Αυστηρό διάβημα του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα

Αυστηρό διάβημα του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα

Για την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρωθυπουργό από τουρκικά μαχητικά

Αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε στον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα από το υπουργείο Εξωτερικών, για την παρενόχληση του ελικοπτέρου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τουρκικά αεροσκάφη, την ώρα που μετέβαινε στο Αγαθονήσι για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου.

Ο Τούρκος πρεσβευτής κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου τα επιδόθηκε το αυστηρό διάβημα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου. Δύο τουρκικά F-4 επιχείρησαν να πλησιάσουν το ελικόπτερο Σικόρσκι που μετέφερε τον πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι, ωστόσο αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο τουρκικά F-4 που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως, πετώντας μεταξύ Σάμου και Κω σε ύψος 6.000 ποδιών, επιχείρησαν να πλησιάσουν το στρατιωτικό ελικόπτερο -που πετούσε σε ύψος 2.000 ποδιών και μετέφερε τον πρωθυπουργό, ενώ βρισκόταν ανάμεσα στο Αγαθονήσι και τους Αρκιούς.

Σημειώνεται πως κατά την ομιλία του από το ακριτικό νησί, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «τουρκικά μαχητικά ανάγκασαν το ελικόπτερο που με μετέφερε να κάνει χαμηλούς ελιγμούς». «Πρέπει να ξέρουν ότι οι ανόητες αυτές ενέργειες δεν έχουν κανένα νόημα. Χαλάνε κηροζίνη και βενζίνη τζάμπα», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το εξής μήνυμα και στην Τουρκία: «Η Ελλάδα σήμερα χτίζει την εθνική της αυτοπεποίθηση. Όχι με κορώνες και λεονταρισμούς. Όχι νοσταλγώντας το παρελθόν αλλά αδράζοντας το μέλλον. Η πατρίδα μας βγαίνει από μια επώδυνη κρίση που την πλήγωσε, αλλά δεν τη γονάτισε» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η Άγκυρα, από την πλευρά της, αρνήθηκε ότι τουρκικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Αλέξης Τσίπρας, στο ταξίδι του προς το Αγαθονήσι. Στα συνήθη καθήκοντά τους βρίσκονταν τα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο που δεν ενεπλάκησαν σε καμιά παρενόχληση, ανέφεραν στρατιωτικές πηγές της Τουρκίας σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.