Τα σχόλια του αυστριακού Τύπου για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Τα σχόλια του αυστριακού Τύπου για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

«Για την αντιπολίτευση, η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού υπήρξε σκηνοθετημένη»

Στη χθεσινοβραδινή παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και στις πολιτικές εξελίξεις που είχαν προηγηθεί, καθώς επίσης και στην επικείμενη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρονται σημερινά δημοσιεύματα μερίδας του αυστριακού Τύπου.

«Η συμφωνία με τη Μακεδονία (όπως αποκαλεί τη γειτονική χώρα) για τη διαφορά στο θέμα της ονομασίας προξένησε άσχημα προβλήματα στον συνασπισμό στην Αθήνα, ωστόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κέρδισε αργά το βράδυ της Τετάρτης την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή» γράφει η εφημερίδα Die Presse στον υπότιτλο εκτενούς δημοσιεύματός της με τίτλο «Η κρίση της Μακεδονίας ως προεκλογική βοήθεια για τον Τσίπρα».

Έπειτα από αναφορές στα γεγονότα που οδήγησαν στη χθεσινή ψηφοφορία, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «ανεξάρτητα από το θέμα παροχής εμπιστοσύνης, έρχεται στα τέλη Ιανουαρίου η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, της οποίας η έγκριση με απλή πλειοψηφία είναι πιθανή, παρά τις απειλές εναντίον βουλευτών που είναι υπέρ της συμφωνίας».

Σημειώνεται, ταυτόχρονα, πως η συμφωνία δεν είναι δημοφιλής, τα δύο τρίτα των Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, είναι κατά της λύσης που προβλέπει η γειτονική χώρα να ονομάζεται τώρα Βόρεια Μακεδονία, ενώ «για τους Έλληνες εθνικιστές πρόκειται για έναν σφετερισμό της αρχαίας ελληνικής-μακεδονικής κληρονομιάς».

«Για την αντιπολίτευση, η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού υπήρξε σκηνοθετημένη» τονίζει η Die Presse, παρατηρώντας πως «πράγματι, ένα τέλος του έντονα επικρινόμενου "γάμου της λογικής" ανάμεσα στον αριστερό Τσίπρα και τον δεξιό λαϊκιστή, συνιστά πλεονέκτημα και για τις δύο πλευρές, ενόψει των εκλογών».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πόλωση γύρω από το θέμα της πΓΔΜ βοηθά τον κ. Τσίπρα να κινητοποιήσει τους πολλούς αναποφάσιστους ψηφοφόρους του να προσέλθουν στις κάλπες, αλλά και να προσελκύσει νέους οπαδούς από την Κεντροαριστερά, ενώ ο κ. Καμμένος μπορεί ανενόχλητος να εμφανίζεται ως «μαχητής της Μακεδονίας» για να κερδίσει ψηφοφόρους δεξιά του κόμματός του.

Σε σύντομο δημοσίευμά της, η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα Kronen Zeitung αναφέρει πως και στην Ελλάδα (σσ όπως και στη Βρετανία) υπήρξε την Τετάρτη ψηφοφορία στη Βουλή, όπου «ο Έλληνας αριστερός πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης με ισχνή πλειοψηφία 151 ψήφους υπέρ, έναντι 148 κατά».

Όπως υπογραμμίζει η Kronen Zeitung, στην Ελλάδα η υπόθεση αφορά «τη διαφορά ως προς το όνομα της "Μακεδονίας", η οποία δέχθηκε τη μετονομασία της σε Βόρεια Μακεδονία». «Ο Τσίπρας επιβίωσε ψηφοφορίας δυσπιστίας» γράφει στον τίτλο σύντομης μονόστηλης είδησης η εφημερίδα Der Standard, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε θέσει θέμα εμπιστοσύνης γιατί είχε συμφωνήσει σε μία λύση στη διαφορά ως προς το όνομα με τη βόρεια γείτονα χώρα, η οποία τώρα θέλει να λέγεται Βόρεια Μακεδονία.