Μπλόκο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας προανήγγειλε ο Τσίπρας

Μπλόκο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας προανήγγειλε ο Τσίπρας

Έκανε λόγο για αρνητικές εξελίξεις σχετικά με την ελληνική μειονότητα

Για αρνητικές εξελίξεις σχετικά με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προαναγγέλοντας πιθανό «βέτο» της χώρας μας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Τιράνων με την ΕΕ.

Μιλώντας για τις περιφερειακές εξελίξεις στα βαλκάνια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη στήριξη της ενταξιακής προοπτικής της Σερβίας, η οποία -όπως είπε- έχει ήδη καταφέρει πολλά και πρέπει να ενθαρρυνθεί, έχει σταθερή πρόοδο, έχει ανοίξει 16 διαπραγματευτικά κεφάλαια. Πρόσθεσε δε, ότι «θα ήμουν ευτυχής, αν μπορούσα να πω το ίδιο και για την Αλβανία», εξηγώντας ότι «το τελευταίο διάστημα βλέπουμε κάποιες εξελίξεις που δεν μας ικανοποιούν».

«Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «αν ισχύει αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη». «Συνεπώς είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως, αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν», υπογράμμισε.

Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Τσίπρας είπε πως ελπίζει να διαψευστεί «γιατί η βούληση όλων μας είναι το σύνολο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να κάνει βήματα στην κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική να γίνει μια πραγματικότητα». Σημείωσε ότι όμως «βλέπουμε καθεμιά χώρα ξεχωριστά, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα θετικά βήματα και πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι ακόμα έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά».