Μέσα στην ημέρα αυστηρότατο διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας προς την Άγκυρα

Μέσα στην ημέρα αυστηρότατο διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας προς την Άγκυρα

Παραβιάστηκε το μορατόριουμ και η παρενόχληση έγινε στο ελικόπτερο που μετέφερε τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας

Μέσα στην ημέρα αναμένεται το διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας προς την Άγκυρα. Σύμφωνα με πηγές του news.gr, θα είναι σε πολύ αυστηρό τόνο καθώς η Ελλάδα θεωρεί πως η πράξη αυτή της Τουρκίας πέρα από το ότι παραβιάζει το σχετικό μορατόριουμ ξεπερνά και τα εσκαμμένα καθώς η παρενόχληση έγινε σε ιπτάμενο μέσο που μετέφερε τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Να θυμίσουμε πως χθες τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

«Ερχόμενος παρενοχλήθηκα από τουρκικά αεροσκάφη και ανάγκασαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινα σε χαμηλούς ελιγμούς με σκοπό άραγε τι;» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης και συνεργασίας, αυτό το μήνυμα θέλω να στείλω στους γείτονες, μόνο συνεργασία και συνανάπτυξη και όχι ψευτομαγκιές, με τις οποίες ξοδεύουν κηροζίνη» πρόσθεσε ακόμα ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Αυτές οι ανόητες ενέργειες δεν έχουν κανένα νόημα. Να ξέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί και στο πιο απομονωμένο μέρος ακόμα και κολυμπώντας. Έχουμε χέρια απλωμένα για διάλογο και συνεννόηση αλλά αν χρειαστεί θα κάνουμε αυτό που έκαναν οι πρόγονοι μας»

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε τον στίχο του Ρήγα Βελεστινλή «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή» και τη ρήση του Διονύσιου Σολωμού «εθνικό είναι το αληθινό» για να προσθέσει «σας προτρέπω από την καρδιά μου να κάνουμε αυτά τα λόγια πράξη. Ο αγώνας για την ελευθερία είναι το υπέρτατο αγαθό».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δύο τουρκικά F-4 επιχείρησαν να πλησιάσουν το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι, ωστόσο αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο τουρκικά F-4 που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως, πετώντας μεταξύ Σάμου και Κω σε ύψος 6.000 ποδιών, επιχείρησαν να πλησιάσουν το στρατιωτικό ελικόπτερο -που πετούσε σε ύψος 2.000 ποδιών και μετέφερε τον πρωθυπουργό-, ενώ βρισκόταν ανάμεσα στο Αγαθονήσι και τους Αρκιούς.

Τα τουρκικά αεροσκάφη πλησίασαν σε απόσταση 4 μιλίων από το στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο κατέβηκε χαμηλότερα. Τα ελληνικά μαχητικά που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.