Τσίπρας: Τα εκλογικά αποτελέσματα τα κρίνουν οι ψηφοφόροι, όχι οι δημοσκόποι

Τσίπρας: Τα εκλογικά αποτελέσματα τα κρίνουν οι ψηφοφόροι, όχι οι δημοσκόποι

Επίθεση του πρωθυπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόταση μομφής στον Παύλο Πολάκη

Σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε από την Ξάνθη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ερχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «σήμερα δίνουμε μήνυμα νίκης κόντρα στην προπαγάνδα και τους μύθους», προσθέτοντας ότι «τα εκλογικά αποτελέσματα τα κρίνουν οι ψηφοφόροι. Όχι η δημοκόποι και οι δημοσκόποι». Δήλωσε δε, ότι «είμαι βαθιά πεπεισμένος, ότι η τετραετία της διακυβέρνησής μας, παρά τις δυσκολίες, ήταν η περίοδος που για πρώτη φορά υπήρξε σχέδιο για την ανόρθωση του κοινωνικού κράτους. Δημιουργούμε πια ίσες ευκαιρίες για όλους ανεξαρτήτως θρησκείας και καταγωγής».

Χαρακτήρισε «μεγάλο πολιτικό λάθος την κατάθεση της πρότασης μομφής» και πρόσθεσε ότι «στη θέση του θα κρυβόμουν και από τη Βουλή». Ο κ. Τσίπρας είπε, ότι «ο κ. Μητσοτάκης που κρύβεται από μια πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση, κατέθεσε πρόταση μομφής, θέτοντας ως κεντρικό δίλημμα της προεκλογικής περιόδου τη παράφραση του συνθήματος μας: "Με την Ελλάδα των ελίτ ή με την Ελλάδα των πολλών". Και αντικατέστησε τη λέξη ελίτ με τη λέξη Πολάκης. Για πρώτη φορά αρχηγός της συντηρητικής παράταξης είχε φτάσει σε τόσο φθηνό μιμιτισμό».

Ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους της επίθεσης στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «τόλμησε να μιλήσει στο όνομα των πολλών, ο απόγονος και κληρονόμος μιας από τις πιο πλούσιες πολιτικές οικογένειες. Ο άνθρωπος, που ξεστόμισε την φράση για την "αδαή πλειοψηφία", μίλησε στο όνομα των πολλών. Μιλάει στο όνομα εκείνων, που απέλυσε, τσάκισε, εξευτέλισε, απαξίωσε. Επιχειρεί μια εξοργιστική εργαλιοποίηση για τον δικό του υποψήφιο με αναπηρία, τον κ. Κυμπουρόπουλο. Στην πραγματικότητα τον εκθέτει και τον μειώνει, αλλά και κάθε συμπολίτη μας με αναπηρία».

Συνεχίζοντας την επίθεση στο πρόσωπο του προέδρου της ΝΔ, είπε ότι «λες κι η βασική αντίθεση συμφερόντων των πολλών δεν είναι με την ολιγαρχία, που ο ίδιος εκπροσωπεί, αλλά με τον Πολάκη. Η ψηφοθηρική εργαλειοποίηση της αναπηρίας, είναι πιο αποκρουστική, από μια άστοχη πολιτική αντιδικία. Μειώνει το συμπαθή κ. Κυμπουρόπουλο και κάθε πολίτη με αναπηρία». Συμπλήρωσε δε, ότι «ο κ. Μητσοτάκης με την εργαλειοποίηση αυτή φανερώνει τη βαθιά του υποκρισία. Ο ανθρωπος που κάλυψε τον σύμβουλό του, που καταδικάστηκε για παιδεραστεία και ασέλγεια, δεν μπορεί να μιλά για ηθική».

«Έχω την πεποίθηση, δεν κάνει ο Μητσοτάκης πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, αλλά ο λαός στον Μητσοτάκη, που θα τον συνοδεύουν πάντα τρεις λέξεις: Siemens, Novartis, offshore» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Μετατρέπουμε την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης και ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί στη Βουλή να μιλήσει εφ' όλης της ύλης».

«Πρόταση μομφής κάνουν οι πολίτες στον κ. Μητσοτάκη ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «στην Βουλή θα μιλήσουμε για τη νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης». «Θα αναγγείλουμε μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης. Ό, τι κάνουμε, το κάνουμε με πρόγραμμα», ανέφερε ο κ.Τσίπρας. «Την δεύτερη τετραετία θα μοιράσουμε με δικαιοσύνη, όχι τα βάρη αλλά τις δυνατότητες που δίνονται» είπε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για την Ξάνθη, είπε ότι «μέσω του ΕΣΠΑ, στην τετραετία 2015-2019 εγκρίθηκαν για τον νομό Ξάνθης νέα έργα ύψους 37,6 εκατ. ευρώ, 14 φορές μεγαλύτερης χρηματοδότησης από την τετραετία 2010-2014» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε επίσης στα δικαιώματα των γυναικών και είπε πως «καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα της Σαρίας, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για τα δικαιώματα της γυναίκας».

«Επανεξετάζουμε για πρώτη φορά το νομοθετικό πλαίσιο του νόμου 1920/1991, που αναγνωρίζουμε όλοι, ότι είναι ξεπερασμένο και πρέπει να αλλάξει, πρέπει να αντικατασταθεί από μια διαδικασία για την ανάδειξη Μουφτήδων από σώμα θρησκευτικών λειτουργών της μειονότητας και που θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή τους από τη μειονότητα», είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν θέλουμε την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος. Το παλιό πολιτικό κατεστημένο δεν θέλει πολιτική αλλαγή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον Μάνφρεντ Βέμπερ, υπογραμμίζοντας πως ο ανθέληνας βαυαρός πολιτικός που καθύβριζε την Ελλάδα και τους Έλληνες, που τους χαρακτήριζε τεμπέληδες και χαραμοφάηδες είναι σήμερα ο εκλεκτός του προέδρου της ΝΔ για πρόεδρος της Κομισιόν.