Τσίπρας: Πολιτική επιλογή της ΝΔ να πάμε σε εκλογές σε ένα πεδίο αρένας

Τσίπρας: Πολιτική επιλογή της ΝΔ να πάμε σε εκλογές σε ένα πεδίο αρένας

Υβρίζετε και συκοφαντείτε, αμαυρώνετε ακόμη και τη μνήμη νεκρών είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Για συνειδητή πολιτική επιλογή του επικοινωνιακού επιτελείου της ΝΔ να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές σε ένα τοπίο αρένας, απέδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την επίθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο εναντίον του, όσο και του νεκρού πατέρα του, στην ομιλία του στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του, τονίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε με κάθε τρόπο να εκτρέψει τη συζήτηση από τα κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν την καθημερινότητα των Ελλήνων. Και το έκανε χωρίς κανένα ηθικό ενδοιασμό». Πρόσθεσε δε, ότι ο στόχος είναι σαφής. Να μη συζητησουμε για τα μετρα στηριξης, την οικονομία και την επιστροφή στην κανονοικοτητα».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν υπέπεσε σε λάθος. Είναι πολιτική επιλογή του επικοινωνιακού επιτελείου, να πάμε σε εκλογές σε ένα πεδίο αρένας. Αυτή είναι η επιλογή του». Απευθυνόμενος δε στον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι «δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ με τις πολιτικές επιθέσεις και τα fake news. Σας μίλησα προγραμματικά και έτσι θα συνεχίσω μέχρι τις εκλογές.  Εσείς μπορείτε να συνεχίζετε, αν θέλετε, να υβρίζετε, να συκοφαντείτε, ακόμα και νεκρούς, που δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να απαντήσουν, αλλά και που δεν ήταν δημόσια πρόσωπα για να γνωρίζει η ελληνική κοινωνία την πολιτική τους πορεία, την πολιτική τους περπατησιά και την κοινωνική του διαδρομή».

Αναφερόμενος στον πατέρα του προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, είπε ότι «υπήρξε πρωθυπουργός, είχε μια δημόσια ζωή, οι πολίτες έχουν άποψη. Αφού σημείωσε δε, ότι τον σέβεται παρατήρησε ότι «εκείνη την εποχή που ήταν πρωθυπουργός, η μισή Ελλάδα, σε ένα πολωμένο κλίμα και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον αποκαλούσε "αποστάτη", "εφιάλτη". Εγώ δεν έχω αναφερθεί ποτέ σε αυτά. Ποτέ δεν έχω αποκαλέσει με τα λόγια αυτά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη».

«Εχω την αίσθηση, ότι μάλλον εσείς δεν τιμάτε τη μνήμη του πατέρα σας, όχι εγώ» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας ότι «εσείς κ. Μητσοτάκη περπατάτε με μια βαριά σκιά πάνω από το κεφάλι σας, που είναι η σκιά του πατέρα σας. Εγώ δεν έχω κανένα κόμπλεξ, κανένα σύμπλεγμα. Είμαι υπερήφανος για όσα έχει κάνει ο πατέρας μου και για την οικογένεια μου. Αλλά εσείς δείχνετε κ. Μητσοτάκη, με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεστε, ότι κάποιο πρόβλημα έχετε».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμα, ότι «ο κ. Μητσοτάκης είπε μισή συγγνώμη για την αθλιότητα του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, για την αθλιότητα που έκανε, παρουσιάζοντας φωτογραφίες με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ της Χούντας και να λέει ότι είναι ο πατέρας μου». Σημείωσε όμως, ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν ζήτησε ούτε μισή συγγνώμη, για την αθλιότητα που έκανε ο ίδιος».

Γιατί τέτοιος πανικός αφού είστε βέβαιος για τον θρίαμβό σας κ. Μητσοτάκη;

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, ότι «ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι την προγραμματική συζήτηση» και αναρωτήθηκε γιατί. «Γιατί το επιλέγετε αυτό; Αφού εδώ και 3 χρόνια μας διαβεβαιώνετε, ότι έχετε όχι απλά τη νίκη, αλλά το θρίαμβο στο τσεπάκι σας; Αφού και χθες μας είπατε, ότι είσαστε ο βέβαιος νικητής των εκλογών. Όχι απλά νικητής, αλλά θριαμβευτής με 10-15 μονάδες, σε όποια κάλπη κι αν στηθεί, όποτε κι αν στηθεί. Γιατί δείχνετε τέτοιο άγχος, τέτοια ανασφάλεια και τέτοιο πανικό; Γιατί πέφτετε τόσο χαμηλά; Μήπως τελικά δεν είναι έτσι τα πράγματα;» είπε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε δε λέγοντας: «Μήπως ανακαλύψατε ότι για να κερδίσεις στη κάλπη δεν αρκεί να έχεις τη πλειοψηφία των ΜΜΕ με το μέρος σου; Μήπως ο προδιαγεγραμμένος και προεξοφλημένος εκλογικός σας θρίαμβος θα είναι για άλλη μια φορά μόνο δημοσκοπικός; Όπως τον Ιούλη του 2015; Που οι δημοσκοπήσεις έδιναν νίκη με 15 μονάδες στο "Ναι" και κέρδισε με 20 μονάδες το "Όχι"; Μήπως αυτός είναι ο λόγος που σας οδηγεί σε αυτή την επιλογή της κλιμάκωσης της έντασης; Ή μήπως γιατί όσο πλησιάζει η ώρα της αλήθειας, φοβάστε ότι τόσο καιρό ζείτε σε μια φούσκα;».

Η ΝΔ κάνει καμπάνια Μπολσονάρο

Η ΝΔ κάνει προεκλογική καμπάνια υποψηφίων της ακροδεξιάς στη Λατινική Αμερική, είπε ο πρωθυπουργός. «Είναι όπως η καμπάνια του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Μπολσονάρο», τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας όμως, πως σε αντίθεση με αυτόν, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει επιτυχία στις εκλογές.

Απαντώντας στις αιχμές του κ. Μητσοτάκη για την υπόθεση Κουφοντίνα, ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι «όταν έπαιρνε άδειες ο Χριστόδουλος Ξηρός και σε μία από αυτές δεν επέστρεψε στις φυλακές, δεν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός της».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ένα πλατύ κοινωνικό ρεύμα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φωτοβολίδα, δε πρόκειται να σβήσει και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές», δήλωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε «όχι γιατί όπως λέτε, κάνει παροχές. Δεν κάνουμε παροχές. Και μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη του λαού. Αλλά γιατί εκφράζει και εκπροσωπεί ένα πλατύ κοινωνικό ρεύμα. Είναι ο κύριος εκφραστής της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης στη χώρα και, κυρίως, είναι η παράταξη που εκπροσωπεί και που παλεύει για τα συμφέροντα των πολλών».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη, ότι «όσο ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να μεταθέσει τη συζήτηση στο προσωπικό και στο ηθικό πλεονέκτημα, θα χάσει κατά κράτος», σχολιάζοντας πως με αυτό τον τρόπο «δίνει πάσες σε κενό τέρμα» στην κυβέρνηση.

Μόνιμα τα μέτρα δικαιοσύνης για τους πολλούς

Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα, είπε ότι «τα μέτρα στήριξης που θα ψηφίσουμε άμεσα στη Βουλή, είναι μόνιμα. Είναι η απόδοση δικαιοσύνης για τους πολλούς. Είναι η ανταμοιβή των θυσιών. Είναι η αυγή της επόμενης ημέρας για την πατρίδα μας». Απαντώντας στην κριτική του κ. Μητσοτάκη, ότι η 13η σύνταξη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και θα δοθεί μέχρι τέλος του μήνα, δεν είναι σύνταξη, αλλά «έκτακτο επίδομα», o πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Σας προτείνω κ. Μητσοτάκη, να πάτε μια βόλτα και να στείλετε και τα στελέχη σας σε όλη τη χώρα, τη μέρα που οι συνταξιούχοι θα λάβουν τη 13η σύνταξη στα ΑΤΜ, να τους τα πείτε αυτά. Να τους πείτε, ότι είναι λαϊκισμός και παροχολογία».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε ακόμη τον κ. Μητσοτάκη, ότι θέλει να εφαρμόσει ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ και παρατήρησε πως ο χαρακτηρισμός δεν ανήκει στην κυβέρνηση, αλλά στον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη, για τον οποίο σημείωσε ότι «ήταν ειλικρινής».

Είστε με την Ελλάδα των λίγων και εκλεκτών

«Η Ελλάδα των πολλών και η Ελλάδα των ελίτ είναι δύο κόσμοι ανειρήνευτοι, δεν συμβιβάζονται», είπε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη σημείωσε: «Για αυτό σας λέω, ότι όταν σας αποδίδω, ότι είστε ο εκπρόσωπος των ελίτ, δεν μέμφομαι ούτε την καταγωγή σας, ούτε πως μεγαλώσατε και ανατραφήκατε μέσα στις τάξεις των ελίτ. Τη πολιτική σας κρίνω και τις θέσεις σας. Που εκφράζουν τα συμφέροντα μιας ισχυρής μειοψηφίας σε αυτό τον τόπο. Την ολιγαρχία του πλούτου.

Γιατί όταν βάζετε 5 ευρώ για τους πολλούς στα νοσοκομεία και καταργείτε την πρόσβαση των ανασφάλιστων, ρίχνετε τα βάρη στους πολλούς, ενώ την ίδια την ίδια ώρα χαρίζετε 241 εκατομμύρια από τις επιστροφές των φαρμακευτικών εταιριών για το rebate. Άρα, ελαφρύνετε τους λίγους. Ενώ εμείς κάνουμε το ακριβώς αντίθετο». κατέληξε δε λέγοντας: «Κύριε Μητσοτάκη, εσείς είστε με την Ελλάδα των λίγων και εκλεκτών, με την Ελλάδα ελίτ. Εμείς με την Ελλάδα των πολλών».

Ο λαός θα στείλει ηχηρό και ισχυρό μήνυμα στις 26 Μαΐου

«Η εθνική αντιπροσωπεία σήμερα θα απαντήσει θετικά, ότι είναι με τους πολλούς», είπε για την ψηφοφορία στη Βουλή ο κ. Τσίπρας. Τόνισε δε, ότι «το πιο κρίσιμο είναι, τι θα απαντήσει ο ελληνικός λαός και ο ελληνικός λαός στις 26 του Μάη θα στείλει ένα μήνυμα ηχηρό και ισχυρό και στις ελίτ, αλλά και στους αλαζόνες που νομίζουν, ότι η επιθυμία της εξουσίας αρκεί για να δικαιώσει τα πάντα. Κάθε ατόπημα, κάθε ακρότητα, κάθε ψεύδος, κάθε συκοφαντία, κάθε προσβολή»,

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι «εμείς θα συνεχίζουμε να δουλεύουμε, με αξιοπρέπεια, με ταπεινότητα, με προσήλωση στο έργο μας, με επιχειρήματα, με σκληρή δουλειά και με σκληρή προσπάθεια. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να δώσουμε την τελική μας αναφορά στην κοινωνία και μόνο στην κοινωνία. Στον ελληνικό λαός. Στους πολλούς και μόνο στους πολλούς».

Παρακαλούμε περιμένετε ...