«Αποδέχθηκα την ονομασία επειδή η Ελλάδα αποδέχθηκε τη “μακεδονική ταυτότητα”»

«Αποδέχθηκα την ονομασία επειδή η Ελλάδα αποδέχθηκε τη “μακεδονική ταυτότητα”»

Οι αποκαλύψεις του Ζάεφ για το «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ προχώρησε σε αποκαλύψεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο τηλεοπτικό του debate με τον επικεφαλής του VMRO-DPMNE Κρίστιαν Μιτσκόσκι.

Όπως είπε ο Ζάεφ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποδεχθεί την πρότασή του να πάρει η χώρα την ονομασία «Δημοκρατία του Ίλιντεν», αλλά αυτή απορρίφθηκε από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Ο Ζάεφ επέμεινε πως συμφώνησε στη νέα ονομασία επειδή η Ελλάδα αποδέχθηκε τη «μακεδονική ταυτότητα».

Όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, οι Έλληνες πολιτικοί επιμένουν πως συμφώνησαν μόνο το επίθετο μακεδονικός να χρησιμοποιείται για να περιγράφει την υπηκοότητα των πολιτών της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ η γλώσσα ονομάζεται μακεδονική αλλά με μία «προειδοποίηση» πως πρόκειται για σλαβική γλώσσα.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της πΓΔΜ προανήγγειλε πως όταν το κόμμα του ανακτήσει την πλειοψηφία στη χώρα, θα εργαστεί για να αντιστρέψει τη ζημία που προκαλεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Για μας πρόκειται απολύτως για συνθηκολόγηση. Με αυτή αρνούμαστε την εθνική μας ταυτότητα» είπε ο Μιτσκόσκι, αν και απέφυγε να πει ξεκάθαρα εάν το κόμμα του θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών εάν του δοθεί η ευκαιρία. Τελικά, κατόπιν πίεσης ο Μιτσκόσκι είπε πως το κόμμα του δεν έχει σκοπό να γκρεμίσει και να καταστρέψει αλλά να αντιστρέψει τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας.

«Η επίσημη γλώσσα στην Ελλάδα είναι η ελληνική και είναι φίλοι μας. Δεν θα με βάλετε να τσακωθώ με την Ελλάδα» απάντησε ο Ζάεφ όταν ρωτήθηκε τι γλώσσα μιλούν οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα.