Αλέξης Τσίπρας: Οι εκλογές θα έρθουν στο τέλος της τετραετίας

Αλέξης Τσίπρας: Οι εκλογές θα έρθουν στο τέλος της τετραετίας

«Είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις αλλά να κερδίζω στην κάλπη»

Μιλώντας απόψε στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε με σαφήνεια ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας ως απτή απόδειξη της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έδειξε αισιόδοξος για νικηφόρο αποτέλεσμα στις κάλπες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις αλλά να κερδίζω στην κάλπη», ωστόσο δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι: «η εκλογική αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι. Χαίρομαι αν η εκτίμηση των πολιτικών μας αντιπάλων είναι ότι θα είναι εύκολες γι αυτούς. Το βουβό κύμα των πολιτών που αποφασίζουν με γνώμωνα τι είναι καλύτερο για τον τόπο, θα εκφραστεί στις εκλογές».

«Δεν σκέφτηκα το πολιτικό κόστος για τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν σκέφτηκε ούτε μία στιγμή το πολιτικό κόστος ενώ τόνισε ότι «δεν θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα για το πώς θα ονομάζονται οι γείτονές μας».

«Ακόμη κι αν η Συμφωνία των Πρεσπών είχε κόστος, δεν το σκέφθηκα», είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «όταν μου δόθηκε η ευκαιρία μετά από 30 χρόνια να επιλύσω μία διαφορά που στοίχιζε στην χώρα και τώρα δίνει πλεονεκτήματα δεν σκέφθηκα το κόστος». Επίσης συμπλήρωσε ότι ήταν καλή συγκυρία και ότι και οι προκάτοχοί του αν είχαν βρεθεί σε παρόμοια συγκυρία θα είχαν πράξει το ίδιο.

«Η συμφωνία πέτυχε το βέλτιστο δυνατό υπ΄αυτές τις συνθήκες για την χώρα μας. Μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού με ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων ζούσε σε μία συλλογική ψευδαίσθηση. Κανείς δεν μιλούσε για ΠΓΔΜ αλλά για Σκόπια και Σκοπιανούς, τους αποκαλούσαμε με το όνομα της πρωτεύουσας του κράτους τους. Εμείς εφαρμόσαμε την εθνική γραμμή που υπήρχε από το 2004».

Υπογράμμισε επίσης ότι κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς δύο φορές για σύσκεψη ωστόσο «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μία ακραία αντιπολιτευτική στάση. Ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε την συνωμοσιολογική κατηγορία ότι υπήρξε συναλλαγή με τις συντάξεις. Ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να το αποδείξει».

«Είμαστε ανοικτοί όποιος θέλει, για να δει τους λογαριασμούς μας και πώς ζούμε»

Σχετικά με το ζήτημα των σκανδάλων που κυριαρχεί στην πολιτική επικαιρότητα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «από τη μία πλευρά υπάρχουν πραγματικά σκάνδαλα και από την άλλη υπάρχει "πετσιτολογία". Για πάσα νόσο και πάσα αστοχία υπάρχει ένας Πετσίτης».

«Αν υπάρχει οποιοδήποτε σκάνδαλο που έχει σχέση με δημόσιο χρήμα να μας το πούνε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις σχέσεις του Νίκου Παππά με τον Πετσίτη και πρόσθεσε: «είμαστε ανοικτοί να έλθει όποιος θέλει για να δούμε τους λογαριασμούς μας και πώς ζούμε. Παλαιότερα όταν είπα στην βουλή κανένα πολιτικό πρόσωπο με offshore, έτρεχαν να κρυφτούνε».

Απαντώντας σε ερώτηση για το σκάνδαλο Novartis, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό, υπήρξε σπατάλη δημοσίων πόρων. Το ποιός και με ποιό τρόπο και μέσω ποιών προσώπων έγινε αυτό, θα το ψάξει η δικαιοσύνη».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι η εισαγγελία διαφθοράς έβαλε την υπόθεση στο αρχείο για τέσσερα πρόσωπα δείχνει ότι δεν υπάρχει σκευωρία. «Αν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον κ. Πικραμμένο αυτός είναι ο κ. Βενιζέλος που έφτιαξε το νόμο περί ευθύνης υπουργών», ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο.

«Ούτε λόγος για μείωση του αφορολόγητου»

O Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα οικονομικά ζητήματα, όπως είναι η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και το αφορολόγητο, λέγοντας:

«Η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, η δεύτερη πιο σημαντική μετά την έξοδο από τα προγράμματα τον Αύγουστο του 2018. Έχουμε ανάπτυξη 2,2 με 2,4 μονάδες, τη μεγαλύτερη στην ΕΕ, ενώ όλοι οι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί. Αυτό συμβαίνει γιατί σήμερα έχουμε ρευστότητα ενώ παρέλαβα άδεια ταμεία. Αυτά δεν τα πέτυχε ο Τσίπρας τα πέτυχε ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε:

«Ούτε λόγος για μείωση του αφορολόγητου. Έχουμε ιστορικό χαμηλό στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων (ο κ. Μητσοτάκης διαψεύστηκε και σε αυτό όταν έλεγε όταν δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές), έχουμε φθηνό δανεισμό, έχουμε ρευστότητα, έχουμε το ΔΝΤ να αποχωρεί. Με βάση αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε.

Πηγαίνουμε σε πολιτικές ελάφρυνσης, εφόσον οι δείκτες στην οικονομία συνεχίσουν να κινούνται θετικά. Θα εξετάσουμε τι παροχές θα κάνουμε με σχέδιο και με βάση τα δεδομένα της οικονομίας και όχι με ευκαιριακά και εκλογικά κριτήρια». Σημείωσε δε, ότι μετά το ταξίδι του στην Κίνα θα συνεδριάσει με τους οικονομικούς υπουργούς και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Διαβεβαίωσε πάντως ότι σε καμία περίπτωση η χώρα δεν θα γυρίσει στην εποχή των ελλειμμάτων.

Επιπλέον άσκησε κρτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του ενώ πρόσθεσε ότι τα οφέλη της βελτίωσης της οικονομίας θα πρέπει να διανεμηθούν σε όσους έχουν πληρώσει και στην μεσαία τάξη, σημειώνοντας ωστόσο: «διαφωνώ κάθετα με την αντίληψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα τα δώσει αυτά που υπόσχεται έναντι μεταρρυθμίσεων και καταλαβαίνουμε τι εννοεί όταν λέει μεταρρυθμίσεις».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε σαν καταλύτης στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού», δήλωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ σημείωσε ότι «ενδυναμώνουμε τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν φτιάχνουμε το νέο ΠΑΣΟΚ».

«Δεν έχω αγωνία για την επόμενη ημέρα των εκλογών, άλλοι έχουν»

«Δεν έχω αγωνία για την επόμενη ημέρα των εκλογών, άλλοι έχουν. Είμαι 11 χρόνια αρχηγός κόμματος και 4,5 πρωθυπουργός. Τα αξιώματα δεν τα διεκδίκησα, τα έφερε η ζωή, δεν είχα ποτέ την δαμόκλειο σπάθη να γίνω πρωθυπουργός για να συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση γιατί δεν είμαι γιος πρωθυπουργού», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αν χάσει τις εθνικές εκλογές.

Σχετικά με τις επενδύσεις που έχουν μπλοκάρει όπως το Ελληνικό, ο πρωθυπουργός το απέδωσε στα γραφειοκρατικά προβλήματα και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και τα θετικά που είναι η έκρηξη των άμεσων ξένων επενδύσεων που έφθασε στα επίπεδα του 2006 ενώ πρόσθεσε ότι μία σειρά επενδύσεις προχωρούν.

Χρειάζεται συνολική αναμόρφωση της περιοχής των Εξαρχείων

«Η κατάσταση στα Εξάρχεια δεν διαμορφώθηκε τώρα αλλά χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός  και πρόσθεσε «το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει σοβαρές επεμβάσεις, έχει εξαρθρώσει συμμορίες. Πιστεύω ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των Εξαρχείων χρειάζεται μία σοβαρή προσπάθεια που δεν θα είναι μόνο καταστολή αλλά σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το Πολυτεχνείο για την συνολική αναμόρφωση της περιοχής».

«Θέλουμε έναν γείτονα με πολιτική σταθερότητα»

«Δεν θέλουμε έναν αποσταθεροποιημένο γείτονα αλλά έναν γείτονα με πολιτική σταθερότητα και ανοικτούς διαύλους διαλόγου για τα εκκρεμή ζητήματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Τουρκία και κατέληξε:

«Οι εξελίξεις είναι ιστορικές. Μας δημιουργεί ανησυχία το ενδεχόμενο προσκόλλησης της Τουρκίας σε έναν άλλο άξονα από αυτόν που κινείται η χώρα μας με την αυτονομία της πάντα, αλλά το αντιμετωπίζουμε με την αυτοπεποίθηση μιας αναβαθμισμένης παρουσίας».

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...