Αθανασίου: Ποτέ δεν είπα ότι είναι στα καθήκοντα του υπουργού η μίζα

Αθανασίου: Ποτέ δεν είπα ότι είναι στα καθήκοντα του υπουργού η μίζα

Ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι αποτελεί πάγια θέση του να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού, Χαράλαμπου Αθανασίου προκάλεσαν έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον Ant1, ο κ. Αθανασίου η δήλωσή του ότι «είναι στα καθήκοντα του Υπουργού η μίζα» αφορούσε συγκεκριμένη ερώτηση που του τέθηκε, στο αν η δωροδοκία ενός υπουργού έγκειται στη διάρκεια τέλεσης των καθηκόντων του από νομικής πλευράς κι όχι βέβαια ότι αποτελεί καθήκον του να παίρνει μίζες.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, απομονώθηκε μια φράση του προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις και συμπλήρωσε ότι η δημόσια τηλεόραση «νοσεί βαθιά».

Επανέλαβε δε ότι πάγια θέση, δική του όσο και της ΝΔ, είναι να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών και εξήγησε πως αυτός συνδέεται με την υπόθεση της Novartis.

Σε ανακοίνωση τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Αθανασίου, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «ξύπνησαν οι χειρότεροι εφιάλτες του ελληνικού λαού στο άκουσμα της θέσης της ΝΔ και του κ. Μπάμπη Αθανασίου, ότι η “μίζα” (δωροδοκία και ξέπλυμα κ.λ.π.) είναι, δήθεν, μέσα στα καθήκοντα των υπουργών!».

Η κόντρα ΝΔ – ΕΡΤ και η απάντηση του Αθανασίου

«Εκτός από τη θλίψη φαίνεται πως και το γαρ πολύ του πανικού, γεννά παραφροσύνη. Η Κυβέρνηση έχοντας να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της αποτυχίας της πρωτοφανούς στα χρονικά σκευωρίας της υπόθεσης Novartis αλλά και της καταβαραθρώσεώς της δημοσκοπικά, πλέον τα παίζει όλα για όλα: μεταχειρίζεται τεχνάσματα που δεν μπορούν να σταθούν με τους κανόνες κοινής λογικής και τα οποία εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους δημιουργούς τους», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου με αφορμή αναφορές της ΕΡΤ σχετικά με δήλωσή του.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Αθανασίου προσθέτει: «Πιο συγκεκριμένα, ρωτήθηκα από δημοσιογράφους της εκπομπής "Απευθείας" στην ΕΡΤ, ευρισκόμενος σήμερα το πρωί έξω από το Κοινοβούλιο, αν θεωρώ, με την ιδιότητά μου ως νομικός και πρώην δικαστικός, ότι η παθητική δωροδοκία συνιστά αδίκημα που συνδέεται με πράξεις που ανάγονται στα καθήκοντα του Υπουργού ή τελείται επ' ευκαιρία αυτών. Απάντησα ότι κατά την επιστημονική άποψή μου αλλά και την πάγια νομολογία των ανωτάτων Δικαστηρίων και του Ειδικού Δικαστηρίου περί Ευθύνης Υπουργών (υποθέσεις: Παπανδρέου, Κουτσόγιωργα, Παπακωνσταντίνου κ.α) η δωροδοκία είναι πράξη που τελείται κατά την άσκηση των καθηκόντων του Υπουργού. Στη μονταζιέρα του Μεγάρου Μαξίμου, απομόνωσαν τη φράση "η μίζα είναι στα καθήκοντα του Υπουργού" ώστε να ερμηνεύσουν τη δήλωσή μου πως τάχα θεωρώ ότι οι Υπουργοί μπορούν να παίρνουν μίζες και να παραμένουν ατιμώρητοι».

Και συνεχίζει ο βουλευτής της ΝΔ: «Αν είναι δυνατόν οι "φωστήρες" της Κυβέρνησης να θεωρούν ότι οι Έλληνες είναι τόσο αφελείς ώστε να καταναλώσουν άκριτα αυτήν την άθλια μηχανορραφία, που θα προκαλούσε μέχρι και στον Γκαίμπελς θυμηδία για την προχειρότητά της. Τέλος, θέλω να σημειώσω ότι οι απόψεις οι δικές μου αλλά και του κόμματος μου είναι σαφείς: θεωρούμε ως αδήριτη ανάγκη την τροποποίηση επί το αυστηρότερον του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης Υπουργών, που σήμερα δυσλειτουργεί, και τη θέση μας αυτή την έχουμε διατυπώσει σε όλους τους τόνους».
Καταλήγοντας ο κ. Αθανασίου υπογραμμίζει: «Αφήνουμε στο ΣΥΡΙΖΑ τα πυροτεχνήματα και τα τεχνάσματα που σκοπό έχουν μόνο την επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης Novartis, που χρησιμοποιήθηκε με κάθε τρόπο από την Κυβέρνηση για να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα και συνειδήσεις, και τώρα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος».

Μαξίμου: Θράσος Αθανασίου ότι η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, υπογραμμίζεται: «Μετά τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου ήταν ακόμη πιο αποκαλυπτικός για το σχεδιασμό ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για την παραγραφή των αδικημάτων του σκανδάλου Novartis».

«Με περισσό θράσος ο κ. Αθανασίου τόλμησε να ξεστομίσει τη φράση ότι "η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού" και επομένως τυχόν εγκληματικές πράξεις πρώην υπουργών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ έχουν παραγραφεί και θα παραμείνουν ατιμώρητες. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θέλουν να ξαναέρθουν στην εξουσία για να ξεπλύνουν τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών τους για τη Novartis, καταψηφίζοντας την τροποποίηση που ψήφισε ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Συνταγματική Αναθεώρηση για τον κατάπτυστο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί ότι η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού; Εάν ναι να το πει ανοιχτά, εάν όχι δεν έχει παρά να αποπέμψει τον κ. Αθανασίου άμεσα» επισημαίνει ακόμη το Μαξίμου στην ανακοίνωσή του.

ΝΔ: Χυδαίο κανάλι η ΕΡΤ

Επίθεση κατά της ΕΡΤ, την οποία κατηγορεί ως «χυδαίο κανάλι διαστρέβλωσης των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας», εξαπέλυσε από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση, αναφερόμενη στην προβολή των δηλώσεων του πρώην υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου για την υπόθεση Novartis από την κρατική τηλεόραση.

«Η κατάντια της δημόσιας τηλεόρασης δεν έχει προηγούμενο. Το Μαξίμου έχει μετατρέψει την ΕΡΤ σε ένα χυδαίο κανάλι διαστρέβλωσης των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Ας γνωρίζουν τα πρόθυμα φερέφωνα της συριζαϊκής προπαγάνδας και οι προβοκάτορες κατασκευαστές των fakenews, ότι από την επομένη κιόλας μέρα των εθνικών εκλογών, η ΕΡΤ θα γίνει η δημόσια, ανεξάρτητη και πολυφωνική τηλεόραση που αξίζει στους Έλληνες» αναφέρει συγκεκριμένα η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.

«Η ΕΡΤ μετέδωσε χωρίς λογοκρισία τις ερωτήσεις, δεν ευθύνεται για τις απαντήσεις ή τις αντιδράσεις»
Ανακοίνωση-απάντηση στην Νέα Δημοκρατία εξέδωσε η ΕΡΤ μετά τα όσα της καταλόγισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την κάλυψη των όσων είπε σε πρωινή εκπομπή ο βουλευτής του κόμματος Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Σε σχέση με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με τη σημερινή συνέντευξη του πρώην υπουργού κ. Αθανασίου στην ΕΡΤ, η ΕΡΤ διευκρινίζει ότι – όπως πάντα – μετέδωσε και μεταδίδει πλήρως, ισοτίμως και χωρίς λογοκρισία τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και τις απαντήσεις των ερωτώμενων προσώπων, χωρίς, βεβαίως, να ευθύνεται για τις απαντήσεις που δίδονται ή για τις αντιδράσεις τις οποίες προκαλούν οι απαντήσεις.

Αυτό έγινε και στην προκείμενη περίπτωση, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο».

Παρακαλούμε περιμένετε ...