Πιθανό να αποκτήσει ξανά Κοινοβουλευτική Ομάδα το Ποτάμι

Πιθανό να αποκτήσει ξανά Κοινοβουλευτική Ομάδα το Ποτάμι

Μετά την ορκωμοσία σήμερα του Νίκου Νυφούδη

Την πιθανότητα να μπορεί να ανασυσταθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού μελετά το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής με αίτημα του προέδρου του Σώματος, Νίκου Βούτση, καθώς η κοιβοβουλευτική δύναμη του κόμματος ξαναφθάνει τους πέντες βουλευτές.

Ειδικότερα, σήμερα το απόγευμα ορκίζονται τρεις νέοι βουλευτές, στις θέσεις παραιτηθέντων λόγω υποψηφιότητάς τους στις Ευρωεκλογές. Ανάμεσα τους και ο Νίκος Νυφούδης, που καταλαμβάνει την έδρα της Αικατερίνης Μάρκου, η οποία είχε αποχωρίσει από το Ποτάμι και είχε ενταχθεί στη ΝΔ.

Ενόψει της ορκωμοσίας του κ. Νυφούδη, ο πρόεδρος της Βουλής έχει απευθύνει ερώτημα στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής για το ενδεχόμενο να ανασυσταθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, καθώς μετά την ορκωμοσία της κ. Αντιγόνης Λυμπεράκη, οι βουλευτές που έχουν εκλεγεί με το Ποτάμι, θα ανέρχονται σε πέντε.

Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου αναμένεται να γίνει γνωστή εντός της ημέρας. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής, ο ελάχιστoς αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση Κοινoβoυλευτικής Oμάδας ορίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν, έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Βουλή, με συνδυασμoύς στα 2/3 τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν 3% τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας.

Είχε προηγηθεί σχετική επιστολή του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, στον πρόεδρο της Βουλής, στην οποία ο κ. Θεοδωράκης επικαλείται τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό της Βουλής για τον ελάχιστο αριθμό που απαιτείται για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στην επιστολή του ο κ. Θεοδώρακης αναφέρει:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, στις 11 Απριλίου ανέλαβε τα βουλευτικά της καθήκοντα η Αντιγόνη Λυμπεράκη και τη Δευτέρα 6 Μαΐου αναλαμβάνει ο Νίκος Νυφούδης. Η κυρία Λυμπεράκη εκλέχθηκε βουλευτής της Β' Περιφέρειας Αθηνών και ο κ. Νυφούδης της Β' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, και οι δύο με τους συνδυασμούς του Ποταμιού.

Επίσης, σας είναι γνωστό ότι ο Γιώργος Μαυρωτάς βουλευτής Αττικής και ο Σπύρος Λυκούδης βουλευτής Α' Αθηνών εκλέχθηκαν ομοίως βουλευτές με τους συνδυασμούς του Κινήματός μας.

Από τις διατάξεις των άρθρων 15 παρ. 1, 2 και 16 παρ. 1 του Κανονισμού της Βουλής προκύπτει ότι πέντε βουλευτές, οι οποίοι εκλέχθηκαν με κόμμα που έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η Βουλή, με συνδυασμούς στα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των εκλογικών περιφερειών της χώρας, συγκροτούν αυτοδικαίως Κοινοβουλευτική Ομάδα, εκτός αν δηλώσουν ενυπόγραφα διαφορετική προτίμηση.

Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλώ να ζητήσετε την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής προκειμένου να διαπιστωθεί η αυτοδίκαιη επανασυγκρότηση της Κ.Ο του κόμματός μας».