Το 10% των εισαγόμενων μερισμάτων τους θα καταβάλλουν οι εφοπλιστές

Το 10% των εισαγόμενων μερισμάτων τους θα καταβάλλουν οι εφοπλιστές

Συμφωνία στη συνάντηση του πρωθυπουργού με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

Ποσό κατ΄ελάχιστο 75 εκατ. ευρώ ετησίως θα εισρέει στα δημόσια ταμεία με το νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας, που υπογράφηκε στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με το νέο Συνυποσχετικό, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού «πλέον καθίσταται μόνιμη η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 10% των εισαγόμενων μερισμάτων των μελών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών». Σημειώνεται, ότι «με βάση το ύψος των δηλωθέντων μερισμάτων των τελευταίων ετών, το ποσό που θα εισρέει στα δημόσια ταμεία θα είναι κατ΄ ελάχιστο 75 εκατ. ευρώ ετησίως» και υπογραμμίζεται, ότι «η υπογραφή του Συνυποσχετικού, ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης διαπραγμάτευσης, με την κυβέρνηση να επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια για το δημόσιο συμφέρον».

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας τόνισε, ότι «το 10% είναι μια σημαντική συμφωνία, στην οποία καταλήξαμε», προσθέτοντας ότι σηματοδοτεί ότι «όλοι αντιλαμβάνονται την αίσθηση της συλλογικής ευθύνης απέναντι στην προσπάθεια μας να βγούμε από την κρίση». «Το γεγονός ότι αντιλαμβάνεστε την ανάγκη να στηριχθεί η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση συνεπώς της δημοσιονομικής μας ικανότητας, σηματοδοτεί την εθνική ευθύνη που συμμερίζεστε να βγούμε από την κρίση», είπε.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στην οποία συμμετείχαν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα μέλη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών να συμβάλλουν με επενδύσεις στην ενίσχυση των αναπτυξιακών της ελληνικής οικονομίας «η οποία μετά από χρόνια κρίσης βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάκαμψης».

Ειδικότερα, υποδεχόμενος το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων, ο πρωθυπουργούς ευχαρίστησε για «την ανταπόκριση σας στο αίτημα της κυβέρνησης να θεσπίσουμε μια μόνιμη συμφωνία εθελοντικού χαρακτήρα. Όλοι γνωρίζουν άλλωστε, ότι με βάση το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία θα μπορούσατε να είχατε αποφύγει και οποιαδήποτε συνεισφορά». «Εντούτοις», τόνισε, «το γεγονός ότι αντιλαμβάνεστε την ανάγκη να στηριχθεί η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση συνεπώς της δημοσιονομικής μας ικανότητας, σηματοδοτεί την εθνική ευθύνη που συμμερίζεστε να βγούμε από την κρίση».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «αυτή η κρίση ήταν πολυετής, οι επιπτώσεις δεν ήταν για όλους το ίδιο, εντούτοις βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου μπορούμε ξανά να αισιοδοξούμε». Είπε ότι δεν αντιλαμβάνονται τη συμβολή τους ως μια ad hoc συμβολή, αλλά δέχτηκαν να μπουν σε έναν διάλογο «ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μέσα από την οποία θα υπάρχει ένα σταθερό ποσοστό επί των ετήσιων κερδών από τα μερίσματα των επιχειρήσεων σας σε ελληνόκτητα πλοία». Επεσήμανε ότι «αυτό το σταθερό ποσοστό θα μας δίνει τη δυνατότητα στους προϋπολογισμούς μας να υπολογίζουμε κάποια σταθερά έσοδα τα οποία αποτελούν κάτι σημαντικό στις μέρες που διάγουμε».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε, ότι «από κει και πέρα όλοι επίσης πρέπει να αντιληφθούμε, ότι έξοδος από την κρίση σημαίνει και μεγαλύτερες ευκαιρίες στο επιχειρείν για όλους, άρα μεγαλύτερες δυνατότητες». Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι «η ανάκαμψη της οικονομίας θα δώσει τη δυνατότητα να ενισχυθεί και η ανταγωνιστικότητά της, αυτό αφορά όλους τους κλάδους και βεβαίως πρωτίστως και τους κλάδους στους οποίους έχουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα», προσθέτοντας «στη διεθνή σκηνή ο ναυτιλιακός κλάδος είναι ένας από τους κλάδους όπου μπορούμε να υπολογίζουμε».