Κατρούγκαλος: Καμία σκιά στις συμβάσεις Κοτζιά για τις βίζες

Κατρούγκαλος: Καμία σκιά στις συμβάσεις Κοτζιά για τις βίζες

Επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των νέων στοιχείων που κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος

Οι έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη νομιμότητα των συμβάσεων για τη χορήγηση βίζας επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά, δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία σκιά, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμένου, σχετικά με τον διαγωνισμό του υπουργείου Εξωτερικών του 2015, για την ανάδειξη παρόχων υπηρεσιών υποστήριξης προξενικών αρχών και προξενικών γραφείων χορήγησης βίζας.

Ακόμα, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως σε ότι αφορά την προσωπικότητα του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, δεν υπάρχει καμία σκιά, ενώ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των νέων στοιχείων που κατέθεσε ο κ. Καμένος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επί των νέων στοιχείων που καταθέσατε δεν μπορώ να ελέγξω τώρα τη νομιμότητα των συμβάσεων. Αυτά όλα όμως θα τα μελετήσω και ελπίζω να τα καταθέσετε και στη δικαιοσύνη».

Παράλληλα ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε, ότι όσα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών που αφορούν τις σχετικές συμβάσεις και δεν είναι διαβαθισμένα είναι ήδη στη διάθεση των βουλευτών στην αίθουσα 150 της Βουλής και μπορούν να τα ελέγξουν. Ο κ. Κατρούγκαλος έδωσε έμφαση τόσο στις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσο και στον έλεγχο της ειδικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ που θεωρούν όπως είπε ότι όλες οι συμβάσεις είναι νόμιμες.

«Είναι ξεκάθαρο για εμάς. Όλα στο φως. Η εικόνα που έχω από τον έλεγχο που έκαναν οι διοικητικές υπηρεσίες του ΥΠΕΞ είναι ότι δεν υπάρχει καμία σκιά για τη νομιμότητα των συμβάσεων. Για τα καινούργια στοιχεία που καταθέσατε κρατώ κάθε επιφυλακτικότητα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. Όπως είπε ο Κατρούγκαλος, ενόψει της επερώτησης, ανέθεσε στην γενική επιθεωρήτρια του ΥΠΕΞ να εξεταστούν όλα τα ζητήματα που είχαν τεθεί για την εκτέλεση της σύμβασης ώστε όπως είπε, να διαπιστώσει αν η υπεργολαβία ήταν νόμιμη ή όχι.

«Και η εισήγηση της υπηρεσίας και η δική μου γνώμη είναι ότι δεν υπήρχε καμία μη νόμιμη πράξη αυτής της σύμβασης. Αυτά προκύπτουν από τους ελέγχους που έγιναν και τα έγγραφα που έχουμε στη διάθεση μας», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε: «Όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία είναι στη διάθεση σας. Η εικόνα που έχω μέχρι σήμερα βασίζεται στις δικαστικές αποφάσεις και στον εσωτερικό διοικητικό έλεγχο του ΥΠΕΞ και καταλήγουν ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία που να υποκρύπτουν παρανομία».

«Πρώτη φορά έγινε διαγωνισμός για να βρεθεί ανάδοχος για τις θεωρήσεις του ΥΠΕΞ ενώ μέχρι το 2015 όλες γίνονταν με απευθείας αναθέσεις. Θέλουμε εντελώς διαφανείς διαδικασίες και θέλουμε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Έχουμε δώσει σημεία γραφής. Καμία ανοχή σε παρανομία δεν έχουμε και εκεί εστιάζονται οι προσπάθειες μας», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.