Η κυβέρνηση Ζάεφ έστειλε τη ρηματική διακοίνωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η κυβέρνηση Ζάεφ έστειλε τη ρηματική διακοίνωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το έγγραφο έφτασε στο ελληνικό ΥΠΕΞ

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ τη ρηματική διακοίνωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως ενημέρωσε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας η ρηματική διακοίνωση είναι «νομικά δεσμευτικό έγγραφο».

Με το έγγραφο αυτό που έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών η κυβέρνηση των Σκοπίων ενημερώνει πως ολοκληρώθηκαν οι συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνταν για την εφαρμογή της Συμφωνίας.

Η ρηματική διακοίνωση ανοίγει το δρόμο για να συνεχιστεί η διαδικασία στην Ελλάδα και θα ολοκληρωθεί με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων.

Στη διακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι έχουν εκπληρωθεί οι υποχρεώσεις που ανέλαβε η γειτονική χώρα για τη Συμφωνία.

Στο κείμενο περιέχονται, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι διευκρινίσεις ότι «ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν προδικάζει το θέμα της εθνικότητας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας» και δεύτερον πως «η επίσημη γλώσσα έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ, το 1997, και ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών».