Συνάντηση Τσίπρα με Ράμα αύριο στην Κροατία

Συνάντηση Τσίπρα με Ράμα αύριο στην Κροατία

Στο περιθώριο της «Πρωτοβουλίας 16+1»

Συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα θα έχει αύριο στις 10:00 το πρωί στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της «Πρωτοβουλίας 16+1», μετά την πρόσφατη κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, με αφορμή την δημοσιοποίηση στο ΦΕΚ απόφασης της Αλβανικής κυβέρνησης για δήμευση περιουσιών μελών της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα. Το επίμαχο ΦΕΚ αποσύρθηκε, μετά την έτονη αντίδραση του Ελληνα πρωθυπουργού κατά την επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια, κατά την οποία απείλησε ευθέως τα Τίρανα με διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας είχε αργότερα και τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του της Αλβανίας, στον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες τόνισε, ότι εάν δεν τηρηθούν στο ακέραιο, όλα όσα διασφαλίζουν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ.

Αμέσως μετά, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παραστεί στις εργασίες της 8ης Συνόδου Κορυφής 16 κρατών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Κίνας (Πρωτοβουλία 16+1).