Ποια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Ποια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με ποσοστό άνω του 7%

Νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Metron Analysis για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, καταγράφει διαφορά 7,4 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές και 7,6% όσον αφορά την πρόθεση ψήφου για εθνικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η ΝΔ προηγείται με 27,2%, έναντι 19,9% του ΣΥΡΙΖΑ (και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%, το ΚΚΕ με 5,8%, η Χρυσή Αυγή με 4,6%, η Ένωση Κεντρώων με 2%, η Ελληνική Λύση με 1,9%, το Ποτάμι και το ΜέΡΑ 25 με 1,6%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 0,9%.

Στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές, η ΝΔ προηγείται 28,8%, έναντι 21% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,7%, η Χρυσή Αυγή με 5,1%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 2,4%, η Ένωση Κεντρώων με 1,7%, το Ποτάμι με 1,6% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 3,6% των ερωτηθέντων.

Σε αναγωγή σε εκλογικό αποτέλεσμα, η Metron Analysis αναπτύσσει δύο σενάρια, το πρώτο με αναλογική κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου στα κόμματα και το δεύτερο με επιστροφή των αναποφάσιστων στα κόμματα που είχαν επιλέξει το 2015 και αναλογική κατανομή τους στη συνέχεια.

Με το πρώτο σενάριο έχουμε εξακομματική Βουλή, με τα εκλογικά ποσοστά να διαμορφώνονται στο 37,5% για τη ΝΔ, στο 27,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο 8,7% για το ΚΙΝΑΛ, στο 6,7% για την Χρυσή Αυγή, στο 6,4% για το ΚΚΕ και στο 3,1% για την Ελληνική Λύση, η οποία μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή.

Με το δεύτερο σενάριο έχουμε πεντακομματική Βουλή, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται στο 35,4% για τη ΝΔ, στο 28,8% για τον ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 8,4%, η Χρυσή Αυγή με 6,2% και το ΚΚΕ με 6,1%.

Ως καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται με ποσοστό 28% ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα. «Κανένας» απαντά το 34% των πολιτών.

Σε σχετικό ερώτημα, το 66% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση, έναντι 24% που την αξιολογεί θετικά. Ωστόσο, αρνητικά αξιολογούν οι περισσότεροι (61%) και την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ θετικά την αξιολογεί το 27%.

Ως προς το ενδιαφέρον των πολιτών για τις Ευρωεκλογές, πολύ ή αρκετά ενδιαφέρεται το 60% των ερωτηθέντων, «όχι και τόσο» το 21% και καθόλου το 19%, ενώ ως προς τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, το 54% των ερωτηθέντων απαντά πως θα ψηφίσει τα πρόσωπα που θεωρεί κατάλληλα, ενώ το 18% θα ψηφίσει για να δώσει ένα μήνυμα στο πολιτικό σύστημα και το 13% θα ψηφίσει το κόμμα που προτιμά.