«Τέλος τα αστεία» για την Τουρκία, οι ΗΠΑ στον άξονα Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου

«Τέλος τα αστεία» για την Τουρκία, οι ΗΠΑ στον άξονα Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου

«Καλωσόρισαν τα πρόσφατα ευρήματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές τους να συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια»

Με τις επίσημες ευλογίες των ΗΠΑ ο άξονας της Ελλάδας, του Ισραήλ και την Κύπρου και ουσιαστικά υπό την σκέπη της Ουάσιγκτον τα πρόσφατα ευρύματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ουσιαστικά ράπισμα στις προσπάθειες της Τουρκίας στην περιοχή να εκφοβίσει την Κύπρο και να πλήξει τον άξονα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των τριών χωρών, ειδικά στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και των γεωστρατηγικών συμφερόντων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση η οποία με τίτλο «Κοινή διακήρυξη Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ μετά την 6η τριμερή Σύνοδο» αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου συναντήθηκαν χθες στην Ιερουσαλήμ για να επιβεβαιώσουν την δέσμευσή του στην προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο υπουργός κ. Πομπέο υπογράμμισε την στήριξη των ΗΠΑ για τον τριμερή μηχανισμό που φτιάχτηκε από το Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο, σημειώνοντας την σημασία της αυξημένης συνεργασίας.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, ώστε να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Καλωσόρισαν τα πρόσφατα ευρήματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές τους να συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και πολυπηγία».

Σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο news.gr η ανακοίνωση αυτή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αποτελεί το πλέον ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα αλλά και την Ρωσία για το ποιος έχει το πάνω χέρι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα μήνυμα «τέλος τα αστεία» προς την Τουρκία πρόσθεσαν χαρακτηριστικά.