«Να σταματήσουν οι έλεγχοι στα σύνορα των κρατών που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν»

«Να σταματήσουν οι έλεγχοι στα σύνορα των κρατών που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν»

Η προτροπή του Δημήτρη Αβραμόπουλου σε ευρωπαϊκές χώρες

Ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προέτρεψε τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τερματίσουν τους ελέγχους σε πρόσωπα που φθάνουν στα σύνορά τους από άλλα κράτη-μέλη του Χώρου Σένγκεν.

Εάν η συμφωνία Σένγκεν πάψει να εφαρμόζεται, η ΕΕ διατρέχει κίνδυνο ακόμη και να πεθάνει, προειδοποίησε ο κ. Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ινστιτούτο μελετών Atlantic Council της Ουάσινγκτον χθες Δευτέρα.

Ο ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε ότι η Κομισιόν δεν είναι διατεθειμένη να εγκρίνει την παράταση των ελέγχων σε πρόσωπα που αφίκνυνται σε οποιαδήποτε από τις 22 χώρες που ανήκουν στον Χώρο Σένγκεν προερχόμενα από κάποια από τις υπόλοιπες και ότι η συμφωνία Σένγκεν πρέπει να ξαναρχίσει να εφαρμόζεται όπως προβλέπεται.

Με βάση τη συμφωνία, δεν γίνονται έλεγχοι σε πρόσωπα που κινούνται εντός του Χώρου Σένγκεν. Στη συμφωνία έχουν ενταχθεί 22 κράτη-μέλη της ΕΕ και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη.

Η Αυστρία άρχισε να διεξάγει ξανά ελέγχους στα σύνορά της με την Ουγγαρία και τη Σλοβενία πριν από τριάμισι χρόνια. Η Γερμανία προχωρά επίσης σε ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία από τα τέλη του 2015. Η Δανία, η Νορβηγία και η Γαλλία κάνουν κι αυτές ελέγχους σε πρόσωπα που αφίκνυνται από άλλα κράτη που ανήκουν στον Χώρο Σένγκεν.

Η επανέναρξη των συνοριακών ελέγχων καταγράφηκε στην κορύφωση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κινούνταν προς κράτη της δυτικής Ευρώπης μέσω της λεγόμενης Βαλκανικής οδού.

Ο κ. Αβραμόπουλος έκρινε ότι εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες έπαιξαν ρόλο στις αποφάσεις των κυβερνήσεων των χωρών αυτών να ξαναρχίσουν ελέγχους στα σύνορά τους.