάππειο και να προκηρύξει εκλογές».

Ερωτηθείς σχετικά με τα θέματα της αφάλειας, τα οποία είναι υψηλ΄αστην ατζέντα της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης είπε, ότι «χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία» και πρόσθεσε ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι για τη ΝΔ η ασφάλεια σε όλη τη χώρα». Προανήγγειλε προμήθεια νέων περιπολικών μέσα σε ένα έτος και αλεξίσφαιρων γιλέκων για τους αστυνομικούς εντός εξαμήνου. «Αυτοί που τα σπανέ, είπε, στο κέντρο της Αθήνας γνωρίζουν ότι η ΝΔ έχει τη βούληση να σταματήσουν» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «υποκριτή» τον πρωθυπουργό για τη 13η σύνταξη, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να κάνει δεκτή την τροπολογία για κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου. «Αν δεν το κάνει ο κ. Τσίπρας θα το κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ» είπε. Ερωτηθείς σχετικά με τον διάλογο που είχε στη Βουλή με τον υπουργό Οικονομικών, τον οποίο χαρακτήρισε ηγετική φυσιογνωμία, είπε ότι «με τον κ. Τσακαλώτο μπορώ να συζητήσω πολιτικά».

Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι «με αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν μπορώ να συνεργαστώ» και πρόσθεσε ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν συμφωνεί με τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, καθώς όπως είπε, ήταν πανικόβλητος και ήθελε να αλλάξει την ατζέντα από την υπόθεση με το κότερο. Ωστόσο, δήλωσε κατηγορηματικά, ότι η ΝΔ θα ψηφίσει «το προεκλογικό επίδομα που ο κ. Τσίπρας που βαφτίζει 13η σύνταξη».

Ερωτηθείς σχετικά με το μακεδονικό, είπε ότι «η ΝΔ θα προστατεύσει το brand της Μακεδονίας» και επανέλαβε πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή». Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, είπε ότι «το μήνυμα προς την Τουρκία πρέπει να είναι ξεκάθαρο: Θέλουμε καλές σχέσεις, αλλά δεν θα δεχθούμε αναθεωρητική πολιτική και θα κάνουμε ό,τι πρέπει και εμείς και η Κύπρος και η ΕΕ».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε για μια ακόμη φορά στον πρωθυπουργό, καταλογίζοντάς του ότι χρησιμοποιεί την επιχειρηματολογία του Όρμπαν και της Λεπέν, όταν μιλάει για τις ελίτ. Όσον αφορά στην αντιπεράθεση που είχε σε προσωπικό επίπεδο με τον κ. Τσίπρα, είπε ότι «πρέπει να αφήσουμε τις οικογένειες μας εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «ελπίζω να πήρε το μήνυμα του», σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη», ενώ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα και «τα υπόγεια του Μαξίμου» ότι «έχουν στοχοποιήσει» τη σύζυγό του.

Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα όσα έχει πει ο κ. Μητσοτάκης για τον πατέρα του πρωθυπουργού, είπε ότι «δεν έχω πει τίποτα ανακριβές για τον πατερά του πρωθυπουργού, έτσι δεν οφείλω συγγνώμη αλλά είπα ότι δεν έχω διάθεση να το επαναλάβω».

«Εμείς μιλάμε για τους πολλούς με την πολιτική μας», τόνισε και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για πολιτική υποκρισία, λέγοντας ότι ήταν επιλογή του πρωθυπουργού οι διακοπές σε σκάφος 25 μέρες μετά το Μάτι. Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν έχει ληφθεί κανένα νέο μέτρο για τις πυρκαγιές μετά το Μάτι. «Δεν έχει γίνει τίποτα, είναι αδιανόητο», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Από τύχη ή από υπερβάλλοντα ζήλο των πυροσβεστών θα αποφύγουμε τυχόν προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Δήλωσε πως η ΝΔ έχει συγκεκριμένο σχέδιο και πως γνωρίζει, ποιον θα τοποθετήσει ως υπεύθυνο για την Πολιτική Προστασία.

Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε άλλη ερώτηση χαρακτήρισε «απονενοημένο» βήμα τις παροχές της κυβέρνησης σημειώνοντας, ότι «αν νομίζει ο κ. Τσίπρας ότι θα ναρκοθετήσει την επόμενη κυβέρνηση, έχουμε δυνατότητες να απενεργοποιήσουμε αυτές τις κινήσεις» και επανάφερε την πρότασή του για επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων με την ΕΕ.

«Είμαστε υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων» είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου και τόνισε πως εάν σε μια επιχείρηση υπάρξει συμφωνία εργοδότη με εργαζομένους τότε θα μπορεί να υπερισχύει. Μίλησε, ακόμα, για κίνητρα που θα δώσει σε επιχειρήσεις ώστε να διανέμουν από τα κέρδη τους στους εργαζόμενους.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει ποιόν στηρίζει για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τόνισε πως η ΝΔ ως κόμμα του ΕΛΚ στηρίζει τον Μανφρεντ Βέμπερ και απέκρουσε την κριτική του πρωθυπουργού για την επιλογή της.