Μητσοτάκης: Νομικά ανοικτή και πολιτικά εφικτή η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου

Μητσοτάκης: Νομικά ανοικτή και πολιτικά εφικτή η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου

Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε, ότι το κόμμα του ανκίνησε το θέμα εξαπολύοντας «πυρά» στην κυβέρνηση

«Ξέραμε και ξέρουμε ότι ο νομικός δρόμος προβλεπόταν και προβλέπεται να είναι εξ αντικειμένου δύσκολος», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για το θέμα των γερμανικών οφειλών.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, ότι η προηγούμενη επιτροπή της Βουλής δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο της, καθώς «ήρθαν οι κάλπες του 2015» και προσέθεσε ότι «τα συμπεράσματά της είναι τα μόνα που διαθέτει το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τα υιοθέτησε από την επόμενη Επιτροπή που συστάθηκε από την κ. Κωνσταντοπούλου».

«Είμαστε το κόμμα το οποίο εξ αρχής χειρίστηκε με ευθύνη και ρεαλισμό το πολύπλοκο αυτό θέμα, τις Γερμανικές επανορθώσεις και το Κατοχικό δάνειο, που αφορούν το Ελληνικό Κράτος. Αλλά και τις αποζημιώσεις, που αφορούν ιδιώτες, οι οποίοι υπήρξαν θύματα των ναζιστικών θηριωδιών» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Συμπλήρωσε δε, ότι «τα συμπεράσματα της επιτροπής Τζαβάρα είναι τα μόνα και τα πληρέστερα που διαθέτει το Ελληνικό Κοινοβούλιο», τονίζοντας ότι «το γεγονός ότι η κ. Κωνσταντοπούλου έδωσε τα εύσημα στον κ. Τζαβάρα, είναι ενδεικτικό της δουλειάς που είχε γίνει».

Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε την κυβέρνηση, ότι «παρά τα μεγάλα λόγια, παρά τις θεατρικές κινήσεις, ουσιαστικά απουσίασε αυτά τα 4 χρόνια από αυτή την εθνική προσπάθεια». «Δεν αφορά κάποια ελληνική διεκδίκηση. Αυτά έλεγε ο κ. Τσίπρας τον Μάρτιο του 2015 στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ και πρόσθετε, ότι είναι διμερές θέμα, το οποίο έχει πρωτίστως ηθική σημασία. Απάντησε η κ. Μέρκελ με τις γνωστές θέσεις» ανέφερε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε επίσης ότι ειδικά η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου είναι σίγουρα νομικά ανοικτή και πολιτικά εφικτή, και τόνισε: «Και πρέπει να αποτελέσει και προτεραιότητά μας». Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές είπε, ότι «η πρόκληση είναι να σταθούμε με σθένος απέναντι τόσο στους εθνικιστές όσο και στους λαϊκιστές» και τόνισε ότι «η Ευρώπη θα αντέξει όπως άντεξε τελικά και η Παναγία των Παρισίων και θα ξαναχτιστεί με νέα υλικά για μια νέα εποχή».