Μητσοτάκης: Ολέθριες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Σύνταγμα

Μητσοτάκης: Ολέθριες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Σύνταγμα

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για άρνηση συνεννόησης

Για διαφορετικές αντιλήψεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ για το Σύνταγμα και εν τέλει για την λειτουργία της Δημοκρατίας, όπως είπε χαρακτηριστικά, έκανε λόγο ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Από την πρώτη συνάντησή μου με τον κ. Τσίπρα, όταν εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ, του είχα προτείνει να ψηφιστούν όλα τα άρθρα, που εμείς και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να αναθεωρηθούν και η επόμενη Βουλή να αποφάσιζε το περιεχόμενο» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η αναθεώρηση ουσιαστικά μένει μετέωρη. Επιβεβαιώνεται ότι ακόμα και ο καταστατικός χάρτης της χώρας αντιμετωπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κομματικό εργαλείο για φτηνό αντιπερισπασμό».

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «ολέθριες» τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ώστε -όπως είπε- η χώρα να μην έχει ποτέ αυτοδύναμη κυβέρνηση και την διαδικασί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με ψηφοφορίες ανά εξάμηνο, δημιουργώντας παραλυσία, όπως είπε, στο Κράτος. «Δεν είναι τυχαίο» είπε «ότι και η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος έπεσε θύμα σκοπιμοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνταγματική αναθεώρηση ενσωματώθηκε σε μία συνολική αντιθεσμική αντίληψη του κ. Τσίπρα. Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καταλήγει ως πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και λίγων προθύμων».

«Λυπάμαι για τη χώρα και το μέλλον των νέων Ελλήνων»

«Η ΝΔ κατέθεσε μία συγκροτημένη πρόταση με αλλαγές σε 59 άρθρα από τα 120. Κατάργηση 8 παρωχημένων διατάξεων. Να θυμίσω τον δεκάλογο των σημαντικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Προτείναμε η επιλογή ανώτατων δικαστικών να περάσει απο την κυβέρνηση στη Βουλή. Σύγχρονη δημόσια διοίκηση, αξιοκρατία, αξιολόγηση. Ενδυνάμωση Τοπικής Αυτοδιοίησης. Ενίσχυση του κράτους πρόνοιας. Σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Υποχρέωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμός. Πλήρης αυτονομία κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων με εποπτεία ανεξάρτητης Αρχής».

«Παρά τις προσπάθειές μας να διαμορφώσουμε πλαίσιο συνεννόησης, η κυβέρνηση τα απέρριψε όλα αυτά» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «είχα προτείνει προσωπικά στον κ. Τσίπρα να αναλάβουμε κοινή ευθύνη απέναντι στους νέους μας. Να ψηφίσουμε μαζί την αναθεώρηση των άρθρων για την Παιδεία και το Περιβάλλον. Δεν τολμήσατε κ. Τσίπρα, να κάνετε ούτε αυτό. Δεν λυπάμαι για εσάς. Λυπάμαι για τη χώρα και το μέλλον των νέων Ελλήνων. Η συζήτηση αυτή, γι'αυτό θα καταγραφεί στην ιστορία ως μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε, ότι «η ΝΔ θα τηρήσει κατά γράμμα τη συνταγματική παράδοση της χώρας» και συμπλήρωσε ότι «η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την κατεύθυνση που δίνει η παρούσα Βουλή. Εκείνη θα καθορίσει το περιεχόμενο των άρθρων. Η επίχείρηση κατάλυσης της ελευθερίας της αναθεωρητικής Βουλής, κάτι που συνιστά έμμεση παραδοχή ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσβάλλει τον ελληνικό λαό».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε, ότι «για το ζήτημα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, από τη στιγμή που το άρθρο 30 δεν κρίθηκε αναθεωρητέο, είναι στο πλαίσιο 32 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία». Αναφερόμενος στο άρθρο 16, είπε ότι «η αλλαγή του, η οποία δυστυχώς έτσι όπως τα κάνατε, παραπέμπεται περίπου για το 2030. Θα έχουμε το θλιβερό προνόμιο για την επόμενη 10ετία, να είμαστε η μόνη χώρα, στην οποία θα απαγορεύεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Ο κ. Μητσοτάκης καταλήγοντας την αναφορά του στην αναθεώρηση του Συντάγματος, είπε ότι «έχετε γίνει μία κυβέρνηση κουρελού. Άλλοι βουλευτές ξεκίνησαν τη συζήτηση για την αναθεώρηση και άλλοι την τερματίζουν. Αυτός είναι ο ορισμός της κυβέρνησης κουρελού. Ο κ. Τσίπρας προσέφυγε σε μία σειρά από αντισυνταγματικές πρακτικές. Αρχικά κάνατε σκέψεις και για συνταγματικό δημοψήφισμα. Στη συνέχεια ακολουθήσατε διαδικασία εξπρές και στο τέλος επιχειρήσατε να δεσμεύσετε επόμενη Βουλή».

Ακόμα και πριν τις εκλογές κ. Τσίπρα, συνεχίζετε να λέτε ψέματα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλείνοντας την ομιλία του, θέλησε να αναφερθεί στις επικείμενες εκλογές, λέγοντας ότι «η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Σε μερικές εβδομάδες έχουμε εκλογές. Ευρωεκλογές και τοπικές. Εκλογές που ο λαός -σε κάθε περίπτωση- θα μετατρέψει σε δημοψήφισμα απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική της». «Θα είναι η κάλπη της 26ης Μαϊου, είτε τριπλή είτε τετραπλή, ευκαιρία να μιλήσουν οι πολίτες με τη δική τους φωνή. Και όλοι οι Ελληνες θα κρίνουν αυτά που βίωσαν εδώ και μια τετραετία», σημείωσε.

Συνέχισε δε την επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Ψέματα, σκευωρίες και διχασμοί και ένα τεράστιο κύμα προπαγάνδας και δημαγωγίας. Τέσσερα χρόνια δηλητηριάζετε την πολιτική ζωή της χώρας. Συμπτώματα κυβερνητικής ελαφρότητας, ενώ η ατμόσφαιρα στη χώρα είναι εξαιρετικά βαριά. Ακόμα και λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, κ. Τσίπρα, συνεχίζετε να λέτε ψέματα. Αγνοώντας τις επείγουσες ανάγκες της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει κυνικά μία αναθεώρηση που στρεβλώνεται για να υπηρετήσει σκοπιμότητες και τελικά κινείται στον ελάχιστο παρανομαστή».

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε, ότι «όλοι γνωρίζουν πια. Το γνωρίζετε και εσείς. Στις 26 Μαίοιυ δεν υπάρχουν περιθώρια για άσκοπες ψήφους. Το μήνυμα πρέπει να σταλεί και να είναι ηχηρό. Καμία ψήφος χαμένη. Όλα θα κριθούν στην κάλπη». «Ο κ. Τσίπρας ήθελε να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ καθεστώς. Την ίδια ώρα η χώρα θέλει να βγει από τη φτώχεια του λαϊκισμού. Δεν θα τα καταφέρει. Η Ελλάδα θα προχωρήσει χωρίς τον κ. Τσίπρα και την παρέα του. Την Κυριακή 26 Μαίου η φωνή των πολιτών θα είναι μία. Θα στείλουν δύο μηνύματα. Ένα αποδοκιμασίας μιας κυβέρνησης που εξαπάτησε τους Ελληνες και έκανε τις ζωές τους χειρότερες και ένα καθαρό μήνυμα στήριξης της ΝΔ γιατί αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

1
σχόλιο
  1. avatar τηανος

    κουλη αστο , πηγαινε για μπασκετ ...δεν σε παιρνει αλλο....η ψυχασθενεια σου εκτοξευται στα υψη!

Παρακαλούμε περιμένετε ...