«Η δημόσια διαβούλευση αποτελεί για εμάς, ουσιαστική και όχι τυπική διαδικασία»

«Η δημόσια διαβούλευση αποτελεί για εμάς, ουσιαστική και όχι τυπική διαδικασία»

Τι απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης στη ΝΔ για το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα

Για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλης Καλογήρου με αφορμή τις αιτιάσεις της για το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

«Το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα αποτελεί την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δηλαδή  πόνημα έμπειρων και επιφανών δικαστικών λειτουργών, ακαδημαϊκών και δικηγόρων» υπογραμμίζει σε δήλωση του ο υπουργός.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει εξαρχής, ότι η δημόσια διαβούλευση αποτελεί για εμάς, ουσιαστική και όχι τυπική διαδικασία, κατά την οποία προσδοκούμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή. Για το λόγο αυτό, όπως ήδη έχουμε δεσμευτεί, θα κληθούν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης των κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους» τονίζει και καταλήγει «Η δημιουργία εντυπώσεων σχετικά με τα θέματα λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα αποτελεί, δυστυχώς, πάγια τακτική και επαναλαμβανόμενο θεσμικό ατόπημα της ΝΔ».

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

«Η Νέα Δημοκρατία προφανώς αγνοεί ή προσποιείται ότι αγνοεί τη διαδικασία η οποία τηρείται κατά την επεξεργασία των κωδίκων. Επαναλαμβάνουμε, ότι το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα αποτελεί την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δηλαδή  πόνημα έμπειρων και επιφανών δικαστικών λειτουργών, ακαδημαϊκών και δικηγόρων.

Έχουμε ξεκαθαρίσει εξαρχής, ότι η δημόσια διαβούλευση αποτελεί για εμάς, ουσιαστική και όχι τυπική διαδικασία, κατά την οποία προσδοκούμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή. Για το λόγο αυτό, όπως ήδη έχουμε δεσμευτεί, θα κληθούν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης των κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Είναι επίσης γνωστό, ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των δικαστηρίων, έχει δώσει λύσεις στο θέμα των αιθουσών και των δικασίμων, συμβάλλοντας καίρια στην επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Η δημιουργία εντυπώσεων σχετικά με τα θέματα λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα αποτελεί, δυστυχώς, πάγια τακτική και επαναλαμβανόμενο θεσμικό ατόπημα της ΝΔ».