Σύγκρουση στη Βουλή με αλληλοκατηγορίες για «μεταγραφές» βουλευτών

Σύγκρουση στη Βουλή με αλληλοκατηγορίες για «μεταγραφές» βουλευτών

Υψηλοί τόνοι με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και φραστικές επιθέσεις στους βουλευτές των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού, που δηλώνουν ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης

Σε ολομέτωπη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίσσεται η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, με αλληλοκατηγορίες για «μεταγραφές» βουλευτών, με αφορμή την πρόθεση έξι βουλευτών από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το Ποτάμι να ψηφίσουν υπέρ.

Το βαρύ κλίμα φάνηκε από την αρχή, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για «φαρσοκωμωδία» και για «περιφερόμενους βουλευτές που αλλιώς εξελέγησαν και αλλιώς συνεχίζουν, ενώ είναι πρόθυμοι τώρα να γίνουν δεκανίκια μίας κυβέρνησης, που έχει γίνει κουρελού, αφού κουρέλιασε την οικονομία. Κυβέρνηση κουρελού είναι ο νέος όρος που εξάγει ο κ. Τσίπρας μετά την κωλοτούμπα». Συνέχισε δε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, λέγοντας «κύριε Τσίπρα, μετατρέπετε την πολιτική ζωή του τόπου σε ένα απίστευτο παζάρι, νομιμοποιείτε την επικίνδυνη λογική, ότι στην πολιτική όλα γίνονται... Η κυβέρνηση αύριο θα προκύψει από απελπισμένους γυρολόγους της πολιτικής ζωής και θα χρειαστεί ειδικό συνεργείο, για να τους αποκολλήσει από τις καρέκλες τους».

Έκανε δε ένα βήμα παραπάνω, κάνοντας λόγο για κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα είναι προϊόν συναλλαγής, εφόσον η κυβέρνηση πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης «ζητά σήμερα ο πρωθυπουργός από τη Βουλή να ανανεώσει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Εμπιστοσύνη όμως σε τι και σε ποιόν; Θα βασίζετε σε μετρημένους βουλευτές, που άλλαξαν θέση και σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο, που θέλει να μείνει λίγο ακόμη για να διεκπεραιώσει ρουσφέτια».

Εμφανώς ενοχλημένος από τις δηλώσεις Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας είπε: «Μιλάτε όμως και για ετερόκλητες συμμαχίες και για αθέμιτες μεταγραφές; Ποιοι; Εσείς που το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στη κοινοβουλευτική σας ομάδα τέσσερις βουλευτές από άλλα κόμματα. Τρεις βουλευτές από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων. Δεν έχετε κανένα απολύτως δικαίωμα εσείς να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά και να θέτετε ζητήματα πολιτικής ηθικής. Σε μια παράταξη που πάντα με κάθε τρόπο και με οποιοδήποτε κόστος, τοποθετεί τη δημοκρατία πάνω από οποιαδήποτε άλλη αξία στην πολιτική της διαδρομή».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολιτικά «αγύρτες, αναξιόπιστους και επικίνδυνους για τον τόπο όσους κοροϊδεύουν και αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική στρατηγική τους». Όπως είπε «υπάρχουν ανάμεσά μας βουλευτές και κόμματα που πάντοτε υπερασπίζονταν μια διαφορετική άποψη από αυτήν που αποτελούσε εδώ και χρόνια την λεγόμενη εθνική γραμμή... Διαφωνώ κάθετα μαζί τους. Θεωρώ ότι η δική τους θέση θα μας οδηγεί σε απανωτές εθνικές ήττες, αλλά τους σέβομαι. Και αυτούς και τις θέσεις τους», ενώ αναφερόμενος σγια τον Πάνο Καμμένο είπε «διαφωνώ μαζί του, αλλά σέβομαι τη στάση του».

Ακολούθως αναφέρθηκε σε εκείνους, οι οποίοι όπως είπε «επί 20 χρόνια διακήρυτταν μία θέση, την υπερψήφιζαν στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών τους, την διακήρυτταν στα διεθνή φόρα ως υπουργοί και σήμερα, μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν, ψάχνουν να βρουν επιχειρήματα, εκεί που δεν υπάρχουν, για να διαφωνήσουν». «Για όλους αυτούς, θα πω απλά ότι η στάση τους είναι πολιτικά και ηθικά ανέντιμη» επεσήμανε και εξήγησε «γιατί δεν διαφωνούν στην ουσία, αλλά ψάχνουν να εφεύρουν ψεύτικα δήθεν σκοτεινά σημεία για να ψαρέψουν στα θολά νερά του εκλογικού τους ακροατηρίου. Εκεί βρίσκεται κατά την άποψη μου η διαφορά τους με άλλες πολιτικές δυνάμεις που ποτέ δεν μίλησαν για σύνθετη ονομασία, εκεί βρίσκεται και η διαφορά με τον μέχρι χθες κυβερνητικό μας εταίρο, τον Πάνο Καμμένο».

Απαντώντας στα περί «κυβέρνησης κουρελού» όπως την αποκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Τσίπρας είπε «κυβέρνηση κουρελού ήταν η κυβέρνηση που συγκρότησαν το 2011, οι για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη, αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση».

Σκληρή κόντρα για τον Αποστολάκη και την Χούντα

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον ορισμό ως υπουργού Εθνικής Άμυνας του κ. Αποστολάκη, λέγοντας ότι «ποτέ καμία κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό για υπουργό Άμυνας», θυμίζοντας ότι το προηγούμενο αντίστοιχο περιστατικό ήταν αυτό του στρατηγού Σπαντιδάκη το 1967, δηλαδή επί δικτατορίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού.

«Ο μόνος λόγος που ζήτησα τον λόγο, είναι διότι θεωρώ -και θέλω να πιστεύω άθελά του- ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέπεσε σε ένα κολοσσιαίο ατόπημα, όχι απέναντι στο πρόσωπο, αλλά απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις: Συνέκρινε τον μέχρι χτες αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, τον Βαγγέλη Αποστολάκη, με τον στρατηγό τη Χούντας Σπαντιδάκη. Και αυτό είναι μια μεγάλη προσβολή απέναντι στο δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων του τόπου και ζητώ να ανακαλέσει» είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Δεν σας επιτρέπω κ. Μητσοτάκη να προσβάλετε έναν άνθρωπο που από το 1976 έχει υπηρετήσει με υψηλό και δημοκρατικό φρόνημα τη Σημαία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη Δημοκρατία, με τον στρατηγό πραξικοπηματία της Χούντας, τον αυλικό τού βασιλιά τότε, Σπαντιδάκη».

Ο κ. Μητσοτάκης ανταπαντώντας είπε ότι «σέβομαι τον ναύαρχο Αποστολάκη ως αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αλλά θεωρώ ότι έκανε λάθος, που δέχθηκε την πρότασή σας»εξέφρασε τον σεβασμό του στο πρόσωπο του ναυάρχου Αποστολάκη, επιμένοντας ωστόσο, ότι ο πρωθυπουργός «έκανε λάθος όμως στην επιλογή αυτή». Κατέληξε δε λέγοντας, ότι «στον πανικό σας προφανώς δεν καταλάβατε, αυτό που είπατε. Καμία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν παραβίασε τον άγραφο κανόνα διάκρισης μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας». ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης

Έπειτα από την απάντηση του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός πήρε εκ νέου τον λόγο, αναφέροντας ότι δέχεται τη μερική ανάκληση της αιχμής απέναντι στο πρόσωπο, για να συμπληρώσει ωστόσο, ότι «πρέπει να γνωρίζετε όμως κ. Μητσοτάκη, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου μας έχουν υψηλό φρόνημα και ότι σε τέτοιου είδους ζητήματα δεν μπορείτε να παίζετε και να δημιουργείτε εντυπώσεις». Υπογράμμισε ακό,η, ότι «το μήνυμα της επιλογής του ναυάρχου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι ένα μήνυμα ισχυρό απέναντι σε αυτούς που απειλούν την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας». «Είναι ένα μήνυμα ότι οι Έλληνες, απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας, θα έπρεπε να είναι και θα είναι ενωμένοι και λυπάμαι που αυτό δεν το καταλάβατε κ. Μητσοτάκη» κατέληξε.

Αντιπαράθεση και για την οικονομία

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ότι «υποθηκεύσατε το μέλλον της χώρας για δεκαετίες, για να κρατηθείτε στην εξουσία και σήμερα βάζετε τη χώρα σε περιπέτειες, για να αποφύγετε τις εκλογές για λίγους μήνες». «Προειδοποιώ για την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας, που θα επιβαρυνθεί περισσότερο από μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε, ότι «οι διεθνείς οίκοι λένε το αυτονόητο, ότι οι πρόωρες εκλογές θα ξεκαθαρίσουν το πολιτικό τοπίο».

«Αντί να συζητάμε, πώς θα μειώσουμε φόρους και εισφορές και πώς θα φέρουμε νέες επενδύσεις και δουλειές, ασχολούμαστε με τα παιχνίδια εξουσίας του κ. Τσίπρα», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης για να καταλήξει λέγοντας, ότι «η Βουλή των Ελλήνων αξίζει καλύτερα από τη σημερινή συνεδρίαση».

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας είπε, ότι «τον Αύγουστο του 2018 παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη καταφέραμε να επιτύχουμε την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια». Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα καταφέραμε να ρυθμίσουμε το ελληνικό χρέος καθιστώντας το για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία βιώσιμο». «Κάτι που», όπως σχολίασε, «οι προηγούμενες κυβερνήσεις ποτέ δεν πέτυχαν και ούτε είχαν ελπίδα να πετύχουν, καθώς αυτοί οι "επαγγελματίες" της πολιτικής που τέτοιες μέρες πριν 5 χρόνια ζητούσαν ακόμη πιστοποιητικά βιωσιμότητας. Κι ήρθαμε εμείς και καταφέραμε τους καλύτερους δυνατούς όρους για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε σήμερα καταφέρει να εξασφαλίσουμε πλήρως τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι το 2020 με το "μαξιλάρι" ρευστότητας του ESM, αλλά και να επαναφέρουμε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα». Είπε πως το σημαντικότερο είναι αυτό: «όλα αυτά τα πετύχαμε με το λιγότερο δυνατό κόστος απέναντι στους πιο ευάλωτους, κρατώντας την κοινωνία όρθια».

Γεννηματά: Είστε κυβέρνηση μειοψηφίας - Εκλογές τώρα

«Για μας είστε κυβέρνηση μειοψηφίας. Όχι, δεν σας εμπιστευόμαστε» ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προσωπικά στον κ. Τσίπρα. «Δεν υπάρχει όριο στη γελοιοποίηση. Έπρεπε να είχατε προκηρύξει εκλογές. Αυτές δίνουν και κλείνουν τα στόματα περί συναλλαγών. Δεν το κάνετε γιατί φοβάστε τον λαό» σημείωσε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι «η δεδηλωμένη προκύπτει από τη βούληση του λαού κι όχι από μεταγραφές βουλευτών».

Κινούμενη στο ίδιο μήκος κύμματος με τον κ. Μητσοτάκη, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε όσα έγιναν με την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, προσυνεννοημένη φαρσοκωμωδία και διαζύγιο που τυπικά διαλύθηκε. Απευθυνόμενη δε στον πρόεδρο της ΝΔ υπογράμμισε, ότι δεν είναι λύση για τη χώρα το «φύγε εσύ-έλα εσύ». «Καμία άλλη πολιτική από τη σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης» παρατήρησε και υποστήριξε, ότι χρειάζεται κυβέρνηση αξιόπιστη και προοδευτική, με συνεννόηση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Κουτσούμπας: Ψήφος εμπιστοσύνης μετά από παζάρι Τσίπρα-Καμμένου

«Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή όπου η κυβέρνηση αναζητά ψήφο εμπιστοσύνης είναι η κατάληξη των παζαριών των προηγούμενων ημερών ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, πιο συγκεκριμένα των παζαριών ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο» είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Προσέθεσε ότι η όλη εξέλιξη βολεύει τον κ. Τσίπρα να διασώσει την κυβέρνησή του με τις ψήφους των βουλευτών των ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο να διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και ταυτόχρονα να εμφανίζεται ότι αντιστέκεται σε μια πολιτική στην υλοποίηση της οποίας πρωτοστάτησε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Τόνισε ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της αυριανής ψηφοφορίας και του ποιοι θα είναι οι νέοι πιθανοί συνοδοιπόροι του κ. Τσίπρα, το κρίσιμο ζήτημα είναι ο λαός να καταψηφίσει αυτή την κυβέρνηση, που θα συνεχίσει την ίδια βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική με τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και μέσα από τους καθημερινούς του αγώνες και στις βουλευτικές, δημοτικές, περιφερειακές εκλογές και ευρωεκλογές.

Λεβέντης: Ο ένας κλέβει τους βουλευτές του άλλου

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ανέφερε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι «συνδεθήκαν δυο κόμματα να φτιάξουν μία κυβέρνηση και ο ένας κλέβει τους βουλευτές του άλλου». Επιτέθηκε δε και στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος όπως είπε, ισχυρίζεται ότι το όνομα της γείτονος χώρας έχει μικρή σημασία, επισημαίνοντας ότι «το όνομα είναι το όχημα και το δίνετε. Ξεκαθαρίστε τη στάση σας, αφού θέλετε να κυβερνήσετε αύριο. Είναι ντροπή να μην ξέρει η Ελλάδα τι στάση θα τηρήσετε».

Τέλος, ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι «αυτή η Βουλή είναι καλό να τερματίσει το συντομότερο τον βίο της, γιατί έχει συνδεθεί με μεταγραφές, υστερόβουλες δημοσκοπήσεις και μετακινήσεις βουλευτών» και επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας ότι θα είναι χειρότερη κυβέρνηση από την παλαιότερη.

Θεοδωράκης: Κατάντια της πολιτικής η στάση του Δανέλλη

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, έκανε εκτενή προσωπική αναφορά στη στάση του Σπύρου Δανέλλη, σημειώνοντας ότι «δεν έκανε έγκλημα, είναι χειρότερο. Είναι λάθος, γιατί το έγκλημα γίνεται από ένστικτο, απερισκεψία ή πάθος, ενώ στο λάθος υπάρχει σκέψη, μελέτη και υπολογισμός». Ανέφερε ότι η κόκκινη γραμμή του κόμματος με αποφάσεις του συνεδρίου και των οργάνων είναι, ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση. «Είπαμε ότι το Ποτάμι δεν θα κάνει τα ρεπό του κ. Καμμένου. Μέχρι χθες όλοι, όχι με την ίδια ένταση, ήταν σύμφωνοι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα» τόνισε και πρόσθεσε: «Η απόφαση του κ. Δανέλλη δεν είναι εξύψωση της πολιτικής, είναι η κατάντια της».

Ο κ. Θεοδωράκης απέδωσε την απόφαση του κ. Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε έξαρση του εγωισμού του τον τελευταίο καιρό, χαρακτηρίζοντάς την ως ένδειξη του τρόπου λειτουργίας των παλιών κομμάτων. Ωστόσο επισήμανε ότι είναι σίγουρος πως δεν εξαγοράστηκε, ούτε λεφτά παζάρεψε ούτε τη καρέκλα του. Μίλησε για κατήφορο του κ. Τσίπρα γιατί έτσι πολιτεύονται τα παλιά κόμματα. «Το τερμάτισε με την κ. Παπακώστα. Αναζήτησε πέντε βουλευτές για να κυβερνά αλλά με αυτήν την ηθική η χώρα δεν πάει μπροστά» υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε, ότι το Ποτάμι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, γιατί η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα. Παρατήρησε ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να το παίζει σε διπλό ταμπλό και να έχει κυβέρνηση για όλα τα γούστα. «Δεν είμαστε πρόθυμοι. Η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη αλλαγή» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.