Σκουρλέτης προς ΝΔ: Χάριν ψηφοθηρίας αποφασίσατε να «Σαμαροποιηθείτε»

Σκουρλέτης προς ΝΔ: Χάριν ψηφοθηρίας αποφασίσατε να «Σαμαροποιηθείτε»

«Αυτοί που πολιτικά αποστατήσατε από τις επιλογές των ηγεσιών των δικών σας κομμάτων, και αναφέρομαι και στο ΚΙΝΑΛ και στη ΝΔ, είστε εσείς»

«Πριν από τέσσερα χρόνια παραλάβαμε μία κατάσταση δύσκολη μέσα σε ακραίες και αντίξοες συνθήκες. Διαχειριστήκαμε μια πολιτική η οποία ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι είναι δική μας και προσπαθήσαμε να λειάνουμε τις επιπτώσεις της ιδιαίτερα στα πιο αδύναμα κομμάτια της κοινωνίας μας. Όλα αυτά τα χρόνια, ο κόσμος κατάλαβε και είναι βαθιά μέσα στη μνήμη του ότι αυτό που μας οδήγησε στη χρεοκοπία ήταν οι βασικές πολιτικές επιλογές ενός αλληλοσυμπληρούμενου προγραμματικά δικομματισμού που είχε ως χαρακτηριστικά του τις ρεμούλες, τη διαπλοκή, την υπερκοστολόγηση, την υποθήκευση των δημόσιων έργων, την υποθήκευση του μέλλοντος των επόμενων γενεών. Όλα αυτά, δηλαδή, που μας οδήγησαν στα μνημόνια», τόνισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης στην ομιλία του στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης.

Επισήμανε ότι η συγκρότηση της κυβέρνησης με τη συμβολή των ΑΝΕΛ ήταν μια επιβεβλημένη επιλογή. «Θεωρώ ότι αν ξαναγυρίζαμε το ρολόι του χρόνου στο 2015 θα ξανακάναμε αυτή την επιλογή συγκρότησης της κυβέρνησης», είπε.

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε ατόπημα τη στάση του κ. Καμμένου να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση πριν αυτή ολοκληρώσει μια σειρά από μέτρα, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι υιοθετεί τα περί αποστασίας «αλλά ουσιαστικά αυτοί που πολιτικά αποστατήσατε από τις επιλογές των ηγεσιών των δικών σας κομμάτων και αναφέρομαι και στο ΚΙΝΑΛ και στη ΝΔ είστε εσείς, όταν γνωρίζετε ότι η εθνική γραμμή τα προηγούμενα χρόνια ήταν η γραμμή της σύνθετης ονομασίας. Τώρα, λοιπόν, χάριν της ψηφοθηρίας αποφασίσατε να υιοθετήσετε μια λογική εθνολαϊκισμού, να "Σαμαροποιηθείτε", να ανοίξετε διαύλους επικοινωνίας με την Ακροδεξιά, να υπονομεύσετε το κύρος της χώρας διεθνώς, να αδιαφορήσετε για τις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας και να αποστείτε από μια βαθιά ευρωπαϊκή αντίληψη που θέλει τη λύση του ζητήματος».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε: «Δεν προσήκει στις παραδόσεις του δημοκρατικού χώρου και της Κεντροαριστεράς να προσδένεται το χώρο στο άρμα της Δεξιάς. Η λογική των ίσων αποστάσεων που έχετε υιοθετήσει είναι ουσιαστικά ο φερετζές μιας πολιτικής που έχει ανοίξει διαύλους συνεννόησης με τη ΝΔ η οποία όλο και περισσότερο μοιάζει με την Ακροδεξιά».
Χαρακτήρισε ακατανόητη η στάση του Ποταμιού, που μίλαγε για την αναγκαιότητα υπερψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, και σήμερα τη συσχετίζει «κατά έναν ακατανόητο τρόπο με την εν γένει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση».

Ο Πάνος Σκουρλέτης κατέληξε λέγοντας ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης ουσιαστικά είναι μια ψήφος νέας εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά είναι και η απαρχή για μια νέα περίοδο και έτσι πρέπει κανείς να προσεγγίσει την κινητικότητα εντός του Κοινοβουλίου» και συμπλήρωσε: «Ουσιαστικά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο σκηνικό. Ένας νέος προοδευτικός πλουραλιστικός πόλος γεννιέται απέναντι σε έναν συντηρητικό πόλο. Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα, αυτό είναι το νόημα της ψήφου σε λίγες ώρες. Να ενθαρρύνουμε έναν προοδευτικό πόλο που απαρτίζεται από τις δυνάμεις της Αριστεράς, τις δυνάμεις της προόδου και της οικολογίας, έτσι ώστε να μη γυρίσουμε πίσω και να πάμε μπρος».