Το μήνυμα Μοσκοβισί για την ψήφο εμπιστοσύνης και η «επίπληξη» του Τσίπρα

Το μήνυμα Μοσκοβισί για την ψήφο εμπιστοσύνης και η «επίπληξη» του Τσίπρα

Η αναφορά στο μέλλον της κυβέρνησης και τη συμφωνία για το ονοματολογικό

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τις επόμενες μέρες η ελληνική Βουλή θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας, γιατί είμαστε σε μια πολύ σημαντική περίοδο, είμαστε στο μονοπάτι της ανάπτυξης και η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. «Είμαι αισιόδοξος», σημείωσε, «ότι θα ξεπεράσουμε τις πολιτικές δυσκολίες, όπως καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες στο παρελθόν».

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι η επίσκεψή του αφορά περισσότερο την οικονομία και πως στις συναντήσεις που θα έχει με τους επικεφαλής του επιχειρηματικού και τραπεζικού τομέα το μήνυμά του είναι θετικό. «Γιατί βλέπουμε ότι η Ελλάδα τώρα προχωρά ως κανονικό μέλος στην Ευρωζώνη» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα και ο λαός της αξίζουν και δικαιούνται ένα πλήρες successs story».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι η επίσκεψή του πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης από το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο και πως γίνεται σε μία ενδιαφέρουσα στιγμή, «το βλέπουμε αυτό», εξηγώντας ότι δεν παρεμβαίνει σε καμία ψηφοφορία και πως είναι γνωστό ότι η Κομισιόν καλωσορίζει το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία για το ονοματολογικό, μεταχειριζόμενος τον όρο «Μακεδονία».

Σε αυτήν την αποστροφή, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Αλλά την επόμενη φορά που θα είστε εδώ, είστε υποχρεωμένος να πείτε "Βόρεια Μακεδονία", όχι "Μακεδονία", αυτό είναι το σημαντικότερο για εμάς».

«Σωστά. Είναι σημαντική η συμφωνία», είπε ο κ. Μοσκοβισί.

«Πρόκειται», τόνισε ο πρωθυπουργός, «για ένα ιστορικό βήμα και είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες μέρες η ελληνική Βουλή θα διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας γιατί βρισκόμαστε σε μία πολύ σημαντική χρονική στιγμή». Είπε ειδικότερα ότι «βρισκόμαστε στην οδό της ανάπτυξης και η πολιτική σταθερότητα παίζει σημαντικό ρόλο». Δήλωσε «πολύ αισιόδοξος για το μέλλον, επειδή έχουμε ξεπεράσει τις δυσκολίες και τώρα έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες να επιτύχουμε μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στο μέλλον, να μειώσουμε περαιτέρω την ανεργία, που είναι το πιο σημαντικό για μένα και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να έχουμε περισσότερες επενδύσεις». «Αυτό είναι εξίσου σημαντικό προκειμένου να ενισχύσουμε την ανάπτυξη», προσέθεσε. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «επομένως είμαι βέβαιος ότι θα υπερβούμε τις πολιτικές δυσκολίες, όπως καταφέραμε να υπερβούμε τις οικονομικές δυσκολίες στο παρελθόν».

Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η επίσκεψή του αφορά κυρίως την οικονομία, θα δει επικεφαλής των επιχειρήσεων και του τραπεζικού τομέα, για να σημειώσει πως «το μήνυμά μου είναι ασφαλώς θετικό γιατί βλέπουμε ότι τώρα η Ελλάδα προχωρά ως κανονικό μέλος της ευρωζώνης. Χαιρετίσαμε τα αποτελέσματά της σε δημοσιονομικό επίπεδο και το πλεόνασμα που μπορέσατε να αυξήσετε».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι «βεβαίως χαιρετίζουμε τις μεταρρυθμίσεις και θεωρούμε ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε στην καταβολή της πρώτης δόσης της μεταμνημονιακής συμφωνίας» και προσέθεσε ότι στη συνάντηση που θα είχε στη συνέχεια με τους υπουργούς θα εργάζονταν προς αυτή την κατεύθυνση. «Βεβαίως αυτό θα δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα καθώς η Ελλάδα είναι ικανή να αναπτύσσεται, να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας αλλά και να λαμβάνει κοινωνικά μέτρα για τον ελληνικό λαό που έχει υποφέρει τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης», σημείωσε. «Ελπίζουμε με τη βοήθειά σας, την κυβέρνησή σας και τον ελληνικό λαό να έχουμε ένα απόλυτο "successstory" επειδή οι Έλληνες το αξίζουν, το χρειάζονται, κυρίως όμως το αξίζουν», τόνισε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...