Οι υποψήφιοι για το Δήμο Αθηναίων μιλούν για τα προβλήματα των δημοτών

Οι υποψήφιοι για το Δήμο Αθηναίων μιλούν για τα προβλήματα των δημοτών

Τηλεοπτική αναμέτρηση με ατζέντα τα «καυτά» ζητήμα της πρωτεύουσας

Οι τέσσερεις βασικοί υποψήφιοι για το Δήμο Αθηναίων, μιλώντας απόψε στο τηλεοπτικό debate της ΕΡΤ1, κλήθηκαν να αναφέρουν τις θέσεις τους γύρω από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες της Αθήνας. Οι κ.κ. Παύλος Γερουλάνος («Αθήνα είσαι εσύ»), Νίκος Σοφιανός («Λαϊκή Συσπείρωση»), Νάσος Ηλιόπουλος («Ανοιχτή Πόλη») και Κώστας Μπακογιάννης  («Αθήνα ψηλά»), με αφορμή τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, τοποθετήθηκαν -κατά κύριο λόγο- για τα ζητήματα της καθαριότητας, της συγκοινωνίας/προσβασιμότητας και της ασφάλειας.

Αναφορικά με το θέμα της καθαριότητας, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι πρόκειται για ζήτημα σχεδιασμού, μοντέλου και οργάνωσης ενώ και η αξιοποίηση των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, είναι μέσα στις προθέσεις του συνδυασμού του. Ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε ότι το θέμα της καθαριότητας είναι ζήτημα αξιοπρέπειας και πως χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τοπικής διαχείρισης απορριμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση. Ο κ. Σοφιανός έκανε λόγο για ελλείψεις εργαζομένων και στελέχωσης προσωπικού στο Δήμο, για συρρίκνωση και υποβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας ενώ τόνισε ότι πρέπει να διαμορφωθού νέοι όροι υποδομής. Από την πλευρά του ο κ. Γερουλάνος είπε ότι λείπει η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου ενώ τόνισε ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν οι γειτονιές μέσω συμβουλίων που θα καταγράφουν και θα ιεραρχούν τα προβλήματα.

Επόμενο ζήτημα που τέθηκε στο τηλεοπτικό debate, ήταν αυτό της προσβασιμότητας και των συγκοινωνιών στο Δήμο. Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι αντί για 2.000 λεωφορεία που -μίνιμουμ- χρειάζονται στο Δήμο, αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 700. Μίλησε για μία πόλη αβίωτη για ηλικιωμένους και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και αναφέρθηκε στην ανάγκη τοπικών δρομολογίων μέσα στα διαμερίσματα. Ο κ. Ηλιόπουλος μίλησε για την ανάγκη κυκλικών δρομολογίων στις γειτονιές και για σύνδεση και συνεργασία μεταξύ Μετρό και ηλεκτρικού ενώ ο κ. Σοφιανός μίλησε για τη συρρίκνωση του στόλου των λεωφορείων και στάθηκε ενάντια στις ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης. Ο κ. Γερουλάνος στάθηκε στην προτεραιότητα κυκλοφορίας των πεζών ενώ μίλησε και για 10.000 θέσεις για μηχανάκια που μπορεί να δρομολογήσει άμεσα ο συνδυασμός του.

Αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας της πρωτεύουσας, ο κ. Μπακογιάννης εξέφρασε την οργή και την αγανάκτησή του για όσα ακούει από δημότες και για το φόβο που αντιμετωπίζουν κυκλοφορώντας στην πόλη. Τόνισε την ανάγκη κοινών περιπολιών δημοτικής και ελληνικής αστυνομίας ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σύμπραξης με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης (security). Ο κ. Ηλιόπουλος έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενός φωτεινού Δήμου κάνοντας αναφορές στις ελλείψεις που υπάρχουν στο θέμα αυτό σήμερα ενώ ο κ. Σοφιανός στάθηκε στην ανάγκη να ζωντανέψουν οι γειτονιές ενώ μίλησε και για τις πιάτσες των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος. Τέλος ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε πως η δημόσια ασφάλεια και η δημόσια υγεία δε γίνεται να ανατίθενται σε επιχειρήσεις, ενώ επεσήμανε πως το πρόβλημα της ασφάλειας μπορεί να επιλυθεί με τον φωτισμό και με δράσεις που δίνουν ζωντάνια στην πόλη.