Αυτές είναι οι φοροελαφρύνσεις και οι παροχές για το 2019 και το 2020

Αυτές είναι οι φοροελαφρύνσεις και οι παροχές για το 2019 και το 2020

Ποια είναι τα θετικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Φοροελαφρύνσεις και παροχές δε δύο δόσεις, για το 2019 και το 2020, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο Ζάππειο Μέγαρο.

Για το 2019, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε, ότι αμέσως μετά την συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρ νηση, που προκάλεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ψηφιστούν από την Βουλή:

 • Η επαναφορά της εστίασης στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και συγκεκριμένα από το 24% στο 13%.
 • Η μείση του ΦΠΑ όλων των τροφίμων στο 13%.
 • Η μείωση του ΦΠΑ σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο από το 13% στο 6%.
 • Η κατανομή της λεγόμενης 13ης σύνταξης, που αντιστοιχεί -όπως είπε- στο δώρο Πάσχα κάθε χρόνο από δω και στο εξής.

Το συνολικό κόστος σύμφωνα με τον πρωθυπουργό από την στιγμή που θα νομοθετηθούν και έως το τέλος του 2019 ανέρχεται στα περίπου 1,06 δισ. ευρώ.

Για το 2020 ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι εκτός των παραπάνω μέτρων που θα συνεχιστούν, θα ψηφιστεί:

 • Η κατάργηση από 1-1-2020 της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και τη μείωση της στο 2% για εισοδήματα έως 30.000, στο 4% για εισοδήματα έως 40.000, στο 6% για εισοδήματα έως 60.000 ευρώ και στο 8% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
 • Η απόσβεση στο 150% από 100% που είναι σήμερα για νέες επενδύσεις, αναλόγως με το πάγιο στοιχείο της επένδυσης.
 • Η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών στο 80% για νέους έως 25 ετών και στο 25% για νέους έως 29 ετών και για τον εργοδότη και για τον εργαζόμενο για συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.
 • Η μείωση του μεσαίου συντελεστή από το 13% στο 11%.
 • Φορολογικές μειώσεις για κατοίκους των νησιών με έως 3.100 κατοίκους ως ίσχυε προ των μνημονίων.
 • Μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με έως 1.000 κατοίκους
 • Μείωση του κόστους πετρελαίου θέρμανσης για τις ορεινές ζώνες (Α΄ και Β΄).
 • Μείωση του φόρου συνεταιρισμών στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου.
 • Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών.
 • Έκπτωση των τόκων από το φορολογητέο εισόδημα για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

Το συνολικό κόστος των μέτρων αυτών ανέρχεται σύμφωνα με τον πρωθυπουργό στο 1,3 δισ. ευρώ.

Δεδομένη η μη μείωση του αφορολογήτου ορίου

"Είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου το 2020. Ήδη έχουμε καταθέσει στις Βρυξέλλες τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το 2020 χωρίς τη μείωση του αφορολογήτου", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και είπε ότι το σχέδιο τους είναι για λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη. Παράλληλα κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι είναι σαν να προσπαθεί να διαρρήξει ανοιχτές πόρτες όταν μιλάει για το ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου.

Δημοσιονομικός χώρος επιπλέον της μη περικοπής του αφορολογήτου

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μεγέθη που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ για το 2018 και τις προβλέψεις που κατέθεσε η κυβέρνηση για την περίοδο 2019-2022. Επεσήμανε, ότι για άλλη μια φορά -και για το 2018- τα μεγέθη ήταν μεγαλύτερα των αναμενόμενων. Με βάση αυτά είπε, "προβλέπεται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για το τρέχον έτος, επιπλέον αυτού που είχαμε υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2019, ύψους 1,14 δισ. Ευρώ, 800 εκατ. για το 2020, επιπλέον της μη περικοπής του αφορολογήτου, 1,22 δισ. για το 2021 και 2,33 δισ. για το 2022.

"Σε αυτόν το χώρο -που κατά πάσα πιθανότητα και με βάση την εως τώρα εμπειρία μπορεί να είναι και μεγαλύτερος στο τέλος της χρονιάς- ερχόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον 1% του ΑΕΠ περιθώριο από το 2020 και μετά", πρόσθεσε. Με δυο λόγια, τόνισε ο πρωθυπουργός, "διαμορφώνονται οι όροι για ένα ισορροπημένο πακέτο μόνιμων φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης αρχής γενομένης από το ‘19 αλλά και για τα επόμενα χρόνια".

Παρουσιάζοντας το πακέτο που ετοίμασε το οικονομικό επιτελείο, ανέφερε ότι χωρίζεται σε δύο μέρη: Αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν άμεσα και θα εφαρμοστούν άμεσα και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020. "Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Κανένα προσωρινό", υπογράμμισε.

Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Εκτός των παραπάνω θετικών μέτρων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη, ότι από το απόθεμα ρευστότητας που διαθέτει η χώρα, ποσό ύψους 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. "Αυτό σημαίνει ότι ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος μας σε έναν αυστηρό δανειστή αλλά ότι εξοικονομούμε αρκετά εκατομμύρια ετησίως από τους τόκους" τόνισε.

Τα υπόλοιπα περίπου 11,5 δισ. θα αξιοποιηθούν για τη διασφάλιση της οριστικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τη κρίση. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε, ότι σήμερα έδωσε εντολή και άνοιξε ένας ειδικός λογαριασμός, όπου "θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες 5,55 δισ. ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα 3 χρόνια, 2020-2022. "Εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουμε συμφωνήσει ως το 2022, δηλαδή το 3,5%".

Αλλά τόνισε, "την ίδια στιγμή αυτή η ενέργεια μας δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για έναν ανασχεδιασμό του μίγματος πολιτικής, για την εμβάθυνση δηλαδή της Νεάς Οικονομικής Πολιτικής που εγκαινιάσαμε στη ΔΕΘ πέρυσι τον Σεπτέμβρη, με την υλοποίηση ενός ακόμα πιο φιλικού στην ανάπτυξη οικονομικού πακέτου για τα χρόνια που έρχονται".

Σχεδιασμός με πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% το 2020-2023

Ο πρωθυπουργός σημείωσε την εκτίμησή του, πως το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, συνεπώς θα επιτρέψει να καλύπτεται ο στόχος του 3,5% ως το 2022 ενδεχομένως και χωρίς καμία χρήση των δεσμευμένων στον ειδικό λογαριασμό χρημάτων. Ωστόσο, σε περίπτωση που χρειαστεί θα έχουμε το περιθώριο χρήσης έως 1% του ΑΕΠ κατ' έτος από τα χρήματα που θα είναι κατατεθειμένα σε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό, είπε.

"Με δυο λόγια δηλαδή", εξήγησε, "θα έχουμε τη δυνατότητα χωρίς να παραβιάσουμε ούτε κατά ένα ευρώ τους στόχους της συμωνίας με τους εταίρους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 εως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή για 2,5% του ΑΕΠ". "Αυτός ο σχεδιασμός θα δώσει τη δυνατότητα για ισχυρή τόνωση της ανάπτυξης τονώσει, θα τονώσει την οικονομία αλλά θα δώσει και την ευκαιρία τα οφέλη της αναπτυξιακής πορείας να γίνουν πιο γρήγορα αισθητά στους πολλούς" συμπλήρωσε.

Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι "τώρα ήρθε η ώρα, οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ήρθε η ώρα, όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, οι πολλοί, να γευτούν τους καρπούς των κόπων τους". Υπογράμμισε ακόμη, ότι το "ισορροπημένο πακέτο μόνιμων φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα εφαρμοστεί αρχής γενομένης από φέτος, θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Κανένα προσωρινό".

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε την "σαφή πορεία ανάκαμψης", που βρίσκονται η χώρα και η οικονομία τα τελευταία χρόνια. Επεσήμανε ειδικότερα ότι "βγήκαμε από τα μνημόνια μετά τον Αύγουστο του 2018 από 8 ολόκληρα χρόνια σκληρής προσαρμογής, η οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη φτηνότερη πρόσβαση στις αγορές χρήματος από ποτέ άλλοτε, έχουμε καταφέρει να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και κάθε χρόνο όχι μόνο να πιάνουμε τους στόχους αλλά να τους υπερβαίνουμε κατά πολύ".

Ωστόσο, είπε ότι "πρέπει να παραδεχτούμε, ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, που σήκωσε δυσανάλογο βάρος στα χρόνια της κρίσης, που δεν έχει ακόμη αισθανθεί τις θετικές συνέπειες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα αυτής της θετικής και ελπιδοφόρας πορείας". Για να σημειώσει, ότι "τώρα όμως ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ήρθε η ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, οι πολλοί δηλαδή, να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους".

Πάνω από 31 δισ. απόθεμα ρευστότητας

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχε εσκεμμένα αφήσει τα δημόσια ταμεία απολύτως άδεια και ότι "είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και της αριστερής παρένθεσης". Είπε πως εκείνο "όχι μόνο δεν πέτυχαν το στόχο τους, αλλά εμείς σήμερα, 4 χρόνια μετά, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας στα δημόσια ταμεία".

Ειδικότερα, ανέφερε ότι "πρόκειται για 31 δισ. ευρώ απόθεμα ρευστότητας πέραν της δυνατότητας να δανειζόμαστε με το φθηνότερο επιτόκιο που είχαμε ποτέ από τις αγορές". Εξήγησε, ότι "από αυτό το απόθεμα ρευστότητας τα μισά περίπου είναι το λεγόμενο "μαξιλάρι" ασφάλειας του ESM, ενώ τα υπόλοιπα είναι οι κόποι του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης".

Διαβεβαίωσε ότι "αυτούς τους κόπους δε θα τους ξοδέψουμε αλόγιστα δεξιά και αριστερά, αλλά δεν θα τους αφήσουμε και ανεκμετάλλευτους, θα τους επενδύσουμε στο μέλλον, προκειμένου να διασφαλίσουμε και να τονώσουμε τη συνεχή αδιάλειπτη και διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας".