Τσίπρας: Τα μέτρα ελάφρυνσης που δεσμευτήκαμε, γίνονται πράξη

Τσίπρας: Τα μέτρα ελάφρυνσης που δεσμευτήκαμε, γίνονται πράξη

Αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την κατάργηση τέλους επιτιδεύματος για τους αγρότες, την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, την επιδότηση ενοικίου και δανείων

«Το σύνολο των μέτρων ελάφρυνσης που είχαν ανακοινωθεί, είναι πλέον νόμοι του κράτους» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο και αναφέρθηκε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία εισοδήματα, την επιδότηση ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ και την προστασία της α΄κατοικίας με επιδότηση δανείου.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δέσμη μέτρων δημοσιονομικής επέκτασης που είχε ανακοινωθεί στη ΔΕΘ, κάνοντας λόγο για δέσμη μέτρων ενίσχυσης των εισοδημάτων και φορολογικής ελάφρυνσης των πολιτών που εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά τα εξής μέτρα:

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές περιουσίες και 10% μεσοσταθμικά, ενώ για το 2020 ακολουθεί περαιτέρω μείωση της τάξης του 20% μεσοσταθμικά.

- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους αγρότες, ενώ για το σύνολο των αγροτών θεσπίστηκε το ακατάσχετο για τις αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές μέχρι και τις 7.500 ευρώ.

- Η επιδότηση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους.

- Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους. Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φθάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα.

- Το επίδομα παιδιού, για το οποίο όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο προϋπολογισμός αυξήθηκε από τα 822 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015 στο 1,416 δισ. ευρώ το 2018.

- Το πρόγραμμα για την επιδότηση δανείου που συμφωνήθηκε με τις τράπεζες στο πλαίσιο της προστασίας της α΄ κατοικίας με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, που αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά και 460.000 άτομα.

Με βάση το πρόγραμμα αυτό, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιδοτεί τη δόση του δανείου, ενώ οι τράπεζες αναλαμβάνουν να αξιοποιήσουν το σύνολο των εργαλείων, που ήδη έχουν στη διάθεσή τους για τη μείωση της δόσης, δηλαδή: μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση του δανείου και όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα εργαλεία, που τους παρέχουν οι διεθνείς κανόνες και η εσωτερική νομοθεσία.

Το πολιτικό μας σχέδιο οδήγησε τη χώρα στο ξέφωτο

Ανοίγοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τους νέους υπουργούς, τονίζοντας ότι «στην προσπάθειά μας ενώνονται και δυνάμεις και πρόσωπα που δεν ανήκουν αποκλειστικά στην Αριστερά αλλά και την Οικολογία, τη Σοσιαλδημοκρατία και την Λαϊκή Κεντροδεξιά».

«Η Ελλάδα βαδίζει με σταθερότητα και ασφάλεια στον δρόμο της ανάκαμψης και αποτελεί πηγή καλών ειδήσεων στη διεθνή σκηνή» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας πως «εθνικός στόχος να αφήσουμε πίσω την χρεοκοπία και να προχωρήσουμε στην Παραγωγική Ανασυγκρότηση και την Έξοδο από την κρίση».

«Το δικό μας πολιτικό σχέδιο κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα στο ξέφωτο» τόνισε επί τούτου. «Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία για το 2019», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε, ότι προχωρά με ταχείς ρυθμούς και επιτυχίες ο αγώνας για την ανάκτηση της εργασίας και για αξιοπρεπείς αμοιβές: Η ανεργία βρίσκεται στο 18,5% -στο χαμηλότερο σημείο της από το 2011- με σαφέστατη την τάση περαιτέρω μείωσης.

Οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανήλθαν, ενώ με βάση την απόφαση του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τα 586 στα 650 ευρώ, επισήμανε, τονίζοντας ότι «πρώτιστο μέλημά μας» είναι η απόφαση αυτή να εφαρμοστεί συνολικά από τους εργοδότες.

Σημείωσε ότι «ήταν αυτή η κυβέρνηση που αποφάσισε και υλοποίησε την πρώτη αύξηση μισθού εδώ και μια δεκαετία δίνοντας το στίγμα των κοινωνικών της αναφορών και στοχεύσεων».

«Εμπεδώνουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της χώρας στο διεθνές στερέωμα», υπογράμμισε, για να συμπληρώσει ότι η Ελλάδα αποτελεί σήμερα ένα ευρωπαϊκό παράδειγμα επιτυχίας, στο οποίο αναφέρονται όλοι οι εταίροι με κολακευτικά σχόλια σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρουμ.

Ο κ. Τσίπρας θύμισε, ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχε ανακοινώσει την πρώτη έξοδο στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος, εξέλιξη που είχε «ήρθε λίγες μόνο εβδομάδες μετά τις για άλλη μια φορά καταστροφολογικές προβλέψεις της αντιπολίτευσης ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να έχει πρόσβαση στις αγορές».

Σημείωσε ότι «η έξοδος στις αγορές λοιπόν ολοκληρώθηκε με τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε σήμερα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο κινείται όχι απλά στα επίπεδα πριν τη κρίση αλλά στα επίπεδα που βρισκόταν το 2000», για να επισημάνει ότι «χθες οι αγορές έκλεισαν με το επιτόκιο στο 3,74% για το δεκαετές και στο 3,08 για το πενταετές».

Η ΝΔ κόμμα της οικογενειοκρατίας

Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η πρώτη φάση της διαδικασίας ολοκληρώνεται σε περίπου ένα μήνα από σήμερα. Τόνισε δε ότι «όλες οι προτάσεις που καταθέσαμε σε αυτή την κρίσιμη συζήτηση γίνονται αποδεκτές σηματοδοτώντας μια σημαντική κοινοβουλευτική και θεσμική νίκη».

Σχολίασε ότι «μια σειρά από αλλαγές που η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, φρονώ ότι θεωρεί ώριμες, δεν υπερψηφίστηκαν από τη ΝΔ". Αναφερόμενος στο όριο συνεχόμενης εκλογής βουλευτών είπε πως «ο λεγόμενος περιορισμός στη βουλευτική θητεία δεν υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι είναι κατεξοχήν το κόμμα της οικογενειοκρατίας, των πολιτικών οικογενειών και της πρόσληψης της πολιτικής ως επαγγέλματος και όχι ως προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο».

Επίσης αναφέρθηκε στην καταψήφιση εκ μέρους της, της λεγόμενης εποικοδομητικής δυσπιστίας και όλων των διατάξεων που κατοχυρώνουν και προστατεύουν το δημόσιο χαρακτήρα των αγαθών. Του νερού, της ενέργειας, της δωρεάν πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Αποδεικνύοντας έτσι πόσο ακραία νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική σε τελική ανάλυση είναι η προσέγγισή τους», σχολίασε.

Τόνισε ακόμη, ότι «στις εθνικές εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη, ο ελληνικός λαός θα γνωρίζει, ότι αν δώσει μια ισχυρή πλειοψηφία στις δυνάμεις του προοδευτικού πόλου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα παραπάνω θα αλλάξουν στο Σύνταγμα και θα αλλάξουν σε θετική κατεύθυνση, καθώς η χώρα θα αποκτήσει ένα ακόμη πιο προοδευτικό και προστατευτικό για τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά Σύνταγμα», επισημαίνοντας ότι θα είναι και το Σύνταγμα ένα από τα διακυβεύματα της επόμενης αναμέτρησης.

Το έργο μας δεν εμφανίζεται σε εφημερίδες που ζουν από θαλασσοδάνεια

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση και σε μερίδα του Τύπου, η οποία όπως είπε, δεν προβάλει το έργο της κυβέρνησης. «Αυτό το έργο αποδεικνύει, ότι βγάλαμε τη χώρα από τα προγράμματα προσαρμογής και ότι το κάναμε στηρίζοντας τους κοινωνικά αδύναμους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Το λέω αυτό, γιατί ακούω τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρεται σε εξαγγελίες πολιτικών που αφορούν το παιδί, πολιτικών που ήδη υλοποιούνται, προφανώς δεν τον ενημερώνουν», σχολίασε.

Πρόσθεσε ότι «αυτές οι πολιτικές υλοποιούνται με τρόπο οργανωμένο, σοβαρό και οριζόντιο, όπως δηλαδή αρμόζει σε μια χώρα που θέλει να οικοδομήσει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος με επίκεντρο το παιδί». «Όλα αυτά ίσως να μην τα διαβάσουμε στα πρωτοσέλιδα ορισμένων κυριακάτικων εφημερίδων, πολλών εξ αυτών κρατικοδίαιτων υπό την έννοια ότι ζουν από θαλασσοδάνεια που ποτέ δεν ελέγχθηκαν από τους ιθύνοντες του τραπεζικού μας συστήματος. Αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνουν ορισμένοι, που επιμένουν να μη κατανοούν και το γιατί οι δημοσκοπήσεις των ίδιων μέσων αστοχούν, είναι ότι όλα αυτά στα οποία αναφέρθηκα αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που στην πλειοψηφία τους βρίσκονται έξω από τα ραντάρ του πολιτικού συστήματος αλλά και των μετρήσεων», είπε.

Τόνισε ότι «αυτοί οι συμπολίτες μας δεν περιμένουν να διαβάσουν τα πρωτοσέλιδα, τα ζουν" και «ξέρουν πολύ καλά οι ίδιοι ποιοι είναι αυτοί που τους είχαν βυθίσει στη φτώχεια και στο περιθώριο και ποιοι για πρώτη φορά και παρά την κρίση, νοιάστηκαν γι' αυτούς».

Σημείωσε ότι «η έξοδος στις αγορές λοιπόν ολοκληρώθηκε με τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε σήμερα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο κινείται όχι απλά στα επίπεδα πριν τη κρίση αλλά στα επίπεδα που βρισκόταν το 2000», για να επισημάνει ότι «χθες οι αγορές έκλεισαν με το επιτόκιο στο 3,74% για το δεκαετές και στο 3,08 για το πενταετές».

«Αυτές τις ειδήσεις δεν θα τις δούμε πράγματι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αυτές τις μέρες», σχολίασε καλώντας τους υπουργούς να ασχοληθούν με την «μεγάλη εικόνα».

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...