Πτήσεις «αστυνόμευσης» του εναέριου χώρου των Σκοπίων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ εξετάζουν στο ΥΠΕΘΑ

Πτήσεις «αστυνόμευσης» του εναέριου χώρου των Σκοπίων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ εξετάζουν στο ΥΠΕΘΑ

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεισφέρουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια, μέσω της άσκησης ενεργού αμυντικής διπλωματίας»

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, παρακολούθησε σήμερα από τη Φρεγάτα ΨΑΡΑ, δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού, στην ευρύτερη περιοχή Σαρωνικού κόλπου.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνεχάρη τους Κυβερνήτες και τα πληρώματα όλων των συμμετεχουσών μονάδων, για το υψηλό ηθικό, τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητά τους.  Επίσης, διαπίστωσε για άλλη μία φορά την ποιοτική υπεροχή του προσωπικού, σημειώνοντας ότι, όπως και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού δίνει τον καλύτερό του εαυτό προσφέροντας ύψιστο εθνικό έργο. Ο Υπουργός τόνισε ότι βασική επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αποτελεί η συνεχής μέριμνα για το προσωπικό.  Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και σχετικό νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο, με ρυθμίσεις που αφορούν στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα, επισήμανε ότι την τρέχουσα χρονική περίοδο, παρατηρείται ένα ασταθές περιφερειακό περιβάλλον, με εύθραυστες ισορροπίες στον γεωπολιτικό μας χώρο. Γι αυτό και αποτελεί ύψιστη εθνική προτεραιότητα η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και  εγγυητή της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεισφέρουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια, μέσω της άσκησης ενεργού αμυντικής διπλωματίας. Έχοντας αναλάβει ρόλο κλειδί στην προώθηση διεθνών αμυντικών συνεργασιών, λειτουργούν ως αγωγός επικοινωνίας μεταξύ χωρών  της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

 Αξίζει να αναφερθεί πως στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζεται μετά και την πρόσφατη συνάντηση που υπήρξε την περασμένη εβδομάδα με αντιπροσωπεία της γειτονικής χώρας, η πιθανότητα ανάληψης της «αστυνόμευσης» του εναέριου χώρου των Σκοπίων από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία όταν η χώρα αυτή ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Να θυμίσουμε πως αντίστοιχη δράση έχει αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία στον εναέριο χώρο της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου ενώ συμφωνία για Cross Border Operations for Air Policing υφίσταται και με την Βουλγαρία.

Θετικά βλέπουν στρατιωτικοί κύκλοι, που ρωτήθηκαν σχετικά από το news.gr, το γεγονός πως η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να πετά πάνω από αυτές τις χώρες και αν τελικά υπάρξει συμφωνία και με τα Σκόπια, η ελληνική αεροπορία θα μπορεί να πετά και στον εναέριο χώρο της.