Αποστολάκης: Οι προκλήσεις στο Αιγαίο μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα

Αποστολάκης: Οι προκλήσεις στο Αιγαίο μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα

«Από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης»

«Όσον αφορά στις σχέσεις μας με τη γειτονική Τουρκία, αντιδρούμε στις προκλήσεις στο χώρο του Αιγαίου, όπου δυστυχώς ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα και τα επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα, από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης».

Με αυτή την αναφορά μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Υπό-επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Συμμαχίας για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, επεσήμανε τον υπαρκτό κίνδυνο από την συνεχιζόμενη ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε πως γίνονται προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης: «Στη λογική αυτή και στη βάση της σχετικής συμφωνίας κατά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, αποφασίσαμε με τον ομόλογό μου κ. Ακάρ, στη συνάντησή μας στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, να προγραμματιστεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση μεταξύ τεχνικών ομάδων των δυο χωρών, για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ελπίζω ότι σύντομα να έχουμε απτά αποτελέσματα επί των αποφάσεων που πήραμε, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην οικοδόμηση μιας σχέσης βασισμένης στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Αναφερόμενος ο Ευάγγελος Αποστολάκης στις προκλήσεις της περιοχής και στους τρόπους αντιμετώπισής τους τόνισε πως: «Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων έχουμε υιοθετήσει πολιτικές που θέτουν ως προτεραιότητα την ειρήνη και την ασφάλεια.    Στόχος είναι η χώρα μας, να συνεχίσει να αποτελεί θεμέλιο ειρήνης και πόλο σταθερότητας, οικοδομώντας γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και διάδρασης.

Αντιλαμβανόμενοι λοιπόν τον ρόλο μας στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας εφαρμόζουμε μια αμυντική πολιτική αρχών που αφορά σε:

  • Ισχυρές και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις για την υλοποίηση του δόγματος άμυνας και αποτροπής της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας.
  • Ενεργό συμμετοχή στις δομές ασφάλειας και άμυνας του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ανάπτυξη πρωτοβουλιών εντός αυτών με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας.
  • Καλλιέργεια διαλόγου και συνεργασίας με τον γεωπολιτικό μας περίγυρο μας, αντί της αντιπαράθεσης και της σύγκρουσης, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της συνεργατικής ασφάλειας».