Μητσοτάκης: Ανησυχία προκαλεί το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία

Μητσοτάκης: Ανησυχία προκαλεί το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία

Ο πρόεδρος της ΝΔ αμφισβήτησε τις διαπραγματευτικές ικανότητες του πρωθυπουργού

Τις διαπραγματευτικές ικανότητες του πρωθυπουργού έθιξε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Όπως είπε μιλώντας στους τομεάρχες του κόμματός του «το σημερινό ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, όχι μόνο εμείς, αλλά πιστεύω όλοι οι Έλληνες, ανησυχούν». Επεσήμανε ότι «η Τουρκία σήμερα επικηρύσσει τους 8 αξιωματικούς, αγνοώντας προκλητικά τελεσίδικες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ο σύμβουλος, στενός συνεργάτης του προέδρου Ερντογάν, μιλάει ανοιχτά για τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Οι παραβιάσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση».

«Αυτό είναι το κλίμα στο οποίο ο κ. Τσίπρας πάει να συζητήσει με τον κ. Ερντογάν» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι «οι 17 ώρες που διαπραγματευόταν, για να μας φέρει ένα νέο Μνημόνιο, όσα έκανε στο Σκοπιανό, δεν μαρτυρούν μεγάλη ικανότητα διαπραγμάτευσης. Τα αποτελέσματα της προηγούμενης επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα δεν ήταν τα καλύτερα». Κάλεσε δε την κυβέρνηση «να αφήσει τα σοβαρά ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων να τα χειριστεί η επόμενη κυβέρνηση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζει τη χώρα στη λάσπη της πολιτικής συναλλαγής

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση και για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, με την έκφραση της επιθυμίας έξι βουλευτών να υπολογίζεται η ψήφος τους στη Βουλή υπέρ της συμπολίτευσης, όπου δεν χρειάζεται ονομαστική ψηφοφορία. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «βυθίζει τη χώρα και στη λάσπη της πολιτικής συναλλαγής. Των εκβιασμών, των παζαριών και των εξαιρετικά εύκαμπτων βουλευτών. Αυτών που ξεδιάντροπα ανταλλάσσουν συνειδήσεις με υπουργεία και με πόστα».

Έκανε ακόμη λόγο για «βαριά θεσμική δυσοσμία» στη Βουλή, εξηγώντας ότι «για να παίξει την τελευταία πράξη της, αυτή η κυβέρνηση μειοψηφίας, νοικιάζει πρόθυμους κομπάρσους. Άλλοι της έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, άλλοι κύρωσαν τη Συνθήκη των Πρεσπών και άλλοι εγκρίνουν τα νομοσχέδιά της. Βουλευτές-πιόνια αλλάζουν κόμματα με την πρώτη ευκαιρία. Ενώ άλλοι -δύο συγκεκριμένα- ενώ παραμένουν σε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα, στηρίζουν άλλο κόμμα για να μην χάσουν την ευκαιρία. Πλειοψηφίες ευκαιρίας και συμπεριφορές ευκαιρίας. Όλα αυτά, όπως φαίνεται, σε τιμές ευκαιρίας».

Κομματικός υπάλληλος ο πρόεδρος της Βουλής

Από τα «πυρά» του προέδρου της ΝΔ δεν ξέφυγε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τον οποίο αποκάλεσε «κομματικό υπάλληλο που εκτελεί εντολές», με αφορμή τις εξελίξεις σχετικά με τον κανονισμό της Βουλής. Όπως είπε «ένας κανονικός πρόεδρος θα έπρεπε να είχε επιστρέψει την επιστολή του πρωθυπουργού ως απαράδεκτη. Ένας κανονικός πρόεδρος θα έπρεπε, επίσης, να είχε επιστρέψει ως απαράδεκτες τις έξι επιστολές που του έστειλαν οι βουλευτές μαριονέτες».

Πολιτικοί γυρολόγοι μπαλώνουν μια κυβέρνηση-κουρελού

Βαρύτατοι ήταν οι χαρακτηρισμοί του προέδρου της ΝΔ και για τους έξι βουλευτές, που δήλωσαν με επιστολές τους τη στήριξή τους στην κυβέρνηση. «Είναι προφανές, ότι οι συσχετισμοί στη Βουλή δεν μπορεί να διαμορφώνονται από πολιτικούς γυρολόγους, που θα μπαλώνουν μία εξουσία-κουρελού. Μια κυβέρνηση-κουρελού, μια πλειοψηφία-κουρελού» είπε. Πρόσθεσε ότι «η πολιτική δεν έχει σήμερα ανάγκη, ούτε από το ήθος, ούτε από την αισθητική των έξι τυχοδιωκτών, που θέλουν να κρατήσουν για λίγο ακόμη τον κ. Τσίπρα στην εξουσία».

Οι ευρωεκλογές θα σημάνουν τον επίλογο της κυβέρνησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι οι εθνικές εκλογές είτε θα συμπέσουν με τις ευρωεκλογές, είτε μετά το αποτέλεσμα των τελευταίων, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προκηρύξει κάλπες αμέσως μετά. «Στις 26 Μαΐου -το επαναλαμβάνω- ό,τι και να γίνει, κάλπες θα στηθούν» είπε και πρόσθεσε ότι «οι πολίτες, εφόσον οι εθνικές εκλογές δεν συμπέσουν με τις ευρωεκλογές, θα στείλουν μήνυμα στις ευρωεκλογές, στους αποτυχημένους που τον κορόιδεψαν». «Γιατί, υπό αυτές τις άθλιες συνθήκες, οι ευρωεκλογές μετατρέπονται -έτσι και αλλιώς- σε Εθνικές Εκλογές. Αυτές που θα σημάνουν τον τυπικό επίλογο μιας ήδη τελειωμένης κυβέρνησης» υποστήριξε.