Σκουρλέτης: Ακροδεξιές, χρυσαυγίτικες ομάδες επιχείρησαν να μπουν στη Βουλή

Σκουρλέτης: Ακροδεξιές, χρυσαυγίτικες ομάδες επιχείρησαν να μπουν στη Βουλή

«Και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αισθάνεται την παραμικρή ανάγκη να καταδικάσει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό και τις επιθέσεις»

«Ακροδεξιές, νεοφασιστικές, χρυσαυγίτικες ομάδες επιχείρησαν να μπουν στη Βουλή και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αισθάνεται την παραμικρή ανάγκη να καταδικάσει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό και τις επιθέσεις», τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, αναφερόμενος στα επεισόδια που έγιναν στο περιθώριο του χθεσινού συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ποτέ δεν είχαμε μια τέτοια παρόμοια σχεδιασμένη επίθεση, επαναλαμβάνω από νεοναζί. Και αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει έκτακτο διάγγελμα και δεν αισθάνεται την παραμικρή ανάγκη να καταδικάσει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό και τις επιθέσεις», είπε ο κ. Σκουρλέτης και συνέχισε: «Δεν είναι καθόλου τυχαίο. Διότι φαίνεται ότι στο όνομα των ισορροπιών που ακολουθεί εντός του κόμματός του, που τον έχουν οδηγήσει σε όλη αυτή την ανακολουθία σε σχέση και με το Μακεδονικό ζήτημα, καθοδηγείται πια από μία ομάδα ακροδεξιών στελεχών που έχουν εισβάλει μέσα στο κόμμα, τους Βορίδηδες και τους Γεωργιάδηδες, και δεν τολμά να καταδικάσει αυτή τη φασιστική επίθεση».

Διαχώρισε τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων και των φίλων της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «προφανώς δεν έχουν σχέση με αυτά τα φασιστοειδή» και σημείωσε: «Από τη Ν.Δ δεν υπήρξε καταδίκη ούτε για την παρουσία και το ρόλο των υπόδικων Χρυσαυγιτών στα επεισόδια. Προσβολή για την ελληνική σημαία είναι οι φίλοι των ναζί, οι οποίοι έκαψαν ελληνικά χωριά. Αυτό έχουμε μπροστά μας. Εδώ δεν χωρούν λοιπόν δεύτερες σκέψεις. Εδώ θα έπρεπε πρώτα και κύρια, σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία να καταδικάσει το νεοφασισμό. Και δεν το κάνει. Διότι για λόγους ψηφοθηρικούς και εσωκομματικών ισορροπιών έχει επιλέξει να μην ανοίγει μέτωπο στην ακροδεξιά. Είναι ένας επικίνδυνος και ολισθηρός πολιτικά δρόμος, διότι δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου και ανοίγει το δρόμο, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ενίσχυση αυτών των απόψεων».

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής σε συνδυασμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δημιουργούν τέτοιες ανακατατάξεις οι οποίες δεν θα αφήσουν κανέναν χώρο ανεπηρέαστο. «Βρισκόμαστε σε μία κομβική εποχή. Το μεταμνημονιακό πολιτικό σκηνικό θα χαρακτηριστεί από την προγραμματική αντιπαλότητα δύο πόλων. Ο ένας θα έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις προοδευτικές γύρω από αυτόν και ο άλλος τη Νέα Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά και σε ερώτηση για την Κεντροαριστερά απάντησε:

«Ο χώρος της Κεντροαριστεράς είναι ιστορικά όμορος με την Αριστερά. Το πρόβλημα με αυτόν το χώρο είναι ότι στην κεντρική πολιτική του έκφραση, δηλαδή, στο επίπεδο της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, δεν αντιλαμβάνεται την αντικειμενική, θα έλεγα, σε πάρα πολλά ζητήματα σύμπτωση, συνάφεια πολιτικών θέσεων και εμφανίζεται με τη λογική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία. Αλλά, σε ζητήματα που δεν υπάρχει η λογική των ίσων αποστάσεων. Με λίγα λόγια, δεν μπορεί να είσαι και με την ολιγαρχία και με τον κόσμο της εργασίας».

Επισήμανε ότι όλες οι συνεννοήσεις για να είναι βιώσιμες, φερέγγυες και πειστικές για τον κόσμο, πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός ισότιμου, ανοιχτού διαλόγου και δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την κουλτούρα του ισότιμου δημοκρατικού ανοιχτού διαλόγου και αν ο διάλογος βασιστεί σε τέτοιες προϋποθέσεις μπορεί να είναι πειστικός, αλλιώς όλα τα άλλα είναι «μετεγγραφές σκοπιμότητας».

Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι η πρόταση διαλόγου απευθύνεται σε όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, άρα, συμπεριλαμβάνεται και ο χώρος της ΔΗΜΑΡ και ο Σταύρος Θεοδωράκης και οποιοσδήποτε άλλος αισθάνεται την πολιτική αναγκαιότητα, ενώ παρατήρησε πως «η κυρία Γεννηματά αυτοαποκλείεται».