Τσίπρας: Εάν λύσουμε το Κυπριακό τα υπόλοιπα θα θεωρηθούν λυμένα

Τσίπρας: Εάν λύσουμε το Κυπριακό τα υπόλοιπα θα θεωρηθούν λυμένα

«Μπορούμε προχωρήσουμε μαζί χωρίς φόβο και μίσος»

Συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι TGRT έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, την πρώτη που δίνει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τουρκική τηλεόραση, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται το κανάλι, σύμφωνα με το Sigmalive.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στη δημοσιογράφο Ατάσαγκούν Τσεμπί, η οποία τον περίμενε 5 ώρες όρθια μέχρι να τελειώσει τις υποχρεώσεις της επίσκεψής του στην Κων/λη και να της δώσει τη συνέντευξη, όπως αναφέρει ο παρουσιαστής του καναλιού.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα μπορούσε να ανοίξει πάλι και να γίνει το σύμβολο της φιλίας που διαπνέει τους δύο λαούς.

«Εκτιμώ ότι η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Πήγα στο όμορφο νησί όπου βρίσκεται η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και γνώρισα πολλούς Τούρκους που μου φέρθηκαν πολύ φιλικά. Συμμετείχα και στη λειτουργία μετά. Για μένα το πραγματικό μήνυμα ήταν: “Το μήνυμα που δώσαμε όχι μόνο προς τον τουρκικό λαό αλλά και τη διεθνή κοινότητα  είναι ότι μπορούμε προχωρήσουμε μαζί χωρίς φόβο και μίσος”. Στο θέμα της επαναλειτουργίας, κατ’ εμένα θα μπορούσε να ανοίξει, μπορούμε να προβούμε σε βήματα σε αυτό το θέμα.

Θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς μία κοινή πορεία και θα γινόταν ένα σύμβολο των στενών και φιλικών σχέσεων του ελληνικού και τουρκικού λαού».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα ελληνο-τουρκικά ζητήματα λέγοντας ότι οι δύο λαοί είναι υποχρεωμένοι να ζουν μαζί λόγω των πολλών κοινών που έχουν οι κουλτούρες τους.

«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή διαθέτουν κοινή κουλτούρα, μουσική, ήχους, κουζίνα και γεύσεις. Για παράδειγμα, ο παππούς μου, εδώ, στην Κων/λη γεννήθηκε. Στο σπίτι που γεννήθηκα όλα τα φαγητά ήταν τουρκικά σχεδόν. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχουμε πολλές ομοιότητες. Έχουμε διαφορετική γλώσσα αλλά η κουλτούρα μας είναι ίδια. Επομένως, είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε μαζί με ειρήνη και φιλία»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό κάνοντας λόγο για δίκαιη και βιώσιμη λύση, ενώ και το θέμα της ενέργειας πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους, όπως είπε.

«Αυτό που λέω είναι ότι και για τις δύο πλευρές πρέπει να είναι (μία λύση) δίκαιη και βιώσιμη.

Και για τους Ε/Κ και για τους Τ/Κ το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να λύσουμε αυτό το ζήτημα.

Πρέπει για άλλη μια φορά οι δύο πλευρές να αποφασίσουν για τους «όρους αναφοράς» και αφού προετοιμαστούν να έρθουν σε επαφή.

Εάν στο τέλος καταφέρουμε να βρούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση τόσο για τους Τ/Κ όσο και για τους Ε/Κ τα υπόλοιπα θέματα που θα μείνουν θα θεωρηθούν λυμένα. Και μάλιστα το πιο δύσκολο θέμα ακόμη, που είναι η ενέργεια. Η ενέργεια στην πραγματικότητα πρέπει να φέρνει μαζί τους ανθρώπους και να διασφαλίζει την ευημερία και την ειρήνη. Δεν πρέπει να αποτελεί ζήτημα που προκαλεί διχόνοιες και αντιπαραθέσεις».