Τσίπρας: Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον αναδεικνύει τα οφέλη της Συμφωνίας των Πρεσπών

Τσίπρας: Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον αναδεικνύει τα οφέλη της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι ανοίγονται δυνατότητες για οφέλη και για τις δύο πλευρές

Εντυπωσιασμένος για το ενδιαφέρον που καταγράφεται στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, προσθέτοντας ότι αυτό επιβεβαιώνει, τη δίψα που υπήρχε στις δύο χώρες «να έρθουμε πιο κοντά, η μια να βοηθήσει την άλλη, να αξιοποιήσει η μια τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της άλλης».

«Με τον φίλο, Ζόραν Ζάεφ, δεν πιστεύαμε πριν από έναν χρόνο, ότι μπορούσαμε να φθάσουμε σε αυτό το σημείο» είπε και πρόσθεσε ότι «αποδείξαμε ότι τα Βαλκάνια δεν είναι μια περιοχή που παράγει μόνο αδιέξοδα. Αρκεί να υπάρχει από κοινού βούληση και αποφασιστικότητα για αμοιβαία επωφελείς λύσεις, που επουλώνουν πληγές του παρελθόντος και ανοίγουν έναν κοινό δρόμο σε ένα κοινό μέλλον αισιοδοξίας».

Τόνισε επίσης, ότι «χρειάστηκε πολλή δουλειά να φτάσουμε εδώ, να καταρρίψουμε εθνικισμούς και πατριοδοκαπηλείες και να καταλήξουμε σε μια πατριωτική συμφωνία και για τις δύο πλευρές, γιατί έχει οφέλη και για τις δύο πλευρές». Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη, ότι «πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία που μας δίνει η Συμφωνία των Πρεσπών, μετά από 27 χρόνια αδράνειας, χρόνια χαμένων ευκαιριών».

Σημείωσε, ότι «βέβαια, οι Ελληνες επιχειρηματίες ήταν εδώ και επιχειρούσαν. Η Ελλάδα αναδείχθηκε σε δεύτερο επενδυτή στην Βόρεια Μακεδόνια» και έσπευσε να επισημάνει, ότι «εΕμείς δεν ήρθαμε εδώ με σκοπό να κάνουμε απόβαση, ούτε να παριστάνουμε σε εσάς τους Αγιοβασίληδες. Ηρθαμε εδώ, για να υπερβούμε τα εμπόδια, ήρθαμε εδώ, για να αδράξουμε ευκαιρίες και για τις δυο πλευρές».

Αναφερόμενος στο θέμα των εμπορικών oνομασιών, σημάτων και επωνυμιών, κάτι που όπως επεσήμανε «ενδιαφέρει τις δύο χώρες και απασχολεί τους επιχειρηματίες μας, συμφωνήσαμε σήμερα με τον Πρωθυπουργό, κ. Ζάεφ, να ενεργοποιήσουμε τη διάταξη του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει τη σύσταση, εντός του 2019, μιας διεθνούς ομάδας ειδικών, με εκπροσώπους από τα δύο κράτη ώστε να διευθετήσουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα αυτά που δημιουργούν εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν την υπογραφή της Συμφωνίας, σύγχυση σε επιχειρηματίες και στο καταναλωτικό κοινό διεθνώς».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «χωρίς καθυστέρηση λοιπόν, και, κατ' επιταγήν της συμφωνίας, βρισκόμαστε εδώ για να προωθήσουμε:

- Την αποφυγή διπλής φορολόγησης η οποία αποτελούσε τροχοπέδη για τη μέχρι τώρα εμπορική κίνηση

- Την τελωνειακή συνεργασία για την διευκόλυση των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες, αν διευκολυνθούν, θα ενισχυθούν περαιτέρω.

- Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της χώρας σας, όπως και του μνημονίου μεταξύ των κεντρικών αγορών των δύο χωρών, που θα προωθήσουν επεκτάσεις επενδύσεων και πρόσθετη τόνωση στις κοινές εμπορικές σχέσεις

- Τον κομβικό ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και τη διασύνδεση αυτού με το λιμάνι του Πειραιά για τη διέξοδο προς τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης από την Ελλάδα και μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

- Τη σιδηροδρομική διασύνδεση Πειραιά - Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Βελιγραδίου, ενός σύγχρονου και γρήγορου τραίνου, που θα μεταφέρει εμπορεύματα αλλά και πολίτες, ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή που πολύ σύντομα θα υπογράψουμε σε τριμερές επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.

- Τον εκμοντερνισμό του ελέγχου συνόρων και τη δημιουργία περισσοτέρων συνοριακών σταθμών για τη διευκόλυνση και την επαύξηση των ήδη αυξημένων τουριστικών και εμπορικών ροών.

- Μια σειρά πρωτοβουλίες παροχής know how και διασυνδεσιμότητας στην καινοτομία.

- Περαιτέρω συνεργασία των αρμόδιων αρχών, για τη διευκόλυνση των πτήσεων και των οδικών μεταφορών».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι «η Βόρεια Μακεδονία είναι μια χώρα που και με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί, δείχνει ότι είναι πρόθυμη και αποφασιμένη να βαδίσει στον δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής». «Η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή της προοπτική θα σταθεί αρωγός και σύμμαχος, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα πρέπει να ανταμειφθεί», τόνισε.

Ζάεφ: Εγώ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν υπολογίσαμε το πολιτικό κόστος

«Η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή και θα είναι ξεχωριστή για τις επόμενες γενιές», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ, κατά τον χαιρετισμό του στο 1ο επιχειρηματικό Φόρουμ στα Σκόπια. Είπε ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, προχώρησαν στη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και ζήτησε από τους επιχειρηματίες να αναλογιστούν, πώς είναι σήμερα τα πράγματα και πώς θα μπορούσαν να είναι, καθώς και να εργαστούν, για να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται επισήμως τη χώρα του μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της και σημείωσε, πως μια φορά κάθε χρόνο θα πραγματοποιούνται διακυβερνητικές σύνοδοι Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.  Μιλώντας για την εξέλιξη των σχέσεων με την Ελλάδα, ύστερα από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Ζάεφ τόνισε, ότι «ανοίξαμε ένα παράθυρο για το μέλλον, που πραγματικά είχε παραμεληθεί».

«Η Βόρεια Μακεδονία απέκτησε έναν πιστό φίλο στο θέμα της ένταξης της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ελλάδα έχει επιβληθεί ως ώριμος περιφερειακός παράγοντας και πολιτικός και οικονομικός ηγέτης», τόνισε.