Επί τάπητος φορολογικές ελαφρύνσεις και αποκατάσταση αδικιών

Επί τάπητος φορολογικές ελαφρύνσεις και αποκατάσταση αδικιών

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη

Αναγκαίο και εφικτό να ληφθούν νέα, άμεσα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου, προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, κρίθηκε στη σύσκεψη που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όπως αναφέρουν, στη σύσκεψη διαπιστώθηκε η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και για το τρέχον έτος, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του πρωτογενούς πλεονάσματος που έκλεισε στο 4,4% για το 2018 υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 0,9%, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφονται, είναι υψηλότεροι από τον σχετικό μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμούς ανάπτυξης 2,2%, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι στο 1,3%.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στον δημοσιονομικό τομέα διαπιστώθηκε ότι και για το 2019 δημιουργείται μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος, από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί, παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει για πρώτη φορά δημοσιονομική επέκταση βάζοντας τέλος στην δεκαετή επιβολή λιτότητας. Αναγνωρίστηκε επομένως, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ότι η ανάγκη να συνεχιστεί και να βαθύνει η νέα οικονομική πολιτική, που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 2018 στη ΔΕΘ με τη λήψη μόνιμων μέτρων φορολογικής και εισφοροδοτικής ελάφρυνσης, αλλά και μέτρων αύξησης των κοινωνικών δαπανών (επίδομα ενοικίου, μόνιμες προσλήψεις).

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμήθηκε, ότι μετά και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τις αποφάσεις για την νομοθέτηση των ρυθμίσεων των 120 δόσεων, είναι αναγκαίο και εφικτό να ληφθούν νέα, άμεσα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου. Η τελική εκτίμηση για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, αλλά και οι οριστικές αποφάσεις για τα μόνιμα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα και θα αφορούν και το 2019, θα ληφθούν σε νέα σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Πεκίνο.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Η έξοδος από το Μνημόνιο έχει προσδώσει νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία και μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε τη νέα οικονομική πολιτική, που εγκαινιάσαμε τον Σεπτέμβρη του 2018. Μπορούμε τώρα να καταστρώσουμε ένα συνολικό σχέδιο προσανατολισμένο, όχι στην τρέχουσα συγκυρία, αλλά στην επόμενη τετραετία, με στόχο μόνιμες ελαφρύνσεις, που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ενάρετο κύκλο στον οποίο έχει μπει η οικονομία, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού».