Συνεδρίαση – αστραπή για τους ΑΝΕΛ με τελεσίγραφο Καμμένου στον Παπαχριστόπουλο

Συνεδρίαση – αστραπή για τους ΑΝΕΛ με τελεσίγραφο Καμμένου στον Παπαχριστόπουλο

Διορία 24 ωρών στο βουλευτή προκειμένου να παραδώσει την έδρα του

Λιγότερο από μισή ώρα διήρκεσε η κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, υπό τον Πάνο Καμμένο. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο Αριστείδης Φωκάς, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Κώστας Ζουράρις, ο Κώστας Κατσίκης, ενώ παρευρίσκονται ο Νίκος Μαυραγάνης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης.

Κατά τη συνεδρίαση ο Πάνος Καμμένος έδωσε τελεσίγραφο στον Θανάση Παπαχριστόπουλο να παραδώσει το αργότερο μέχρι αύριο την έδρα του αλλιώς θα προχωρήσει στη διαγραφή του.

Καμμένος: Τον διαγράφω με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την Κοινοβουλευτική Ομάδα

«Συνεδρίασε η ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ομόφωνα ζητήσαμε από τον κ. Παπαχριστόπουλο μέχρι την αρχή της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ να παραδώσει την έδρα στους ΑΝΕΛ, όπως είχε υποσχεθεί, ώστε να αναλάβει την ευθύνη πλέον ο πρωθυπουργός αλλά και ο κ. Κουίκ για την ψήφιση ή όχι της συμφωνίας αυτής, και, βεβαίως, την εφαρμογή της απόφασης του Παπαχριστόπουλου, την έδρα να μην την κρατήσει για τον εαυτό του, αλλά να την παραδώσει στους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε: «Αν ο κ. Κουίκ το κάνει αυτό με την παραίτησή του ή με την παραμονή στην ΚΟ θα ήταν δική του ευθύνη και ο,τιδήποτε συνέβαινε από εκεί και πέρα».

«Ο κ. Παπαχριστόπουλος αρνήθηκε να το κάνει, λέγοντας ότι έχει υποσχεθεί στον κ. Βούτση να ψηφίσει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Του ξεκαθαρίσαμε ότι εμείς δεν μπορούμε, πλέον, να ανεχθούμε άλλη παράταση αυτής της ιστορίας. Στην πρώτη ψηφοφορία το δεχθήκαμε, με την έννοια ότι είχε πει ότι θα παραδώσει την έδρα, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει πιθανότητα οι ΑΝΕΛ, με όποιο κόστος κι αν έχει αυτό, να επιτρέψουμε μέλος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας να εκτελέσει τη Μακεδονία», τόνισε ο κ. Καμμένος.

«Αύριο το πρωί, λοιπόν, με την έναρξη της συζήτησης, αν ο κ. Παπαχριστόπουλος δεν κάνει πράξη την υπόσχεσή του να παραδώσει την έδρα στους ΑΝΕΛ, με επιστολή μου θα διαγραφεί από την ΚΟ», υπογράμμισε ο Π. Καμμένος, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση αποσαφήνισε ότι «(τον διαγράφω) με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Ερωτηθείς για τον κ. Κουίκ, απάντησε: «Ο κ. Κουίκ έχει να επιλέξει με τον πρωθυπουργό αν θα είναι μέλος της ομάδας των αποστατών, αν δηλαδή με προτροπή του πρωθυπουργού και ανταλλαγή της ψήφου του με θέση στο υπουργείο, θα μπει στο πάνθεον της κυβέρνησης αποστατών και αν ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει αυτό το οποίο έκανε με την κ. Κουντουρά και τον κ. Κόκκαλη».

Η κοινοβουλευτική επιβίωση των ΑΝΕΛ

Υπενθυμίζεται ότι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει συναρτήσει την ημερομηνία παράδοσης της έδρας του με την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, που θα γίνει αύριο Παρασκευή.

Η έδρα αυτή μπορεί να κρίνει την συνέχιση της παρουσίας των ΑΝΕΛ στη Βουλή.

Να σημειωθεί ακόμη ότι σήμερα, εκτός απροόπτου αναμένεται να παραδοθεί και η «ετυμηγορία» της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αναφορικά με την τύχη της ΚΟ των ΑΝΕΛ εάν μείνει με 5 βουλευτές.

Για μια «αποφασιστική κίνηση του Πάνου Καμμένου πριν από την επικύρωση του πρωτόκολλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θανάσης Τοσουνίδης, μιλώντας για τη συνεδρίαση.

«Με παρακάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής -επειδή για να ισχύσει η Συνθήκη των Πρεσπών, πρέπει το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ να ψηφιστεί- αυτή η παραίτηση να πάρει μια παράταση τεσσάρων-πέντε ημερών», είχε δηλώσει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος την περασμένη Παρασκευή. «Τη στιγμή που ο πρόεδρος με παρακάλεσε, αναβάλλω την παραίτηση για 4 με 5 ημέρες και παίρνω το χρέος της ανακολουθίας μου. Η αμαρτία μου θα είναι αυτές οι 4 με 5 ημέρες», πρόσθεσε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Σύμφωνα με το ισχύον άρθρο 15, παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής που επικαλέστηκε ο κ. Βούτσης, παρότι ο κ. Καμμένος έχει έξι βουλευτές αυτή τη στιγμή και στην περίπτωση που παραιτηθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος μένει τυπικά με πέντε βουλευτές, η ΚΟ του διαλύεται. Και αυτό γιατί ένας εκ των πέντε είναι ο Αριστείδης Φωκάς ο οποίος είχε εκλεγεί στην παρούσα Βουλή με την Ένωση Κεντρώων.

Επιπλέον, αν ο κ. Παπαχριστόπουλος παραιτηθεί και παραδώσει την έδρα του στον Τέρενς Κουίκ, που είναι ο πρώτος επιλαχών, θα υπάρξει νέα εμπλοκή αφού ο κ. Κουίκ έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από τους ΑΝΕΛ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...