Τσίπρας: Ο εθνικισμός βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης

Τσίπρας: Ο εθνικισμός βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι είναι σαν να γυρίζουμε την πλάτη στα διδάγματα της ιστορίας

«Η ενίσχυση της εθνικής ρητορείας και του εθνικισμού ως απάντηση σε παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις, είναι σαν να σπρώχνουμε τον τροχό της ιστορίας προς τα πίσω», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην 55η Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο της Γερμανίας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε, ότι «τα ζητήματα ασφαλείας γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα και αφορούν το κοινό μας μέλλον και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας». Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε, ότι «δείχνει ότι σπρώχνουμε τον τροχό της ιστορίας προς τα πίσω, σαν να γυρίζουμε την πλάτη στα διδάγματα της ιστορίας».

«Αυτή η θέση είναι επικίνδυνη, καταστροφική και "βόμβα" στα θεμέλια της ευρωπαϊκής συνοχής», τόνισε ο κ. Τσίπρας και είπε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με βάση τις αξίες μας».

Ο πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα εθνικισμού, την διαφωνία δεκαετιών Αθήνας και Σκοπίων στο ονοματολογικό της γειτονικής χώρας. Όπως είπε «θέσαμε τέλος σε μια μακροχρόνια διαφωνία 30 χρόνων με τη Βόρεια Μακεδονία, μέσα από μια πολύ δύσκολη στην υλοποίηση της Συμφωνία, τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς, για το που μπορεί να οδηγήσει ο εθνικισμός και ο απομονωτισμός».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών», είπε, «είναι ότι καλύτερο για τις δύο χώρες αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη». πρόσθεσε ότι «είμαι πολύ υπερήφανος και είμαι πεπεισμένος, ότι εγώ και ο Ζόραν Ζάεφ βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Καταλήγοντας τό νισε, ότι «η Ιστορία δεν γράφεται από εκείνους που κωλυσιεργούν, από εκείνους οι οποίοι φοβούνται και τρέμουν μπροστά στις αλλαγές. Η Ιστορία, αντιθέτως, γράφεται από εκείνους που τολμούν να επιφέρουν αλλαγές και να σταθούν, παρά τις αντιδράσεις, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Παρακαλούμε περιμένετε ...