Βούτσης: «Η Μακεδονία είναι μία κι ελληνική» είναι αλυτρωτικό σύνθημα

Βούτσης: «Η Μακεδονία είναι μία κι ελληνική» είναι αλυτρωτικό σύνθημα

«Τα συλλαλητήρια αυτό το σύνθημα είχαν. Να μην υπάρχει η χρήση του όρου Μακεδονία στο όνομα. Αυτό είναι ένα τρικ πολύ επικίνδυνο»

«Είναι λάθος αυτή η τακτική. Στην ιστορική διαδρομή δεν υπάρχει στασιμότητα. Όλα κινούνται. Το να μείνει σε εκκρεμότητα ένα εθνικό θέμα, συνιστά υποκρισία και οδηγεί σε μια επίλυση de facto, σε βάρος της χώρας μας», τόνισε ο Νίκος Βούτσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών από το βήμα της βουλής.

Όπως υποστήριξε, «η αξιωματική αντιπολίτευση, όλους αυτούς τους μήνες κατέφυγε σε διάφορα τρικ, και το ίδιο έπραξε και το ΠΑΣΟΚ», διότι δεν έκαναν τίποτε για να διαχωρίσουν την άποψη υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes και με επιπλέον δεσμεύσεις εκ μέρους της ΠΓΔΜ, από την κάθετη άποψη του «ποτέ και πουθενά χρήση του όρου Μακεδονία», από την άποψη δηλαδή, του «η Μακεδονία είναι μια και ελληνική».

«Το «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», είναι ένα αλυτρωτικό σύνθημα. Και δεν έγινε καμία προσπάθεια από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τα συλλαλητήρια αυτό το σύνθημα είχαν. Να μην υπάρχει η χρήση του όρου Μακεδονία στο όνομα. Αυτό είναι ένα τρικ πολύ επικίνδυνο. Διότι αυτό έγινε το θερμοκήπιο μέσα στο οποίο βλάστησαν επικίνδυνες απόψεις», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει: «Πείτε μας εσείς, ποιους συμβιβασμούς είχατε προτείνει; Είναι προφανές πως όταν γίνεται μια διακρατική συμφωνία, υπάρχει και το στοιχείο των συμβιβασμών...».

Η έντονη αντίδραση του Δημήτρη Σταμάτη

Η φράση αυτή του προέδρου της Βουλής, προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη. «Κύριε Σταμάτη, σας παρακαλώ! Εσείς έχετε λύσει τις απορίες σας από το 1991 ως προς αυτό το ζήτημα... Από το 1991! Οδηγώντας την παράταξή σας εκεί που την οδηγήσατε!», είπε ο Ν. Βούτσης και επέμεινε απευθυνόμενος στη ΝΔ: «Πείτε μας εσείς τι διεκδικήσατε τότε; δεν λέτε τίποτα επί της ουσίας. Κρύβεστε πίσω από την αχλή του συνθήματος: «η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική» και ότι υπάρχουν κάποιοι μειοδότες και προδότες!».

«Βγαίνουμε από μια 10ετή κρίση. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να απορρίψουμε μια συμβιβαστική μεν, θετική δε πρόταση, για τα εθνικά μας συμφέροντα, για τα συμφέροντα της περιοχής, τα συμφέροντα της Ευρώπης και να οδηγηθούμε σε μια πατρίδα ξενοφοβική, μίζερη, περίκλειστη, με εκβλαστάνοντες αλυτρωτισμούς. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα. Ο πατριωτισμός σημαίνει να λύνεις τέτοια θέματα, σημαίνει ότι δεν έχεις μίσος για τους άλλους λαούς! Ο πατριωτισμός δεν είναι μίσος! Δεν είναι η περίκλειστη Ελλάδα» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.