«Οι μετανάστες στον σταθμό Λαρίσης είναι παραπληροφορημένοι»

«Οι μετανάστες στον σταθμό Λαρίσης είναι παραπληροφορημένοι»

Δείτε το βίντεο του news.gr

Στον σταθμό Λαρίσης βρέθηκε ο Μιλτιάδης Κλάπας γενικός γραμματέας μεταναστευτικής πολιτικής προκειμένου να συζητήσει με τους μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί εκεί από το πρωί της Παρασκευής ζητώντας να μεταφερθούν στα Διαβατά.

Ο κ Κλάπας είπε μεταξύ άλλων πως η επιθυμία αυτοί των συγκεντρωμένων εδράζεται σε πληροφορίες που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Υπάρχει μια πρόθεση ανθρώπων να συγκεντρωθούν, έχοντας πληροφορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και θα περάσουν. Αυτό είναι προφανές πως κάποιοι άνθρωποι έπεσαν θύματα των ψευδών αυτών ειδήσεων, είναι άνθρωποι που έχουν προβλήματα, είτε γιατί έχουν δεύτερη απορριπτική, είτε γιατί δεν ξέρουν το μέλλον τους, είτε γιατί αντιμετωπίζουν ζητήματα διαβίωσης, είτε γιατί δεν θέλουν να μείνουν στη χώρα, αλλά δεν αντιλαμβάνονται γιατί η Ευρώπη έχει αυτήν την πολιτική. Κατανοητά είναι όλα αυτά. Αυτό που προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε, είναι ότι ο τρόπος που επιλέγουν δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Διακινδυνεύουν και το δικό τους μέλλον, αλλά και την πολιτική της κυβέρνησης που προσπαθεί να τους βοηθήσει. Εμείς καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει παραπληροφόρηση και θα προσπαθούμε να βρούμε λύση».

Για το γεγονός ότι έκοψαν εισιτήρια: «Καταλαβαίνετε ότι αυτό βάζει σε κινδύνους και τους ίδιους. Τα εισιτήριά τους θα τα πάρουν πίσω, δεν θα υπάρξει θέμα».

Στο ίδιο σημείο βρέθηκε και ο Αιμάν Σλίπι μέλος της συριακής κοινότητας.

«Είμαι εδώ δίπλα στους συμπατριώτες μας που είναι ταλαιπωρημένοι και προσπαθούν να βρουν μια λύση. Έχει βγει μια φήμη που λέει ότι η Ειδομένη τα σύνορα με την Μακεδονία θα ανοίξουν σήμερα το μεσημέρι για κάτι καλύτερο γιατί εδώ η ελληνική κυβέρνηση και η Ύπατη Αρμοστεία δεν μπορούν να τους παράσχουν αυτά που έχουν ανάγκη. Δουλειά, σπίτι, σχολεία. Είναι κυριολεκτικά στους δρόμους. Θέλουν να πάνε στη Γερμανία όπου μαθαίνουν πως εκεί τα πράγματα είναι καλύτερα».

Ερωτηθείς σχετικά με την πηγή των φημών τόνισε πως:

«Μεταδίδονται μεταξύ τους στο ιντερνετ, αυτές οι φήμες από κάποιους που κερδίζουν κάτι, να δημιουργούν προβλήματα. Έρχονται εκλογές, διάφορα και προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα. Εμείς προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε πως τα πράγματα είναι δύσκολα, η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δύσκολη. Το βασικό είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανοίξει τα σύνορα και να φύγουν στην Ευρώπη γιατί δεν είναι δική της ευθύνη ούτε δική της αρμοδιότητα. Η Ελλάδα βάση των συνθηκών πρέπει να προστατεύει τα σύνορά της και να μην αφήσει τους πρόσφυγες να περάσουν παράνομα στις άλλες χώρες»