«Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο στον βαθμό που πρέπει»

«Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο στον βαθμό που πρέπει»

«Δεν θέλω ο Μεβλούτ να με βλέπει ως γκιαούρ αλλά σαν καρντάς» - Τα παράπονα του Κατρούγκαλου στον Τσαβούσογλου

Το Κυπριακό, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία και το Anadolu

«Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και η Αθήνα το αναγνωρίζει αυτό στον βαθμό που της αναλογεί από το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ με την ολοκλήρωση της συνάντησης σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή του news.gr.

Ο τουρκικός τύπος ήδη σχολιάζει τη δήλωση ως «θετικό μήνυμα από την Ελλάδα».

Οι δυο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο ομολογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στην Αττάλεια. Θελήσαμε να προχώρησουμε τη θετική ατζέντα, τόνισε.

Θα πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να αξιοποιήσουμε μαζι τις ευκαιρίες στην περιοχή, τόνισε, από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στους οκτώ αξιωματικούς, ανέφερε στον κ. Κατρούγκαλο τα εξής: «Γιώργο, δεν θα μου πεις εσύ ποιοι είναι οι πραξικοπηματίες», με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να απαντά: «Δεν θέλω ο Μεβλούτ να με βλέπει ως γκιαούρ αλλά σαν καρντάς».

Αντίστοιχα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με την ανατ. Μεσόγειο και τα αποθέματα υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο, ανέφερε ότι «Δεν είναι ρεαλιστικό κανένα σχέδιο που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία ή την αποκλείει. Η Τουρκία έχει δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο».

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι είναι θετικό να συνεχιστούν οι διμερείς επαφές και ότι μετά τις εκλογές στο τέλος του μήνα θα επισκεφτεί κι εκείνος την Ελλάδα.

Στη συνέχιση των επαφών με την Ελλάδα συμφώνησε και ο κ. Κατρούγκαλος, όπως ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου.

Στο Κυπριακό ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι δεν χωράει άλλη μία αποτυχία, επαναλαμβάνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα και όχι ανοιχτού τέλους.

«Δεν τίθεται θέμα να συνεχίσουμε από εκεί που αφήσαμε τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά», είπε.

Όσον αφορά στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι «είναι επωφελές να συναντώνται ιδιαίτερα οι στρατιωτικοί μας και τα υπουργεία Αμύνης μας».

Μπορούμε να δείξουμε ότι οι δύο χώρες μπορούν να ζήσουν σε κλίμα ειρήνης και ότι σέβονται το διεθνές δίκαιο.

Συζητούμε για το πώς μπορούμε να μειώσουμε την ένταση στην περιοχή, είπε, ενώ για το Κυπριακό, ο κ. Κατρούγκαλος είπε  ότι «οι εγγυήσεις είναι ένα ξεπερασμένο σύστημα. Είμαστε υπέρ της κατάργησης των εγγυήσεων, μιλήσαμε μόνο για το ποια είναι η άποψη της τουρκικής πλευράς σε αυτό το θέμα. Θέλουμε μία λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο. Θέλουμε οι δύο λαοί να μπορούν να ζουν μαζί.

Πρόκειται για άτυπη, προπαρασκευαστική συνάντηση, η οποία θα αποτελέσει έναν ακόμη σταθμό στην αποτύπωση ενός οδικού χάρτη με στόχο την περαιτέρω εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Η προώθηση θετικής ατζέντας αφενός και η διερεύνηση των προθέσεων της τουρκικής πλευράς σε σχέση με τον μηχανισμό που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυήσεων, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αποτέλεσαν τους δύο βασικούς πυλώνες της συζήτησης που είχαν οι δύο υπουργοί.

Ο κ. Κατρούγκαλος κατέστησε επανειλημμένως σαφή την βούληση της Ελλάδας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, εφόσον όμως προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση, που θα οδηγήσει σε πρόοδο η οποία θα επιτρέψει να ξεκινήσουν καρποφόρες συνομιλίες και να αξιοποιηθούν τα βήματα που έγιναν στο Κραν Μοντανά.

Τρίτο θέμα αποτέλεσαν οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Η πάγια θέση της Ελλάδας είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση, ασφαλώς, ότι η Άγκυρα θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, θεωρώντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων να μείνει ανοιχτός ο ευρωπαϊκός της δρόμος.