Τι είπαν Τσίπρας – Ράμα στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας

Τι είπαν Τσίπρας – Ράμα στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας

Μετά την προκλητική ενέργεια της Αλβανικής κυβέρνησης να κατασχέσει περιουσίες ελλήνων μειονοτικών

Σχεδόν μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής χωρών Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης και Κίνας, που πραγματοποιείται στο Ντουμπρόβνικ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, στη συνάντηση επικράτησε το θέμα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να κατασχέσει περιουσίες Ελλήνων μειονοτικών στην Χειμάρρα, με πρόσχημα την τουριστική ανάπτυξη. Υπενθυμίζεται, ότι η απόφαση δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, το οποίο αποσύρθηκε μετά την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε στον κ. Ράμα, ότι οι διαδικασίες ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ περνάνε -μεταξύ άλλων- από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην χώρα.

Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας συμμετείχε στις εργασίες της Ολομέλειας της Συνόδου, που είναι γνωστή ως «Πρωτοβουλία 16+1». Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς καλωσόρισε την Ελλάδα ως 17ο ευρωπαϊκό μέλος της Συνόδου Κορυφής κρατών της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας. Συγκεκριμένα, ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των κρατών της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, που είναι γνωστή ως «Πρωτοβουλία 16+1», ο οικοδεσπότης Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε ενώπιον των αρχηγών κυβερνήσεων της Συνόδου, πως έχει την ιδιαίτερη χαρά να καλωσορίζει την Ελλάδα ως νέο μέλος της Πρωτοβουλίας.